E B I D M O T O R

Loading

Kawasaki Ninja 250 vs Yamaha R25: Jangan Dilema Nak Beli Mana Kalau Tak Tahu...

Siapa je tak kenal kedua-dua jentera sportbike ni? Perseteruan antara Kawasaki dengan Yamaha ni dah berlarut agak lama sebab kedua-duanya ada kelebihan dan kelemahan yang tersendiri. 

Jadi, kalau diberi pilihan untuk pilih salah satu model khususnya didalam pasaran terpakai, mana yang korang akan pilih? Kawasaki Ninja 250R atau Yamaha R25?

 
Spesifikasi Mekanikal
  KAWASAKI NINJA 250R YAMAHA R25
HARGA KETIKA BARU

RM23,071 - Kawasaki

RM18,900 - Modenas (Std)

RM20,500 - Modenas (ABS)

RM22,998
ENJIN 249cc, Parallel Twin Cylinder, DOHC, 8 Valves, Liquid Cooled 249cc, Inline Twin Cylinder, DOHC, 8 Valves, Liquid Cooled
KUASA

38.4hp @ 12,500rpm

23.5 Nm @ 10,000 rpm

35.5hp @ 12,000 rpm

22.6Nm @ 10,000 rpm

BORE X STROKE

62mm x 41.2mm

60 mm x 44.1 mm
CURB WEIGHT 126kg 120kg
KAPASITI PETROL 14L 14L

Untuk yang kurang arif, kedua-dua Kawasaki Ninja 250R & Yamaha R25 telah menerima naiktaraf dari segi kosmetik dan penalaan enjin. Walaupun enjin menerima naik taraf yang lebih berkuasa, enjin Twin Cylinder dari Yamaha masih belum mampu menyaingi enjin dari Kawasaki yang ditala sedikit tinggi untuk kuasa top-end. R25 bagaimanapun lebih responsif pada kuasa mid-range. 

 

KELEBIHAN KAWASAKI NINJA 250R
1. Enjin berkuasa

Enjin yang sama dijana sampailah ke versi Modenas ini mempunyai kuasa yang lebih tinggi berbanding R25 disebabkan oleh penalaan kotak angin yang menawarkan kecekapan intake. Dikatakan, ia mampu mencecah 175km/h dijalan lurus! Dipadankan pula dengan Slipper Clutch, nak layan corner sambil buang gear memang tak huru hara gais!

Ditambah dengan karakter motor ini yang rider-friendly, ia menjanjikan respon enjin yang lancar serta kawalan motor yang tegap pada RPM rendah disebabkan bantuan tork low-end yang dijana enjin ini.

2. DNA Sportbike Sebenar

Bagi kebanyakan penunggang, terutamanya di Malaysia, Ninja 250 adalah langkah ke dalam dunia motor besar yang sebenar dan imej memainkan peranan penting dalam hal ini. Imej Ninja 250R sangat sporty dipadankan dengan enjin yang agak berkuasa mampu membuatkan rider motor ini tersenyum setiap kali memulas dan menukar gear.

Bukan itu je, rekaan kotak angin yang dibuat sebesar yang mungkin adalah untuk memastikan clearance yang mencukupi untuk untuk terowong intake. Ia menyumbang kepada peningkatan kecekapan intake serta menghilangkan bunyi yang tidak diingini, membolehkan rider mendengar dengan lebih jelas semasa enjin memecut. 

3. Ergonomik

Disebabkan Ninja 250R menggunakan chassis Trellis, serta dipadankan dengan monoshock jenis Bottom-Link Uni-Trak, ia membenarkan rekaan motosikal menjadi lebih kompak dan seterusnya menawarkan tunggangan yang ergonomik dan mampu dimanfaatkan untuk mencapai top speed dengan lebih pantas dan stabil.

 
KELEMAHAN
1. Tak Sesuai Bawa Pillion

Disebabkan Ninja 250R menawarkan feel sportbike yang sebenar, tunggangan bersama pillion agak kurang bersesuaian dan tak memberikan keselesaan total kepada pillion. Walaupun semua sportbike macam ini, namun Ninja 250R sebenarnya lebih menitikberatkan 'ridibility' kepada penunggang.

2. Kurang Teknologi Moden

Meskipun dijana dengan enjin yang berkuasa, Ninja 250R versi Kawasaki masih belum menerima kepelbagaian dari segi teknologi seperti paparan meter analog-digital, tiada fork USD, tiada ABS dan lain-lain lagi. Namun kalau korang nak merasa ada ABS, korang tetap boleh membeli versi Modenas yang dah disediakan degnan ABS!

 


KELEBIHAN YAMAHA R25
1. Banyak Ciri Moden

Untuk sebuah jentera dari Yamaha, memang tak sah lah kalau Yamaha tak letak pelbagai instrumentasi yang moden pada model mereka! R25 mempunyai panel meter LCD digital penuh, USD Fork, 3 in 1 Switch, dan yang terkini, ada tambahan ABS!

2. Lebih Mesra Penunggang Newbies

R25 ini kiranya adalah sebuah sportbike alternatif bagi peminat setia Yamaha dan jika korang tidak yakin akan prestasi Kawasaki. R25 mempunyai seat height yang agak rendah dan berat basah yang ringan berbanding Kawasaki. Sejujurnya, motosikal lightweight ini amat nimble dan semestinya ia agak mudah untuk penunggang baru mengambil alih kawalan keatas R25 ini.

3. Reka Bentuk Yang Menarik

R25 mempunyai rekaan yang amat sporty dan fresh yang mencerminkan penggayaan YZR-M1. Tangki minyak pada R25 memang direka untuk memudahkan penunggang melayan corner dimana lekoknya menyokong lengan rider untuk attacking corner!

Walaupun rekaan lama lebih banyak unsur garisan tajam (yang mana min rasa lebih handsome), namun tak dinafikan, rekaan face;ift ini lebih aerodynamic serta mudah dikawal.

 

KELEMAHAN
1. Posisi Lebih Menunduk

Untuk R25 versi facelift ini, kawalan menjadi lebih mudah dek kerana Yamaha telah merendahkan dan membawa handlebar kedepan sedikit. Jadi berat kebanyakkannya akan dipindahkan kebahagian depan untuk kestabilan mid-corner serta, menjadikan motor lebih sporty!

Ini menyebabkan riding position jadi lebih menunduk disamping tangan akan jadi menegak. Untuk sesetengah, mungkin ini bukan masalah besar namun untuk yang gemar ride jarak jauh, mungkin kena banyak berehat untuk kurangkan lenguh-lenguh!

 

2. Daya Tork Kurang

Secara keseluruhannya, prestasi enjin R25 agak OK lah untuk sebuah 250cc namun sayang kerana tork pada R25 ni agak rendah. Profil enjin lebih tertumpu kepada kuasa mid-range yang mana motor tak ada tekanan yang tinggi semasa cruising.  Pecutan boleh digambarkan sebagai mencukupi tapi syaratnya, rider kena berada dalam gear yang betul.

KESIMPULAN

Kawasaki Ninja 250 lebih menonjolkan prestasi dan karakter sebuah sportbike. Selain itu, rekaan motor ini lebih ergonomik, top speed lebih tinggi, serta management enjin juga lebih mantap!

Sementara Yamaha R25 pula, ia lebih unggul pada rekaan yang sporty dan dengan rupa bentuk lebih gagah. Walaupun rupa bentuknya gagah, ia amat mesra penunggang newbies dan agak nimble untuk dikawal!


2019 KAWASAKI NINJA 250R (RM 13,800!)

Klik foto untuk butiran lanjut 2019 Kawasaki Ninja 250 R

PROFIL MOTOR
Mileage: 25,495KM
100% enjin tiptop
Akrapovic exhaust system
Tayar depan belakang 89%

LOAN PACKAGE:
DEPOSIT OTR BERMULA: RM 0 OTR!


2020 YAMAHA R25 (RM 15,800!)

Klik foto untuk butiran lanjut 2020 Yamaha R25

PROFIL MOTOR
Mileage: 28,597KM
100% enjin tiptop
Rear bobbin
RCB lever guard
Smoked windshield
Body frame slider
Adjustable lever set
Integrated LED tail light
Medium soft compound tyre 90% tebal depan belakang

LOAN PACKAGE:
DEPOSIT OTR BERMULA: RM 4,000 OTR!


TAK DAPAT SAMPAI SHOWROOM EBIDMOTOR? BOOK JE MOTOR SECARA ONLINE HARI INI!

onlinepurchase

JANGAN RISAU! Kami memang tak scam korang punya! Chup motor korang hari ini di www.ebidmotor.com

Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual Tiada rekod lagi.