E B I D M O T O R

Loading

Kebanyakkan Pemandu Kereta Tidak Tahu Pekara Ini Tentang Motosikal

Apabila berlaku sesuatu yang tidak diingini di jalan raya mula la terdapat situasi dimana pemandu kereta dan penunggang motosikal menyalahi sesama sendiri. Ini tidak akan menyelesaikan masalah dan ia banyak berlaku akibat kecuaian masing-masing.

Ini antara perkara yang pemandu kereta perlu tahu mengenai penunggang motosikal:

1. Motosikal Tidak Boleh Membrek Kuat Ketika Membelok

Sudah banyak kali kami terserempak sesetengah pemandu bertindak memangkah atau 'makan jalan' ketika membelok. Ini jelas menunjukkan si pemandu gagal mengambil selekoh dengan betul dan selamat hingga perlu memangkah lorong sebelah.

Tahukah anda, tindakan itu boleh menjejaskan arah haluan sesebuah motosikal yang sedang dimiringkan dalam selekoh sama, sekali gus memaksa si penunggang membrek mengejut. Ada dua senario mungkin terjadi apabila membrek dalam keadaan miring di selekoh.

Pertama, tayar depan atau belakang mungkin terkunci hingga menyebabkan penunggang tergelincir dan terjatuh. Ini pernah berlaku kepada penulis kerana dipangkah kereta di selekoh.

Kedua, tindakan membrek kuat di tengah selekoh akan menegakkan motosikal. Apabila ini berlaku, motosikal akan terbabas jauh dari tengah selekoh dan menghala ke bahu jalan. Inilah sebab kenapa motosikal besar dilengkapi ciri 'ABS Selekoh' (Cornering ABS), tetapi bukan bermaksud semua motosikal boleh membrek kuat ketika melayan selekoh.

 

2. Motosikal Tidak Boleh Membrek Terlalu Mengejut

Sesebuah motosikal juga tidak dapat membrek mengejut dalam keadaan lurus dan tegak. Ini kerana imbangan motosikal hanya berdiri atas dua tayar. Tambahan lagi, permukaan sentuhan (contact patch) tayar motosikal sangat kecil.

Inilah punca yang menyebabkan tayar motosikal mudah terkunci, terutama ketika menunggang atas jalan basah. Selain itu, penunggang juga mudah hilang keseimbangan badan jika motosikal dihentikan mengejut disebabkan respons fork depan yang melantun kembali.

Situasi ini sering terjadi apabila pemandu menghimpit rapat depan motosikal. Berbeza motosikal, sesebuah kereta mempunyai empat tayar dengan permukaan sentuhan lebih besar.

 

3. Motosikal Ada Bahagian Depan Kecil

Hampir semua bahagian depan motosikal tidak lebar daripada bahu penunggang, kecuali jentera jenis tourer. Secara psikologi, ini membuatkan pemandu menganggap motosikal sebagai objek yang tidak berbahaya berbanding kenderaan bersaiz besar seperti lori.

Ini dibuktikan satu kajian yang mengesyorkan pemandu menyebut perkataan 'motor' kepada diri sendiri supaya mindanya dapat 'melihat' atau 'nampak' motosikal ketika memandu.

 

4. Motosikal Dapat Menuju ke Arah Pemandu dengan Laju

Hasil kajian juga mendapati ramai pemandu gagal mengagak jarak motosikal yang sedang menuju ke arahnya tanpa mengira beza halaju. Ini sering berlaku kepada pemandu yang tiada pengalaman bermotosikal. Malangnya, sentiasa ada segelintir pemandu kurang sabar yang akan meluru keluar di depan motosikal.

 

5. Agak Sukar Untuk Nampak Motosikal

Motosikal juga susah dilihat pemandu kerana majoriti kenderaan dua roda bersaiz lebih kecil. Situasi menjadi bertambah rumit apabila penunggang berada dalam kawasan titik buta. Pemandu kereta perlu menoleh ke sisi dan belakang untuk memastikan tiada kelibat motosikal sebelum menukar lorong atau membelok.

Namun, ramai pemandu terlupa atau cuai untuk berbuat demikian, terutama apabila lambat memberikan lampu signal belok untuk mengambil selekoh atau menukar lorong.

 

6. Motosikal Lebih Tangkas

Kami tidak pernah bersetuju dengan sikap penunggang yang suka mencilok sesuka hati di tengah kesesakan trafik. Namun faktanya, memang lebih selamat untuk penunggang jika tidak berada di belakang kenderaan lain. Teknik supaya tidak menunggang di belakang kenderaan lain juga diajar kepada polis trafik.

Jadi, pemandu perlu peka dan tidak leka tentang kemungkinan ada kelibat motosikal di sebelah. Inilah sebab penunggang tidak dapat mengelak apabila 'dipangkah' kereta yang menukar lorong secara tiba-tiba, terlalu dekat atau tiada ruang untuk mengelak.

 

7. Sekolah Memandu Tidak Ajar Cara Memandu Betul

Maaf cakap, kebanyakan pengguna jalan raya di Malaysia memang tiada kemahiran mencukupi kerana kita tidak diajar cara betul mengendalikan kenderaan, atau teknik memandu dalam situasi sebenar.

Contohnya, kita tidak diajar untuk memastikan kehadiran kenderaan lain di sisi kenderaan, atau cara keluar-masuk simpang yang betul. Jadi, kita harus menggunakan akal budi (make sense) sendiri untuk melihat apakah kesan dan akibat daripada sesuatu perbuatan itu sebelum bertindak. 

PENUTUP

Ramai bersetuju orang Malaysia baik hati, tetapi sikap itu hilang sama sekali ketika berada atas jalan. Sebaliknya, kita lebih suka fikirkan siapa betul atau salah. Pemandu salahkan penunggang, penunggang pula salahkan pemandu, dan akhirnya kita tidak belajar apa-apa.

Disebabkan pihak berkuasa pun gagal melatih kita menjadi pemandu berhemah, maka tanggungjawab itu haruslah dipikul diri sendiri. Insya-Allah kita semua akan lebih selamat dan lebih relaks ketika memandu.

sumber: PanduLaju.com.my


Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Pembeli boleh membeli motosikal melalui Walk In showroom Ebid Motor Sdn Bhd di Ampang Selangor atau melalui Online Bidding / Online Purchase! 

12 SEBAB-SEBAB ANDA WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI ......

 • Harga motosikal kami terendah dalam pasaran
 • Melebihi 100 buah motosikal di dalam showroom kami
 • Test Ride / Pandu Uji dibenarkan untuk semua motor
 • Free cuci motosikal & chemical sanitize
 • After Sales Service yang cemerlang (Terbukti)
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • Penghantaran motosikal percuma*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • Konsultasi seumur hidup
 • Trade-in / Buy In semua jenis motosikal secara tunai tanpa sebarang syarat*
 • Tidak memerlukan lesen dalam pembelian motosikal
 • Trade-in motosikal dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% lebih tinggi

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

 • 1700 81 7700
 • Mr Bazli: 010-8833396
 • Mr Anwar: 010-8833397
 • Mr Danial: 010-8833398
 • www.ebidmotor.com

𝐏𝐄𝐍𝐆𝐔𝐌𝐔𝐌𝐀𝐍 𝐏𝐊𝐏 𝟑.𝟎 !

Showroom HQ Ebid Motor Sdn Bhd dan Platform Pembidaan Online 𝑻𝑰𝑫𝑨𝑲 𝑨𝑲𝑨𝑵 𝑩𝑬𝑹𝑶𝑷𝑬𝑹𝑨𝑺𝑰 sepanjang PKP 3.0 ini. Walau bagaimanapun, pelanggan-pelanggan yang ingin membeli motosikal dalam tempoh PKP 3.0 ini, kami telah menawarkan satu perkhidmatan O2O (Online to Offline). 

Sila hubungi dengan pegawai kami Mr Bazli dan beliau akan hantar gambar dan video motosikal yang berkenaan kepada anda melalui Whatsapp. 

𝐒𝐞𝐛𝐚𝐫𝐚𝐧𝐠 𝐩𝐞𝐫𝐭𝐚𝐧𝐲𝐚𝐚𝐧 𝐚𝐭𝐚𝐮 𝐤𝐞𝐭𝐢𝐝𝐚𝐤𝐩𝐚𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧, 𝐬𝐢𝐥𝐚 𝐡𝐮𝐛𝐮𝐧𝐠𝐢 𝐩𝐞𝐠𝐚𝐰𝐚𝐢 𝐤𝐚𝐦𝐢.
Nama Pegawai: Mr Bazli
Whatsapp: Link WhatsApp
No Tel: 010-8833396

Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain. 

 

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual Tiada rekod lagi.