E B I D M O T O R

Loading

Inilah Motor Bawah 500cc Yang Senang Ditunggang Tapi Bukan Untuk Geng Lesen B2!

 

1. APRILIA RS 457

Model entry level dari Aprilia ni baru je diperkenalkan di Eropah dan ada kebarangkalian untuk menembusi pasaran Malaysia tak lama lagi. RS457 ni meminjam bahasa rekaan yang sama macam RS660, cuma dijana oleh enjin 457cc, Twin Cylinder Inline, 8 Valve DOHC yang mampu menghamburkan 47hp @ 10,500rpm dan tork 48.8 Nm @ 8,500 rpm. Disebabkan motor ni light-weight, dia dijangka boleh mencapai acceleration yang tinggi dalam masa yang singkat.

Rupa je macam gempak tapi apa yang menjadikan dia mudah ditunggang adalah melalui jajan manis dia iaitu teknologi Throttle-by-wire dengan tiga power mode, Torque dan Traction Control serta Quickshifter dual channel yang ditawarkan sebagai ciri tambahan.

 

2. BENELLI LEONCINO 500

Diperkenalkan sejak 2017 yang lalu, abang kandung Leoncino 250 ni menawarkan sebuah motosikal naked-scrambler yang cukup fun untuk ditunggang! Walaupun bunyi macam motor 4 dapur, tapi Leoncino 500 ni hanya dijana oleh enjin 499cc, Inline Twin Cylinder, DOHC 8 Valve yang mengeluarkan kuasa maksimum 48hp @ 8,500rpm dan tork 45 Nm @ 4,500 rpm.

Tork yang naik dengan cepat pada low RPM serta ratio gear yang pendek-pendek menjadikan Leoncino ni motor yang ada daya pickup yang kuat serta ada kuasa mid-range yang mantap. Untuk tunggangan bandar dan berbukit, Leoncino tak terasa overpower dan feeling tunggangan menjadi santai-santai je apabila naik highway.  

 

3. CFMOTO 450SR

Dibina dari 0 oleh pengilang China yang berpengalaman, engineer 450SR ni nak menunjukkan potensi sebenar motor ni yang bukan je sporty, tapi lengkap boleh dibawa masuk trek ataupun dilenjan diatas jalan biasa sehari-harian! 

450SR dikuasakan oleh enjin 450cc, 2 Silinder inline, liquid-cooled, DOHC yang mampu menjana 47hp @ 10,000rpm dan tork 39.3 Nm @ 7,750rpm. Untuk sebuah sportbike 400cc yang lengkap dengan aksesori ala racing, mesti korang ingat motor ni laju dan berbahaya untuk beginner kan? Tak sebenarnya! Wing depan motor ni boleh menjana 2kg Downforce kalau ditunggang pada aras 120km/h. Swing arm belakang dan monoshock disambung dengan struktur multi-link yang hanya ada pada superbike track yang berfungsi untuk mengekalkan ketegaran body frame ketika motor dilenjan! Nisbah Power to Weight motor ni pun antara yang terbaik kat dalam kelas 450cc!

 

BACA JUGA : 5 Motosikal Atas 250cc, Tapi Mesra Penunggang Lesen B2!

 

4. HUSQVARNA  401 (SVARTPILEN & VITPILEN)

 

Model-model ni nampak je sama tapi yang membezakan kedua-duanya adalah dari segi pilihan warna dan riding comfort! Svartpilen 401 kelihatan lebih seperti ala-ala scrambler dengan handle bar yang ditinggikan, manakala Vitpilen 401 menggunakan gaya cafe racer dengan handle bar clip on. Tapi kedua-duanya berkongsi casis dan enjin yang sama iaitu 373cc Single Cylinder yang sama macam yang menghasilkan 43.5hp.

 

Perbezaan utama ialah Vitpilen 401 ialah pelumba kafe yang boleh tahan menarik untuk weekend riding. Sebab, motor ni menawarkan prestasi tunggangan yang lebih pantas dan lebih stabil. Handlebar clip on tu pulak menjadi tunggangan yang rendah dan agresif, menjadikannya ideal untuk menunggang di lebuh raya dan jalan berliku.

Kalau model 400cc yang paling-paling mesra rider B2 adalah Svartpilen 401 yang mana mempunyai design scrambler yang lebih seronok untuk dibawa menunggang kat atas jalan biasa atau weekend ride! Svartpilen ada sistem Seamless Shifting yang tak memerlukan rider menggunakan clutch untuk shifting. 

 

5. KAWASAKI ZX-4RR

Dikhabarkan, ZX-4RR ini adalah motosikal yang terbaik untuk otai superbike ataupun beginner rider yang nakkan platform untuk melompatkan ke superbike lebih berprestasi tinggi. Tapi memang betul, engineer Kawasaki sendiri mengiyakan konsep ZX-4RR ini untuk mesra beginner walaupun bernadikan enjin 399cc , Inline 4 DOHC, 16 Valves yang dianggarkan mampu menghamburkan kuasa setinggi 77hp (bersama Ram Air). Di US, angka yang dicapai hanya 56hp je..

Menurut pembeli samaada di US mahupun di Eropah, walaupun enjin dia cukup berprestasi tinggi, handling ZX-4RR ni tetap terbaik dan tak struggle untuk dikawal macam superbike langsung! Chassis pada ZX-4RR menyerupai model ZX-10R, fork mengunakan SFF-BP dan monoshock Showa BFRC Lite Shock. Riding aid yang ditawarkan pun amat berguna seperti Quickshifter, Sliper Clutch, Traction Control, bersama 3 Riding Modes!

 

6. ROYAL ENFIELD HIMALAYAN SCRAM 411

 

Tak kisah kelajuan asalkan ada gaya yang ranggi? RE Scram 411 adalah pilihan motosikal bawah 500cc yang patut dicuba kalau korang tak kisahkan harga RM26,900! Sejujurnya, tak power mana pun Scram 411 ni dipadankan pula dengan enjin 411cc Single Cylinder Air Cooled 2 Valve. Kuasa hanya 24.3hp dan tork 32Nm dipadankan pada kota gear 5 kelajuan! Itulah yang menjadikan sesiapa pun boleh tunggang motor santai macam Scram 411 ni!

Scram 411 juga menawarkan tunggangan offroad ataupun merentas negeri yang selesa melalui kebolehan cornering yang lebih tinggi pada motor ini.  Keselesaan dan ergonomik pun turut dititikberatkan pada motor ini!

 

7. SYM MAXSYM TL500

Untuk sebuah skuter 500cc dengan harga yang sangat mampu milik, Maxsym TL500 turut menawarkan kefungsian dan kebolehtunggangan yang boleh tahan hebat tau! TL500 dijana oleh enjin 465cc, Twin-cylinder, Liquid-cooled 4-DOHC, 8-valve yang mengeluarkan kuasa sekitar 40hp @ 6,750rpm beserta tork 42.5 Nm @ 6,250rpm

Enjin yang diletakkan di tengah-tengah chasis TL500 dikatakan memberikan ciri pengendalian yang cukup mengagumkan, menjadikan skuter ni ada handling yang cukup dinamik dan sporty. SYM pun ada cakap yang Maxsym TL500 mempunyai weight distribution 50-50 yang sempurna, yang, digandingkan pula dengan wheelbase yang pendek menghasilkan tunggangan yang cukup menyeronokkan! 

 
KESIMPULAN

Macam sayang jugaklah motosikal-motosikal ni hanya disasarkan untuk penunggang lesen B-Full sahaja meskipun dia berstatus "beginner bike" (kecuali ZX4R-RR tu lol). Walaupun motosikal ni memang senang ditunggang macam sportbike B2 yang lain, kalau ada duit lebih tu buatlah lesen B-Full supaya boleh menunggang motor-motor ni atay yang lebih berkuasa tinggi secara halal! Hadap roadblock pun macam boss! Terima kasih sudi membaca!


Takkan tengok je? Meh klik sini untuk info lebih menarik!

Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual Tiada rekod lagi.