E B I D M O T O R

Loading

6 Motosikal Yang Ada Versi Lama Lebih 'Sporty' Berbanding Versi Terbarunya!

Line-up motosikal di Malaysia ni kebanyakannya dah menerima naik taraf dari pengeluar masing-masing Kalau tak ada permintaan, takkan lah pengeluar nak buat versi terbaru, ye tak?

Namun, ada juga yang masih kekal meminati rekaan lama berbanding rekaan terbaru yang dibuat pihak pengeluar. Walaupun versi baharu lebih banyak ciri moden, versi lama kekal diminati atas dasar kosmetik dan ada juga yang melibatkan keberbaloian ketika membeli! Jadi nak tahu model apa? Baca artikel ni saaaaampaii habis!

 

1. Honda Ex5 (GN5) vs Honda Dream EX5 110 (Fi)

Boleh dikatakan, model EX5 ni adalah model paling laku keras dalam dunia permotoran sampai digelar Raja Kapcai baik dari ketika mula dilancarkan hingga lah ke pasaran terpakai. Ada saja orang yang dilihat menunggang motor lagenda ni! 

Selain dari enjin yang sangat tahan lasak walaupun sangat basic equipmentnya, design model petak atau GN5 sehingga kini masih dipuji kerana cukup sempoi dan handsome dipandang tak kira dari mana arah sekali pun. Sebab tu Honda mengekalkan reka bentuk dan design yang sama sahaja sepanjang 27 tahun dia pernah dikeluarkan.

Jangan salah faham, keputusan Honda untuk reboot semula EX5 dengan melancarkan EX5 versi Fi pada 2013 ni masih kukuh disebabkan ada beberapa pembaharuan yang lebih moden berbanding model petak. Enjin 110cc dan tangki minyak yang lebih besar, serta panel meter yang baru dah memodenkan motor lagenda ni pada skala yang lebih besar. Cumanya untuk kali ini, peminat lebih menggemarkan EX5 petak berbanding versi injection atas dasar nostalgia, mudah dimodifikasi dan enjin lebih solid secukup rasa! Bayangkan RXZ disumpah menjadi 4-stroke? Begitulah penerimaannya kat EX5 baru ini!

 

2. Yamaha NVX V1 vs Yamaha NVX V2

Skuter NVX 155 adalah antara pencetus revolusi skuter maxi bersesaran kecil kat Malaysia dengan menawarkan pelbagai ciri menarik bersama enjin yang agak berprestasi tinggi! Cumanya, V1 dilihat lebih cantik dan premium berbanding V2 meskipun V2 menerima banyak naik taraf terbaru!

Selain harga V2 agak tinggi, pelanggan kami sendiri mengakui yang rekaan V1 nampak lebih menarik dan mewah berbanding V2. Rekaan V1 bijak menggunakan semua ruang yang ada serta interface rider dengan motor juga lebih jelas walaupun tak ada sebarang sambungan bluetooth dan sebagainya.

Ketika mula dilancarkan sekitar Mei 2017 yang lalu, hanya satu varian yang ditawarkan iaitu varian tertinggi, S-Version yang mana menjadikan NVX155 V1 dilengkapi dengan sistem brek ABS pada tayar hadapan serta penambahan keyless entry. Makna kata, dengan satu harga je (RM10,500), korang dah boleh dapatkan kesemua ciri premium ini! Lain pula ceritanya dengan V2 yang mana terdapat 2 versi model ini iaitu standard tanpa ABS dan keyless dengan ABS. Dari beli V2 Standard, ramai juga yang memilih V1 yang mana nampak lebi berbaloi sebab dah lengkap dengan ABS dan keyless entry! 

 

 

3. Modenas Kriss 110 (AN110) vs Modenas Kriss 110 (2023)

Kriss 110 adalah antara kapcai 4 stroke yang cukup tahan lasak dan dikenali sebagai motosikal rakyat kerana ditawarkan dengan harga yang cukup-cukup marhaen! Seiring dengan peredaran zaman, Kriss 110 tetap menawarkan harga yang cukup rendah tanpa mengabaikan kualiti dorang! 

Modenas Kriss 110, Motorbikes on Carousell

Walaupun Kriss terbaru ditawarkan enjin cekap tenaga dari Zongshen, rekaan yang lebih moden, soket pengecasan USB serta ada sport rim, masih ramai yang tak boleh move on dari kehebatan model Kriss 110 dari kejuruteraan Kawasaki. Yelah, model lama atau AN110 ni bukan je ada enjin stock yang boleh tahan padu, dia juga boleh ditala untuk jadi lebih berkuasa! Dia punya design pun tak ada tiru atau ditiru dari mana-mana jenama lain! 

Namun, model Kriss terbaru ni masih lagi sedap dipandang dan tetap je diterima oleh kebanyakkan rakyat malaysia. Selalunya dari golongan yang ada bajet yang ketat, berkeluarga, berpendapatan rendah ataupun hanya memerlukan kenderaan untuk menunggang dari titik A - B dengan selamat tanpa mencemarkan alam sekitar. 

 

4. Yamaha Lagenda 115Z Fi vs Yamaha EZ115 Fi

Satu lagi model yang agak underrated tapi cukup digemari rider perempuan, lelaki, otai mahupun BBNU! Lagenda 115Z Fi ada sejarah yang panjang berkenaan enjin dia yang cukup padu dan tahan lasak dipadankan pula dengan body yang ringan! Design pula saban tahun, bertambah sporty sampai lah HLYM matikan model ini dan digantikan dengan EZ115..

Walaupun kedua-duanya menggunakan meter analog, tapi EZ115 nampak sangat outdated. Tangki minyak pun terpaksa dikecilkan untuk memberi ruang yang lebih besar untuk simpanan underseat yang lebih luas. 

Jika dibandingkan dengan Lagenda 115Z Fi yang lebih sporty dan banyak sudut tajam, EZ115 lebih kelihatan bulat, lebih urban dan retro! Berbanding EZ115, Lagenda 115Z ni lebih sedap dipandang dan tak nampak "old skool" walaupun dah berbelas tahun didalam pasaran. Rekaan lampu "burung hantu", panel hadapan, lampu belakang secara keseluruhannya lebih evergreen! 

 

5. KTM RC200 vs RC200 (2022)

Model Single Cylinder berhantu dari KTM ni dikenali sebagai model sportbike yang agresif serta ada handling yang tajam dalam melayan jalan berliku!

Sejak pertama kali diperkenalkan pada 2014, KTM RC 200 mempunyai reka bentuk lampu projektor berkembar yang boleh tahan smart. Dari depan sehingga belakang memang cantik je apabila dipandang seolah-olah jentera sport MotoGP yang sebenar. Namun, untuk tahun 2021, dia mendapat lampu depan LED serba baharu yang digandingkan dengan DRL dan cermin visor yang agak lebar. Ini menjadikan bahagian tepi dia nampak kurus dan tak nampak seimbang dengan bahagian ekor dia.

Pun begitu, RC200 yang terkini sebenarnya lebih selesa dipadankan dengan clip on adjustable, seat terpisah yang terbaru bersama cushion yang diolah semula; menawarkan tunggangan yang mesra lengan dan tulang belakang!

 

 

6. Yamaha YZF-R25 V1 & Yamaha YZF-R25 V2

Siapa je yang tak kenal sportbike marhaen R25 ni? Dari mula dilancarkan sampai lah ke facelift terkini, laris memanjang! Cumanya, walaupun R25 V2 lebih mengambil inspirasi dari saudara R6, R7 dan R1, nampak gayanya masih ramai yang memuji reka bentuk model R25 V1.

R25 V1 secara keseluruhannya lebih menonjolkan garisan tajam dan bersegi dari lampu depan sampailah ke belakang yang mana, lebih menampakkan rupa yang garang serta berbeza dari pesaing dia pada waktu itu.. 

R25 V2 pula lebih menerapkan ciri MotoGP sambil mencedok sedikit aura "melengkung" dari abang-abang dia iaitu R7 dan R1 tu untuk lebih Aerodinamik. Pun begitu, V2 tampil lebih moden dengan panel meter digital sepenuhnya, fork USD beserta nyalaan lampu LED. 

 


Takkan tengok je? Meh klik sini untuk info lebih menarik!

Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual Tiada rekod lagi.