E B I D M O T O R

Loading

ABS itu baik untuk keselamatan tetapi bukan semua motor ada?

SISTEM Brek Anti-Kunci (ABS) kini sudah jadi ciri biasa dalam industri automotif sejak sekian lama, tetapi tidak bagi dunia dua roda. Sukar sekali kita melihat spesifikasi motosikal yang didatangkan siap dengan ABS melainkan jentera itu berenjin sesaran tinggi. Kenapa pula tidak semua saja?

Semestinya persoalan itu wajar ditanya memandangkan motosikal masa kini sudah sedia berada dalam era moden dengan banyak pengeluar sudah mula membikin motosikal elektrik. Malah, aspek keselamatan semakin menjadi ciri yang dititik beratkan dalam pembelian sesebuah produk kenderaan. Lebih menjadi tanda tanya, sesetengah motosikal berharga mahal pun masih tidak dibekalkan dengan ABS. Kenapa pula jadi begitu?

 

APAKAH ITU ABS?


Motosikal yang memiliki ABS mampu menghalang roda daripada terkunci ketika membrek kecemasan. Berasaskan input daripada sensor kelajuan roda, unit ABS berfungsi melaraskan tekanan bendalir brek supaya motosikal ditunggang dapat mengekalkan traksi dan mengelak perlanggaran.

Ini membantu penunggang mengekalkan kestabilan semasa membrek, memendekkan jarak berhenti, dan memberikan traksi walaupun atas permukaan geseran rendah seperti jalan basah atau kerikil. Era awal motosikal yang menggunakan ciri ABS adalah berasaskan sistem kereta. Namun, hari ini rata-rata pengeluar melakukan penyelidikan sendiri yang khas menumpukan kepada motosikal, membabitkan kajian saiz, berat dan fungsi.

Nampak hebat bukan? Persoalannya, jika ABS mampu membuatkan sesebuah motosikal kekal berdiri berbanding motosikal tanpa ABS, termasuk berupaya mengelak perlanggaran, sekali gus menyelamatkan nyawa, kenapa masih banyak motosikal tidak memiliki ciri berkenaan? Sebenarnya, ada banyak alasan berbeza boleh diberikan dan ada tiga sebab paling utama, iaitu saiz, tujuan motosikal dan kos/estetik. Mari kita perincikan satu persatu:

 

1. SAIZ

Salah satu alasan kenapa tidak semua motosikal ada ABS ialah saiz. Misalnya, Suruhanjaya Eropah (EC) meluluskan rang undang-undang 2012 yang mewajibkan semua motosikal baharu di atas 125cc, dijual bermula 1 Januari 2016, supaya dilengkapkan dengan ABS. Kenapa tidak 125cc ke bawah?

Sebabnya, motosikal di bawah 125cc ke bawah tidak memiliki berat atau kelajuan mencukupi yang membuatkan ABS wajib dipasang. Rata-rata motosikal dalam kategori tersebut adalah daripada jenis off-road, skuter, moped atau jentera lain yang tidak mahal, dan ringan. Jadi, pemasangan ABS dikhuatiri menjejaskan berat dan meningkatkan kos pembuatan motosikal itu sendiri, termasuk mengurangkan karakter dan gaya sedia ada.

 

2. TUJUAN

2017-Yamaha-WR250R-i

Sesebuah motosikal dihasilkan dengan tujuan tertentu dan bagaimana ia ditunggang. Tidak semua permukaan jalan sentiasa sama rata, dan dalam situasi tertentu ciri ABS lebih banyak mengacau berbanding membantu. Di luar standard EU, beberapa rantau lain membenarkan pengeluar memutuskan sendiri apakah model yang perlu dipasang ABS.

Jadi, sebagai memenuhi peraturan terbuka itu, pengeluar akan mengkaji asas tujuan pembuatan sesebuah motosikal, termasuk segmen pasaran dan harga sebelum memutuskan memasang ABS. Yamaha WR250R (gambar atas) ialah contoh jelas tentang kenapa ABS tidak dipasang disebabkan tujuan motosikal.

Ini kerana motosikal sport dual itu lebih cenderung digunakan dalam situasi jalan off-road berbanding berturap. Jika ABS ada, ciri tersebut sebenarnya menghalang si penunggang beraksi ekstrem kerana mereka perlu menyeretkan tayar bagi mendapatkan geseran untuk berhenti.

 

3. KOS, RUPA DAN BERAT

Sebab lain ABS tidak dipasang ialah harga. Walaupun ABS tidaklah semahal ketika baru diperkenalkan dahulu, tetapi masih termasuk dalam aspek utama yang menyebabkan harga sesebuah model itu lebih mahal. Malah, pemasangan ABS juga sedikit sebanyak menambahkan berat fizikal dan menjejaskan aspek estetika sesebuah motosikal.

Hal estetika nampak macam remeh, tetapi faktanya, ramai penunggang motosikal tidak bersetuju sekiranya teknologi diperkenalkan menyebabkan pengeluar mengorbankan gaya yang diwarisi turun-temurun. Apatah lagi di Barat, terutama pemilik motosikal cruiser, adalah antara kelompok penunggang yang amat cerewet dan teliti tentang nilai dan sejarah jentera mereka. Mereka lebih rela motosikal mereka tiada ciri teknologi terkini asalkan rupa dan gaya tradisi dikekalkan.

Harley Davidson misalnya, hanya menawarkan ABS untuk model premium sehingga beberapa tahun kebelakangan ini berikutan majoriti pembeli mengkritik penampilan buruk model jenama ikonik itu. Jadi, ABS cuma ditawarkan sebagai opsyen untuk model bukan touring.

 

Sumber: Pandulaju


 

Selepas membaca artikel ini, anda terasa nak ambil sebuah motosikal terpakai? Beli lah di Ebidmotor.com  dan kami pastikan harga kami rendah daripada harga pasaran!

Semua pelanggan boleh membeli motosikal melalui pembidaan atas talian (Online Bidding), pembelian atas talian (Online Direct Buy) atau membeli di showroom kami. Kami akan uruskan penghantaran dan segala proses untuk pembeli dari negeri lain. (Pembeli membeli melalui laman web, buat bayaran kepada akaun Ebid Motor Sdn Bhd, thumbprint di JPJ berdekatan, dan duduk rumah tunggu motor sampai sahaja!)

 

 

Membeli Secara Online (12PM - 7PM, Mon - Fri)
📌 www.ebidmotor.com/f-marketplace 🙋‍♀️🙋‍♀️
📌 www.ebidmotor.com/f-marketplace 🙋‍♀️🙋‍♀️
|
Hubungi pegawai kami untuk bantuan pembidaan
📞 Mr Shah: http://www.wasap.my/60108833397
📞📞 Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398
.
👇👇👇 BOLEH SEMAK PEMBELI @ PEMBIDA YANG BERJAYA SEBELUM INI
https://www.ebidmotor.com/f-past-bid-result
https://www.ebidmotor.com/f-past-bid-result

 

EBID MOTOR SDN BHD

No 6, Jalan AWF 1, Ampang Water Front, 68000 Ampang, Selangor (Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)

Share:
EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat