E B I D M O T O R

Loading

Begitu Kerap Brake Fluid Perlu Diganti? Serious?

Pernahkah anda menukar Brake Fluid motosikal anda selama ini? Berapa kerapkah ia perlu ditukar? Pernahkah anda berfikir tentang ini?

Oleh itu, Admin ingin share sedikit informasi dengan anda semua mengenai berapa kerap Brake Fluid motosikal harus ditukar.

Sebilangan besar pengeluar motosikal mencadangkan agar Brake Fluid perlu digantikan setiap 2 hingga 3 tahun, dan tahapnya harus diperiksa di sekitar 100 - 200 batu.
 

Mengapa Perlu Menukar Brake Fluid

Brake Fluid tidak tahan selamanya. Dengan pemanasan dan penyejukan yang berterusan, ia akan mula degradasi dan kerana asas Brake Fluid adalah glikol bersifat hygroscopic, ia akan menyerap air. Sekiranya kandungan air di dalam Brake Fluid terlalu tinggi, ia akan menyebabkan kurang efektif atau akan menyebabkan kerosakkan pada kaliper motor anda, dan akhirnya kos memperbaiki menjadi sangat tinggi.

Walaupun jarang berlaku, kadangkala leaky seal, leaking hose clamp, atau tidak meletakkan penutup takungan dengan betul boleh menyebabkan udara memasuki ke saluran brek. Ini akan menyebabkan brek lembek dan tidak efektif. Cara terbaik untuk membuang udara, adalah dengan menukar Brake Fluid

*Pastikan anda memperbaiki atau mengganti mana-mana bahagian yang mungkin menyebabkan kebocoran.

Akhir sekali, Brake Fluid boleh menjadi kotor atau tercemar jika penutup takungan dikeluarkan tanpa penjagaan yang betul.

 

Cara Memeriksa Tahap Minyak Brek

Setiap motosikal mempunyai dua takungan Brake Fluid, satu untuk brek hadapan dan satu untuk belakang. Takungan Brake Fluid depan terletak di atas handlebars di sebelah brek hadapan.

Lokasi bekas brek belakang adalah bergantung pada motosikal anda. Ia mungkin terselip di belakang panel badan atau di belakang pasak brek belakang.

Semua bekas Brake Fluid akan mempunyai dua garis penunjuk di bahagian luar bekas. Tahap cecair anda harus selalu berada di antara kedua-dua garisan itu. Tidak patut melebihi garis atas, dan tidak patut mengurangi daripada garis bawah.

Setiap kali perjalanan anda, atau setiap dua atau dua minggu, lakukan pemeriksaan visual mengenai tahap cecair depan dan belakang. 
 
Cara Menambah Brake Fluid

Menambah Brake Fluid adalah mudah dan boleh disiapkan dalam beberapa minit sahaja.

 

  • Letakkan tuala di permukaan motor untuk melindunginya daripada titisan atau tumpahan. Buka penutup bekas tersebut dan letakkan di permukaan yang bersih. 
  • Lepas itu, tuangkan sebilangan kecil Brake Fluid ke dalam takungan sehingga berada di antara dua garis penunjuk, lebih dekat ke garis atas, tetapi jangan isi melebihinya.
  • Setelah takungan ditinggikan ke paras yang betul, menutup penutupnya dengan berhati-hati, dan anda telah selesai.

Penting: Jangan menekan brek semasa penutup takungan dimatikan dan bleeder valve ditutup. Mampatan kaliper brek boleh menyebabkan cecair brek melimpah keluar dari takungan. Brake Fluid sangat menghakis dan mudah terbakar.
 

Apakah Jenis Brake Fluid yang Perlu Anda Gunakan?

DOT 3, DOT 4, DOT 5, DOT 5.1? Yang mana yang harus anda gunakan? Perbezaan utama antara cecair brek ini adalah tahap boiling point. Brek motosikal berfungsi pada suhu tinggi dan anda ingin mengelakkan Brake Fluid anda daripada overheating.

Penunggang yang mengingini performance motor yang tinggi, mereka akan menggunakan Brake Fluid yang mempunyai boiling point yang tinggi. Biasanya hanya pelumba motosikal memerlukan Brake Fluid yang mempunyai boiling point yang tinggi kerana motosikal mereka akan menghasilkan kepanasan enjin yang lebih. Walau bagaimanapun, bagi penunggang jalan biasa, anda tidak perlu memiliki Brake Fluid yang Boiling Point lebih tinggi.

Inilah rujukan boiling point untuk keempat-empat Brake Fluid

Anda dapat melihat bahawa boiling point bagi 5 dan 5.1 adalah sama. Apa perbezaannya? DOT 5 adalah cecair berasaskan silikon manakala DOT 5.1, dan semua yang lain, berasaskan glikol. Cecair berasaskan glikol bersifat hygroscopic (penyerap air) jadi, itulah sebabnya DOT 5.1 dikembangkan.

Menurut packupandride, candangannya ialah gunakan DOT 4 berbanding dengan DOT 5.1. Ini kerana penunggang biasa tidak memerlukan kemampuan prestasi tinggi seperti DOT 5.1.

 

Beberapa langkah berwaspada harus diambil:
 

  • Jangan gunakan cecair brek DOT 3 di motosikal anda. Boiling point terlalu rendah boleh mengakibatkan kerosakan brek.
  • Jangan sekali-kali mencampurkan DOT 5 dengan cecair brek yang lain. Ia berasaskan silikon sementara semua cecair brek lain berasaskan glikol.
  • Buang cecair brek terpakai dengan betul berdasarkan peraturan pembuangan. Jangan membuangnya ke longkang atau di tanah.

Sumber: packupandrideEbidmotor.com - Platform Pembidaan Motosikal Pertama di Malaysia. Harga kami rendah daripada harga pasaran!

Semua pelanggan boleh membeli motosikal melalui pembidaan atas talian (Online Bidding), pembelian atas talian (Online Direct Buy) atau membeli di showroom kami. Kami akan uruskan penghantaran dan segala proses untuk pembeli dari negeri lain. (Pembeli membeli melalui laman web, buat bayaran kepada akaun Ebid Motor Sdn Bhd, thumbprint di JPJ berdekatan, dan duduk rumah tunggu motor sampai sahaja!)

 

 

EBID MOTOR SDN BHD

No 6, Jalan AWF 1, Ampang Water Front, 68000 Ampang, Selangor

Share:
EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat