E B I D M O T O R

Loading

Elak Air Masuk Ke Karburator Semasa Banjir!

Cara atasi masalah karburator masuk air ketika banjir. Punca motor mati ketika banjir ada 2 perlu diketahui iaitu karburator masuk air atau berlaku pintasan elektrik.

Karburator masuk air bermakna air masuk lalu bercampur dengan minyak. Ini akan mengakibatkan pembakaran jadi tidak sempurna. Kesan pembakaran tidak sempurna ialah motosikal jadi sempot (tersentak-sentak) langsung mematikan enjin.

Air boleh mengakibatkan berlaku pintasan elektrik pada motosikal. Komponen yang mempunyai aliran elektrik pada motosikal tergolong dalam sistem nyalaan. Benda-benda seperti plug, koil plug,cdi dan wiring ini alah pada air. Walaubagaimanapun ia tidak terkesan pada kuantiti air yang kecil kecuali jika ditenggelami banjir atau air yang banyak.

Karburator alah alat bekerja untuk mencampurkan udara dan minyak petrol untuk pembakaran dalaman enjin. Bermakna tiada campuran air disini ya geng.. la adalah jantung motosikal yang berada pada bahagian atas enjin atau lebih tepat di atas selinder head, walaupun kedudukannya diatas namun masih boleh membuatkan motosikal sempot atau terus mati saat meredah banjir,lopak air. Kenapa ya?

Bagaimana air memasuki ke dalam karburator ketika banjir

Pada kebiasaan kita lihat ada dua atau tiga wayar getah pada karburator jenis biasa. Wayar atau paip getah ini disambung pada tiap-tiap lubang yang ada pada karburator. Anda boleh nampak dengan jelas pada takungan karburator iaitu di bahagian bawahnya selalu terdapat satu lubang buang minyak. Pada asalnya ia disalur melalui paip getah memanjang kebawah. Yang kedua terdapat lubang yang berfungsi sebagai saluran udara pada kiri dan kanan kaburator. Paip saluran inilah yang harus diawasi kerana ialah punca utama. Jika silap pada bahagian ini la akan menyedut udara bersekali air masuk ke kaburator. Dan cara atasi anda perlu selit paip getah ini secara melintang bukan kebawah seperti paip buang minyak. Selit lebih tinggi dari paras yang boleh ditenggelami air. Ini bagi memastikan yang air tidak disedut masuk kedalam karburator motosikal anda disaat meredah banjir..

Cara elak hindar air masuk ke karburator

Perkara yang boleh dilakukan untuk elak hindar supaya air tak masuk ke dalam karburator motosikal sedara dan sedari Perhatikan dan ikuti langkah-langkah dibawah..

Kerana masalah wayar ini berada kebawah lalu mejadi saluran air masuk
Cara: perbetulkan kedudukan secara mendatar lurus dan selitkan kearah dalam bukan kebawah

Cara buang minyak bercampur air dalam karburator

Langkahnya hanya perlu sebatang pemutar skru jenis leper

Buka skru dibawah ini mengikut arah lawan jam beberapa saat memadai minyak yang bercampur air dalam takungan karburator habis keluar melalui wayar saluran bawah takung karburator


Setelah itu ,tutup skru semula ikut arah jam (jangan terlalu kuat ikatan) Hidupkan enjin motor beberapa minit dan matikan semulah,ulang langkah buang minyak kotor tadi dan korang selesai

Itulah teknik atasi masalah karburator motor ketika musim banjir dan juga teknik repair karburator motosikal akibat masuk air. Langkah-langkah dan cara-cara ini adalah mudah untuk sesiapa sahaja boleh buat, Teruskan belajar repair motosikal 

Sumber: baikimotor.com


Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Pembeli boleh membeli motosikal melalui Walk In showroom Ebid Motor Sdn Bhd di Ampang Selangor atau melalui Online Bidding / Online Purchase! 

12 SEBAB-SEBAB ANDA WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI ......

 • Harga motosikal kami terendah dalam pasaran
 • Melebihi 100 buah motosikal di dalam showroom kami
 • Test Ride / Pandu Uji dibenarkan untuk semua motor
 • Free cuci motosikal & chemical sanitize
 • After Sales Service yang cemerlang (Terbukti)
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • Penghantaran motosikal percuma*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • Konsultasi seumur hidup
 • Trade-in / Buy In semua jenis motosikal secara tunai tanpa sebarang syarat*
 • Tidak memerlukan lesen dalam pembelian motosikal
 • Trade-in motosikal dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% lebih tinggi

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

 • 1700 81 7700
 • Mr Bazli: 010-8833396
 • Mr Anwar: 010-8833397
 • Mr Danial: 010-8833398
 • www.ebidmotor.com

Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain. 

Share:
EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat