E B I D M O T O R

Loading

Beberapa Tips Untuk Penunggang Wanita Ride Semasa Hujan!

Kadang-kadang walaupun hujan, masa tak membenarkan kita berhenti. Kalau terpaksa jalan jugak, yang susahnya pemandangan jadi masalah. Jalan tak berapa nampak, line putih hampir hilang kerana tertutup air hujan. Jadi sebagai peringatan ambil langkah-langkah tersebut..

 

ELAKKAN BRAKE MENGEJUT DAN KURANGKAN BRAKE BELAKANG

Jangan suka membrake kan motosikal anda dalam keadaan mengejut..kalau boleh elakkan selalu guna brek belakang.kerana bila brake boleh mengakibatkat motorsikal membuang kebelakang......pakai brek depan je......

 

PASTIKAN LAMPU SENTIASA NYALA

Pasang lampu bagi motor yang bukan auto pasang...kalau tak pemandu lain seperti kereta dan lori tak nampak kamu nanti...

 

PAKAI JAKET TEBAL

Pakai jaket tebal skit kalau takde baju hujan.....elakkan tubuh terlampau sejuk....nanti response tubuh jadi slow kalau ada apa2 berlaku....

 

JANGAN BAWA LAJU LAJU!

Jangan le bawak lelaju sangat....tayar kurang mencengkam kalau jalan basah....walaupun brek power dengan brek disk besar gedabak depan belakang....pun tak guna juga......Tolong jarakkan motorsikal anda dari belakang kenderaan lain..perhatikan Lampu belakang kereta atau kenderaan lain jadikan guide. Jadi kita tidak lah ikut brake motor secara mengejut...especially kalau jalan tu kita tak biasa. kalau ada lopak air, kereta depan tu langgar dulu, kita dah boleh ready. Kalau kita yang depan, termasuk lopak air dulu, jadi boleh buat langkah berjaga-jaga !

 

VISOR DEKAT HELMET & PASTIKAN ADA "COATING"

Pakai helmet yang ada visor.....warna jernih......untuk mengelakkan mata kita terganggu dek hujan, angin dan suasana yang kurang jelas......

Visor helmet full face pulak senang jadi berkuap, lagi problem.So langkah defensive pertama, off course lah tak leh laju-laju macam biasa. Kedua, cari benda ( biasanya kertas ) aku selit kat visor helmet tu biar dia tak tertutup habis. Angin boleh masuk sikit, jadi wap hilang. Kalau tak, visor berkuap, kalau penunggang motor tu spek mata pun berkuap sekali. Bukan lagi rabun tapi kabus tak nampak akibat wap

 

PARKING DEKAT LUAR HIGHWAY

Kalau berhenti bawah jambatan kat highway tu.....seelok-eloknya duduk kat luar highway.....biarkan je motor tu parking tepi jalan.....dah banyak kes motor kena langgar dek lori masa berteduh bawah jambatan.banyak nyawa melayang.dah tau masa hujan, jalan basah, lori banyak......BAHAYA......

Selalu dok perati ramai rider yg tumpang berteduh bwh flyover.... adalah dinasihatkan bleh berteduh tapi jangan la bertenggek atas motor ... kadang tu sampai masuk lane kereta.. ini adalah merbahaya kerana kadang-kadang lori yang besar besar bukan nampak sangat yang tepi tepi jalan tu tambah hujan lagi.. so klu nak bertedung park moto then dudok jauh dari jalan... silap hari bulan akibat nak bertedung kena lenyek ngan lori.. sebab ade kes dah dulu akibat berteduh dari hujan..

Share:
EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat