E B I D M O T O R

Loading

Adakah Horsepower Sangat Penting Semasa Pilih Motosikal?

Ramai menumpukan kepada angka kuasa kuda (hp) semata-mata, sedangkan ada banyak faktor lain yang mempengaruhi prestasi sesebuah jentera selain kuasa maksimum. Kita ambil contoh tiga model rujukan, iaitu Kawasaki Z650, Triumph Trident 660 dan Honda CB650F. Ketiga-tiga model itu jenis naked bike yang menggunakan konfigurasi enjin berbeza, iaitu 2-silinder, 3-silinder, dan 4-silinder.

Sebelum itu, kita wajib tahu apakah maksud TORK dan KUASA?

APAKAH MAKSUD TORK?

Kawasaki Z650

 

Tork (torque) ialah daya kilas yang diukur dengan simbol Newton Meter (Nm). Sekarang gambarkan aci engkol (crankshaft) berputar dan putaran itu menghasilkan daya yang memulaskan gear di hujung aci engkol tersebut. Gear itu pula bersambung dengan transmisi dan komponen lain untuk menghasilkan pecutan.

Dalam istilah kejuruteraan, tork ialah daya tulen dihasilkan enjin. Jadi, tork memberikan pikap apabila kita membuka terotel dari situasi pegun, atau ketika bergerak. Namun, ramai tersilap menyebut istilah itu dengan merujuk situasi memecut motosikal, contohnya, "Pikap motor ni power, beb!"

Sebenarnya, itu bukan power, tetapi tork.

APAKAH MAKSUD 'KUASA' (POWER)?

Triumph Trident 660 2021, Malaysia Price, Specs & August Promos

Kuasa tidak dapat dihasilkan jika enjin tidak menghasilkan tork. Ini kerana kuasa ialah kadar seberapa pantas tork dihasilkan pada satu-satu masa. Maksudnya, kuasa (hp, hp, bhp, kW, PS) adalah seberapa banyak tork dihasilkan pada RPM tertentu.

Inilah sebab enjin harus diligatkan untuk menghasilkan kuasa lebih tinggi berbanding tork yang sentiasa ada selagi enjin dihidupkan. Formula ini membuktikan kenapa kuasa tiada tanpa tork dan RPM:

KUASA = TORK x RPM / 5,500RPM

Ingat sekali lagi, tork yang memberikan daya pecutan, bukan kuasa.

Lihatlah, setiap model hampir tiada perbezaan kecuali kuasa maksimum (hp), tetapi ada aspek lain perlu diambil kira.

PECUTAN KETIKA RPM RENDAH
Merujuk jadual di atas, enjin Triumph menghasilkan tork pada RPM lebih rendah (6,250RPM). Secara teori, Trident 660 akan ke depan dulu, disusuli Kawasaki dan Honda.

PECUTAN KETIKA BERGERAK (ROLL-ON-ACCELERATION)
Keligatan memecut ketika motosikal bergerak sering diabaikan. Aspek ini bermaksud seberapa kuatkah motosikal itu dapat memecut supaya dapat menambah kelajuan untuk memotong atau lari dari kawan? Ujian ini menggunakan kaedah memecut dalam satu gear tanpa menukar gear.

Panduannya, lihat jurang RPM antara puncak tork dan kuasa. Selain itu, kita harus kaji jumlah tork dan kuasa pada RPM pertengahan. Jadi, motosikal manakah yang ada kedua-dua aspek, tork dan kuasa?

Jawapannya, Trident 660, kerana mempunyai 4,000RPM antara puncak tork dan kuasa sebelum diikuti Z650 dan CB650F. Model seperti CB650F pula perlu mengambil masa untuk memecut kerana perlu menunggu hingga ligatan menjangkau 8,000RPM.

Dek karakter enjin sedemikian, kita sepatutnya tidak akan mengeluh; “Enjin saya paling power, tapi kenapa motor lain ke depan dulu?”

KELAJUAN TERTINGGI (TOP SPEED)

2017 Honda CBR650F and CB650F updated with new colour, spec - RM47,115 and RM44,995 respectively - paultan.org

Secara teori, CB650F (foto atas) mempunyai kelajuan teratas aka top speed tertinggi kerana enjin menghasilkan kuasa maksimum paling tinggi.

Berdasarkan pengalaman saya, kuasa maksimum tidak selalu memberikan top speed lebih tinggi daripada motosikal berkuasa rendah. Ini kerana kita harus mengkaji aspek lain seperti nisbah gear dalam transmisi; nisbah gear sproket depan dan belakang, aerodinamik, berat, dan sebagainya.

Sebenarnya aspek paling penting, adakah enjin ada tork cukup kuat untuk memecutkan motosikal hingga top speed dengan pantas atau perlahan? Jika motosikal tiada tork kuat, masa lebih panjang diperlukan untuk sampai top speed. Sepanjang jurang masa itu, motosikal lain sudah pun jauh ke depan.

NOTA:
Secara am, enjin 2-silinder akan menjana tork kuat, manakala enjin 4-silinder menghasilkan kuasa maksimum lebih tinggi. Sebaliknya, enjin 2-silinder pula tidak dapat menghasilkan kuasa maksimum tinggi, sebaliknya enjin 4-silinder menghasilkan tork lebih rendah, atau tork dihasilkan pada RPM lebih tinggi.

Jadi, enjin 3-silinder menawarkan prestasi terbaik antara enjin 2-silinder dan 4-silinder, iaitu pecutan sekuat jentera 2-silinder dan kuasa maksimum 4-silinder. Fahamkan?

MENUNGGANG DUNIA SEBENAR

Sejujurnya, motosikal besar jarang menggunakan kuasa maksimum. Ini kerana agak tidak munasabah seseorang itu menunggang motosikal lebih 200kmj sepanjang masa kerana secara realisyik kita lebih bergantung kepada tork, bukan kuasa maksimum.

Ini berbeza motosikal kecil yang kurang tork, dan enjin mudah mencapai kuasa puncak apabila ditunggang pada 130-140kmj. Jadi, berhentilah cakap, “Y15ZR modi pun sampai 200 kmj,” tanpa mengambil tahu siapa pertama sampai pada halaju tersebut. Motosikal besar dengan tork tinggi atau motosikal kecil dengan tork rendah? Sila renungkan.

Kuasa maksimum hanya berguna di litar atas trek lurus yang panjang. Namun, enjin perlukan tork kuat untuk memecutkan motosikal keluar dari selekoh. Jika hanya ada kuasa maksimum tinggi dan tork rendah, percayalah motosikal itu tidak mampu sampai pada top speed.

PENUTUP
Jika kuasa maksimum ialah aspek terpenting untuk apa saja jenis motosikal, kenapakah tidak semua jentera dua roda dihasilkan dengan kuasa maksimum tinggi tanpa mengira tork, berat, aerodinamik, nisbah gear dan sebagainya?

Kami harap lebih ramai penunggang atau penggemar motosikal arif mengenai hal ini. Jangan terlalu berikan perhatian berlebih-lebihan kepada angka kuasa maksimum. Sebaliknya selidiklah aspek lain seperti dijelaskan di atas.

Sumber: Pandulaju.com


Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Pembeli boleh membeli motosikal melalui Walk In showroom Ebid Motor Sdn Bhd di Ampang Selangor atau melalui Online Bidding / Online Purchase! 

12 SEBAB-SEBAB ANDA WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI ......

 • Harga motosikal kami terendah dalam pasaran
 • Melebihi 100 buah motosikal di dalam showroom kami
 • Test Ride / Pandu Uji dibenarkan untuk semua motor
 • Free cuci motosikal & chemical sanitize
 • After Sales Service yang cemerlang (Terbukti)
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • Penghantaran motosikal percuma*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • Konsultasi seumur hidup
 • Trade-in / Buy In semua jenis motosikal secara tunai tanpa sebarang syarat*
 • Tidak memerlukan lesen dalam pembelian motosikal
 • Trade-in motosikal dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% lebih tinggi

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

 • 1700 81 7700
 • Mr Bazli: 010-8833396
 • Mr Anwar: 010-8833397
 • Mr Danial: 010-8833398
 • www.ebidmotor.com

𝐏𝐄𝐍𝐆𝐔𝐌𝐔𝐌𝐀𝐍 𝐏.𝐏.𝐍. 𝐅𝐀𝐒𝐀 𝟏 !
Showroom HQ Ebid Motor Sdn Bhd 𝑻𝑰𝑫𝑨𝑲 𝑨𝑲𝑨𝑵 𝑩𝑬𝑹𝑶𝑷𝑬𝑹𝑨𝑺𝑰 sepanjang Pelan Pemulihan Negara (PPN) Fasa 1. Manakala, Platform Pembidaan Online dan bahagian Bengkel 𝘼𝘿𝘼𝙇𝘼𝙃 𝘽𝙀𝙍𝙊𝙋𝙀𝙍𝘼𝙎𝙄 sepanjang PPN. Walau bagaimanapun, pelanggan-pelanggan yang ingin membeli motosikal dalam tempoh PPN Fasa 1 ini, kami telah menawarkan perkhidmatan O2O (Online to Offline).

Sila hubungi dengan pegawai kami Mr Bazli dan beliau akan hantar gambar dan video motosikal yang berkenaan kepada anda melalui Whatsapp. 

𝐒𝐞𝐛𝐚𝐫𝐚𝐧𝐠 𝐩𝐞𝐫𝐭𝐚𝐧𝐲𝐚𝐚𝐧 𝐚𝐭𝐚𝐮 𝐤𝐞𝐭𝐢𝐝𝐚𝐤𝐩𝐚𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧, 𝐬𝐢𝐥𝐚 𝐡𝐮𝐛𝐮𝐧𝐠𝐢 𝐩𝐞𝐠𝐚𝐰𝐚𝐢 𝐤𝐚𝐦𝐢.
Nama Pegawai: Mr Bazli
Whatsapp: Link WhatsApp
No Tel: 010-8833396

Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! 


Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain. 

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual