E B I D M O T O R

Loading

8 Motor Jenama Cap Ayam Yang Berani Cabar Motor Jenama Jepun!

Jika korang adalah pembuat motosikal yang baru mula bertapak, agak sukar untuk mendapatkan kepercayaan umum nak lagi di Malaysia, masing-masing lebih menggemari jenama dari Jepun yang sememangnya ada kualiti yang lebih memuaskan, lebih berkuasa, tahan lasak dan paling penting, jaringan alat ganti yang lebih luas.

Namun, 8 motor bukan jenama Jepun dibawah agak berani mencabar dominasi jenama Jepun dan secara dasarnya agak sukses! Nak tahu motor apa, scroll artikel ini saaampai habis! 

 

1. Demak Evo ZR 110

 • Enjin : 110cc, Single Cylinder, SOHC 2-Valve, Air Cooled, 4 speed
 • Kuasa Kuda :  7.8hp @ 7,500rpm | 7.8 Nm @ 6,500 RPM
 • Top Speed : 100km/h (pun dah bersyukur)

Evo ZR 110 ini sebenarnya agak sukses juga disebabkan ia berjaya "memperdayakan" pengguna di Malaysia melalui rekaannya yang agak eksotik itu.. Design punya lah ganas; kacukkan Lagenda 115Z + LC135 + Nouvo 135 dan X1R! Sengaja min kepilkan dua foto untuk korang nilaikan sendiri!

Enjin memang tak sedap langsung, ditambah pula dengan gegaran sebaik saja motor mencapai 60km/h, memang tipikal untuk jentera segmen 110cc! Pun begitu, peminat rekaan hybrid ini selalunya akan menaik taraf spec enjin untuk tunggangan yang lebih berkuasa.

 

2. SYM VF3i

 • Enjin : 183cc, Single Cylinder, SOHC 4-Valve, Liquid Cooled, 6 speed
 • Kuasa Kuda :  19.7hp @ 9,000RPM | 17.4 Nm @ 7,500 rpm
 • Top Speed : 155km/h (di meter)

Satu model yang tak perlu diperkenalkan lagi dan untuk kali yang keberapa ratus ribu, motor ini sangat-sangat berkuasa  untuk perjalanan jarak jauh asalkan minyak hitam dijaga dan tak dibuat modifikasi yang mengarut!!

Bukan setakat ada enjin yang berkapasiti terbesar didalam segmen supermoped, VF3i turut didatangkan dengan sistem ABS, tangki minyak 7L dan lever clutch/brake yang boleh dilaraskan!

 

3. Benelli TRK 502 

 

 • Enjin : 499.6cc parallel-twin, DOHC 8-Valve, Liquid Cooled, 6 Speed
 • Kuasa Kuda :  48hp @ 8,500rpm | 46Nm @ 6,000rpm
 • Top Speed : 158km/h (gegaran makin jelas enjin 2 dapo kan..)

Segmen touring kebanyakkannya didominasi jentera dari Jepun dan juga jenama Continental namun baru ini, jenama dari China dah mula menjadi pemain penting dalam penghasilan jentera touring yang lebih mampu milik. Siri TRK adalah contoh terbaik!

Walaupun murah, rekaan keseluruhan tetap terasa premium, bukannya tangkap muat dan cincai. Enjin 500cc juga sebenarnya cukup solid untuk perjalanan jarak jauh cuma dia memerlukan seorang penunggang yang cukup kuat untuk mengawal kuda yang seberat 215kg ini!

 

4. GPX Demon GR200R

 • Enjin : 198cc, SOHC, 1-Silinder, 4 Valve, Fi, Water Cooled, 6 Speed
 • Kuasa Kuda :  19hp @ n/a | 17.2N.m @ n/a
 • Top Speed : 143km/h (laju sikit dari kapcai)

Tak ada siapa sangka, pembuat motor dari Siam boleh melancarkan sportbike yang segila GR200R ini. Ia mampu memberikan tekanan yang kuat kepada pesaing-pesaing setara dengannya seperti R15M, CBR150 dan RC200.

Ini semua gara-gara rekaannya yang sangat sporty, pelbagai equipment moden serta didatangkan dengan enjin yang boleh tahan juga daya pick-up nya! Riding position jangan cakaplah; memang agresif habis! Kalau korang dah pencen main motor, ini bukanlah jentera untuk korang!

 

5. KTM Duke 200

 

 • Enjin : 199cc, DOHC, Single Cylinder, 4 Valve,  Water Cooled, 6 Speed
 • Kuasa Kuda :  26hp @ 10,000rpm | 19.3N.m @ 8,000rpm
 • Top Speed : 149km/h (katanya boleh ligan lagi)

Jenama yang paling kerap dihentam individu yang tak pernah memiliki tapi masih ada permintaan sehingga ke hari ini. KTM Duke 200 sememangnya diketahui untuk memiliki daya tork yang tinggi sebaik sahaja korang membuat keputusan untuk memulas throttle nya! 

Antara punca ia boleh mendominasi pasaran entry-level adalah disebabkan rekaan motor yang agresif tapi moden, serta prestasi enjin yang boleh tahan mantap! KTM mungkin bukan untuk seseorang yang berkira atau ada taraf kewangan yang ketat namun ia menawarkan pengalaman tunggangan yang lain daripada yang lain.

 

6. Aveta Ranger Max Explorer 130

 • Enjin : 127cc, SOHC, Single Cylinder,  Air Cooled, 4 Speed
 • Kuasa Kuda :  10hp @ 8,000rpm | 10.5N.m @ 5,500rpm
 • Top Speed : 100km/h (ok lah setakat nak hentam ladang sawit)

Jenama yang steady meskipun teruk dihentam masyarakat dek kerana kekurangan penawaran alat ganti, specialist dan nilai jual beli yang amatlah rendah. Pun begitu, satu model yang berjaya memikat segelintir pengguna di Malaysia adalah melalui pengenalan Ranger Max Explorer 130.

Ianya kapcai kembara versi naik taraf dari Ranger 110 yang dah memang popular dalam kalangan komuniti offroad. Enjin 130cc nya tidaklah menghasilkan kuasa yang tinggi namun cukup asli sifatnya dalam membelah kekerasan jalan tidak rata.

Handlebar dan ground clearance sengaja ditinggikan, tangki minyak 8.5L pula adalah yang terbesar untuk segmen kapcai waima untuk segmennya yang tersendiri. Dengan harga yang agak berpatutan, Ranger Max ini menawarkan penunggangan offroad yang boleh tahan marhaen! Racun kuat motor ni!

 

7. Modenas Dinamik 120

 

 • Enjin : 118cc, 2 Stroke, Single Cylinder,  Air Cooled, 6 Speed
 • Kuasa Kuda :  16.7hp @ 9,000rpm | 14.1N.m @ 8,000rpm
 • Top Speed : 128km/h (meter 150km/h, di Greece 205km/h)

Dinamik ini sejarahnya agak panjang di Malaysia dan merupakan jentera 2 stroke pertama dan terakhir dari Modenas. Asalnya, Modenas buat motor ini untuk menyertai sukan Cub Prix yang asyiklah didominasi jentera Yamaha. Diasaskan daripada model Kawasaki Leo Star, enjin 120cc nya ini sebenarnya dah cukup menggerunkan meskipun kerap dibanding-bandingkan dengan 125ZR.

Kenapa? Dah 125ZR sahaja satu-satunya pesaing hidup yang ada selepas motor itu berjaya menewaskan Suzuki RGV 120. Kiranya Modenas cukup berani mempertaruhkan Dinamik untuk menebas dominasi 125ZR walaupun rekaan Dinamik agak ol'skool dan tak sepopular 125ZR meskipun harga Dinamik jauh lebih murah!

 

8. WMOTO RT3

 • Enjin : 249cc, DOHC, Single Cylinder,  Liquid Cooled, CVT
 • Kuasa Kuda :  23hp @ 8,000rpm | 22.5N.m @ 6,500rpm
 • Top Speed : 128km/h (meter 150km/h, di Greece 205km/h)

Belakangan ini, makin banyak pengeluar jenama asing yang memperkenalkan model skuter maxi bagi memecahkan dominasi pemain dari Jepun. Selain Elegan 250, RT3 dari WMOTO juga cukup kental untuk bersaing sama tinggi dengan jenama seperti XMAX 250!

Meskipun kualiti dan harganya jauh panggang dari api, namun RT3 masih didatangkan dengan equipment yang boleh tahan memuaskan bersama konfigurasi enjin yang lebih berprestasi tinggi. Selesa pun selesa, besar pun besar!


.

.

Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M)


Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual Tiada rekod lagi.