E B I D M O T O R

Loading

Apakah peranan CC untuk motosikal dan penting ke? Terutamanya Motosikal Pertama!

CC merujuk kepada anjakan atau kapasiti enjin. Dengan kata lain, berapa banyak ruang di dalam silinder. Pada motosikal ini biasanya diukur dalam sentimeter padu (cubic centimeters - cc's) atau kadang-kadang inci padu (cubic inches - ci's). Pada kereta selalunya ukurannya dalam liter. Sebilangan besar motosikal biasa mempunyai 2 atau 4 silinder, walaupun ada yang mempunyai 1 (alias "pukulan"), 3, 5 atau genap 6. Biasanya orang bercakap mengenai silinder bersesuaian dengan kedudukan silinder, contohnya "V Twin" atau "Sebaris Empat."

Motosikal moden adalah "empat lejang" yang bermaksud mesin melalui empat langkah untuk menghasilkan tenaga. 

1) Menghisap udara dan bahan api

2) Menerapkan tekanan dan menyala

3) Campuran terbakar

4) Ekzos ditolak keluar. 

Proses ini disebut sebagai pembakaran dalaman.

 

Melalui proses empat langkah boleh membakar udara dan bahan api campuran untuk  menghasilkan tenaga. Silinder yang lebih besar akan dapat lebih banyak campuran udara / bahan api untuk pembakaran dalam satu masa tetapi bilangan silinder dan seberapa cepat mereka dapat menembak juga memainkan peranan besar di sini. Ada yang cruiser ole besar dengan enjin 1200 cc menghasilkan kuasa lebih perlahan daripada motosikal 600cc supersport.

 

Berat badan juga salah satu faktor. Cruiser 800 lb. mempunyai berat dua kali lebih banyak daripada sportbike 400 lb. inilah nisbah kuasa / berat motosikal, yang merupakan kuasa kuda (horsepower - hp) / berat motosikal.

 

Contoh

Dalam kelas 250cc anda mempunyai dua pilihan sebagai entry bike untuk CC besar, Kawasaki Ninja 250 dan Honda Rebel 250. Walaupun terdapat 250 di sebelah nama mereka, dua-dua motor ni tiada persamaan. Ninja mengeluarkan 39 kuasa kuda berbanding generasi terakhir Pemberontak yang mengeluarkan 18.5 kuasa kuda.

 

 

Jadi, jika saya tidak bergantung kepada cc, bagaimana saya dapat mengetahui sama ada motosikal sesuai untuk beginner?

- Kuasa Kuda (Horsepower - hp) - Periksa kuasa kuda pada motosikal. Di bawah 60 hp mungkin tempat yang baik untuk beginner.

- Saiz Fizikal - Sebagai penunggang baru anda ingin mencari motosikal, anda boleh mengimbangkan dan bergerak dengan mudah serta duduk dengan selesa selama beberapa jam.Ebidmotor.com Platform Pembidaan Motosikal Pertama di Malaysia. Harga kami rendah daripada harga pasaran!

Semua pelanggan boleh membeli motosikal melalui pembidaan atas talian (Online Bidding), pembelian atas talian (Online Direct Buy) atau membeli di showroom kami. Kami akan uruskan penghantaran dan segala proses untuk pembeli dari negeri lain. (Pembeli membeli melalui laman web, buat bayaran kepada akaun Ebid Motor Sdn Bhd, thumbprint di JPJ berdekatan, dan duduk rumah tunggu motor sampai sahaja!)

 

 

EBID MOTOR SDN BHD

No 6, Jalan AWF 1, Ampang Water Front, 68000 Ampang, Selangor

Share:
EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat