E B I D M O T O R

Loading

Cek Perkara 'INI' Dulu Sebelum Beli Motosikal.

Bila nak beli motosikal je mesti kita akan berfikir dua tiga kali sama ada nak beli motosikal baru atau terpakai, persoalan lain yang sering menimbulkan kerungsingan kepada penunggang baharu ialah adakah saiz motosikal sesuai untuk mereka? Maklumlah tiada pengalaman. Berapa 'power' pula kuasa (cc) motosikal yang bersesuaian? Bagaimanakah pula dengan berat? Apakah ada kompromi antara keselamatan dan keseronokan menunggang atas jalan?

Berikut beberapa tip kepada 'penunggang pertama' yang perlu anda ikut sebelum membulatkan keputusan membeli motosikal baharu.

1. KUASA JANGAN EKSTREM

Ranking Superbike Paling Laju Di Dunia Tahun Lalu - MASKULIN

Memilih superbike bersesaran 1000cc sebagai motosikal pertama ialah jalan ke arah kebinasaan. Ingat, maksud penunggang pertama di sini ialah mereka yang baru saja hendak menunggang motosikal, dan bukan mereka yang sudah lama menunggang dan mahu upgrade.

Malah jika anda penunggang motosikal kecil seperti kapcai atau skuter pun tidak digalakkan terus membeli superbike jika mahu menaik taraf motor walaupun sudah lama menunggang.

2. KETINGGIAN PELANA

Jika anda mempunyai ketinggian 180cm-190cm dan berat kira-kira 100kg, model kapcai seperti Yamaha Y15ZR atau Honda RS150R boleh dikatakan pilihan selamat. Tetapi, anda mungkin mengalami kebosanan dan kemurungan dalam masa singkat. Mujurlah Malaysia masih aman kerana masih ada banyak pilihan motosikal yang dikeluarkan untuk penunggang pelbagai saiz dan kemampuan.

Perkara paling utama perlu dititkberatkan penunggang pertama ialah tinggi pelana. Kalau anda daripada spesies 'galah panjang' (seperti dinyatakan di atas), ketinggian pelana memang patut diberikan perhatian sebelum membeli motosikal. Sedarlah anda tidak lagi bebas memilih jenis motosikal ikut sesedap rasa.

Berat badan juga penting, tetapi keutamaan tetap kepada tinggi pelana.  Jadi motosikal yang sesuai untuk 'si galah' seperti anda ialah segmen standard, iaitu jentera sportbike sama ada jenis streetbike, naked bike, dirt bike dan seumpamanya.

3. BERAT MOTOSIKAL DAN MESTI STABIL

Yamaha Y15ZR 2020 New Colour (Pre-order) Malaysia • CHJ Motors

Motosikal yang lebih ringan lebih mudah dikawal berbanding motosikal yang lebih berat. Pelana rendah memberikan pusat graviti yang juga lebih rendah. Apa yang lebih penting, penunggang pertama mampu meletakkan kedua-dua kaki dengan selamat dan selesa ke atas tanah tanpa menjengket.

Faktor kestabilan sangat penting buat penunggang pertama bagi meningkatkan daya keyakinan menunggang dalam halaju perlahan dan sederhana. Tahukah anda, kebanyakan penunggang pertama terjatuh motosikal ketika menunggang di bawah halaju 8kmj berbanding 80kmj. Insiden klasik itu pula berlaku ketika berhenti kerana kedua-dua kaki penunggang tidak mampu diletakkan selesa dan selamat atas tanah.

4. RENDAH LEBIH BAIK

Rendah sentiasa lebih baik, terutama kepada penunggang baru. Atas alasan ini jugalah kenapa mat saleh menggelarkan motosikal cruiser sebagai easy-rider dan kenapa motor jenis ini banyak menjadi pilihan penunggang pertama di Barat. Rata-rata ketinggian motosikal cruiser ialah 660mm-710mm dari tanah berbanding sportbike yang mampu mencapai 780mm.

Kalau di Malaysia, kapcai ialah motosikal paling ideal yang menawarkan ketinggian pelana terbaik kepada hampir semua majoriti penunggang negara ini. Begitu juga skuter, tetapi berhati-hati kalau berminat dengan skuter maksi / maxi. Sesetengah skuter maksi mempunyai ruang kelegaan tanah yang tinggi. Walaupun kaki selesa memijak lantai, tetapi anda mungkin terpaksa menjengket ketika berhenti di lampu isyarat. Malah, skuter maksi juga lebih berat.

5. KUASA BUKAN SEGALANYA

Sekolah Siap Taati Larangan Siswa Bawa Motor

Apa yang perlu kita faham tentang kuasa motosikal ialah tidak semua kapasiti sesaran memberikan nilai kuasa dan abiliti sama seperti kita harapkan. Motosikal 1000cc memang sentiasa lebih berkuasa dan laju berbanding cruiser 1,500cc. Tetapi jika setakat itu saja penilaian anda, berhati-hatilah kerana anda sebenarnya tidak tahu apa-apa pun pasal motosikal. Ia seperti menyuruh arnab yang laju memecut atas sungai.

Secara mudahnya, penanda aras sesaran motosikal optimum untuk penunggang pertama adalah dalam angka 250cc-500cc tanpa mengira saiz. Jika bersesaran lebih rendah, motosikal itu biasanya menawarkan berat dan ketinggian pelana lebih rendah. Jika bersesaran tinggi, sudah tentu lebih berkuasa dan lebih cabaran menunggang. Memilih motosikal bersesaran 500cc ke atas terbukti lebih mencabar, terutama sepanjang proses membiasakan diri dan belajar tentang karakter motor.

Sumber: PanduLaju.com.my


Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Pembeli boleh membeli motosikal melalui Walk In showroom Ebid Motor Sdn Bhd di Ampang Selangor atau melalui Online Bidding / Online Purchase! 

12 SEBAB-SEBAB ANDA WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI ......

 • Harga motosikal kami terendah dalam pasaran
 • Melebihi 100 buah motosikal di dalam showroom kami
 • Test Ride / Pandu Uji dibenarkan untuk semua motor
 • Free cuci motosikal & chemical sanitize
 • After Sales Service yang cemerlang (Terbukti)
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • Penghantaran motosikal percuma*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • Konsultasi seumur hidup
 • Trade-in / Buy In semua jenis motosikal secara tunai tanpa sebarang syarat*
 • Tidak memerlukan lesen dalam pembelian motosikal
 • Trade-in motosikal dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% lebih tinggi

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

 • 1700 81 7700
 • Mr Bazli: 010-8833396
 • Mr Anwar: 010-8833397
 • Mr Danial: 010-8833398
 • www.ebidmotor.com

𝐏𝐄𝐍𝐆𝐔𝐌𝐔𝐌𝐀𝐍 𝐏𝐊𝐏 𝟑.𝟎 !

Showroom HQ Ebid Motor Sdn Bhd dan Platform Pembidaan Online 𝑻𝑰𝑫𝑨𝑲 𝑨𝑲𝑨𝑵 𝑩𝑬𝑹𝑶𝑷𝑬𝑹𝑨𝑺𝑰 sepanjang PKP 3.0 ini. Walau bagaimanapun, pelanggan-pelanggan yang ingin membeli motosikal dalam tempoh PKP 3.0 ini, kami telah menawarkan satu perkhidmatan O2O (Online to Offline). 

Sila hubungi dengan pegawai kami Mr Bazli dan beliau akan hantar gambar dan video motosikal yang berkenaan kepada anda melalui Whatsapp. 

𝐒𝐞𝐛𝐚𝐫𝐚𝐧𝐠 𝐩𝐞𝐫𝐭𝐚𝐧𝐲𝐚𝐚𝐧 𝐚𝐭𝐚𝐮 𝐤𝐞𝐭𝐢𝐝𝐚𝐤𝐩𝐚𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧, 𝐬𝐢𝐥𝐚 𝐡𝐮𝐛𝐮𝐧𝐠𝐢 𝐩𝐞𝐠𝐚𝐰𝐚𝐢 𝐤𝐚𝐦𝐢.
Nama Pegawai: Mr Bazli
Whatsapp: Link WhatsApp
No Tel: 010-8833396

Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain. 

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual Tiada rekod lagi.