E B I D M O T O R

Loading

Kelebihan pam gas nitrogen pada tayar motosikal.

Ada yang mengatakan gas nitrogen lebih ringan dan membolehkan kenderaan bergerak dengan lebih laju dan cekap dalam pengendaliannya.

Selain itu, ada juga yang percaya bahawa tayar yang diisi dengan gas nitrogen akan menjimatkan penggunaan bahan api.

Sebenarnya itu adalah mitos semata-mata. Berat tayar tidak begitu berbeza walaupun menggunakan gas nitrogen atau udara biasa kerana berat udara terlalu ringan untuk dirasai perbezaannya.

Antara kelebihan sebenar penggunaan gas nitrogen adalah sifat gas tersebut yang lebih kering dari udara biasa. Udara biasa mempunyai kandungan wap air yang sangat tinggi. Kandungan wap air pada setiap tayar pula berbeza dan ini menyebabkan tekanan udara mengembang dengan kadar berbeza untuk setiap satu tayar.

Tayar yang diisi dengan gas nitrogen mengandungi kurang wap air berbanding dengan udara biasa. Ini menyebabkan tekanan udara di semua tayar akan berada pada paras yang hampir-hampir sama dan dapat memastikan pengendalian kenderaan pada keadaan yang lebih baik, terutama jika dipandu laju di litar.

Disamping itu, penggunan gas nitrogen mempunyai kelebihan daripada sifat molekul nitrogen yang lebih besar daripada molekul oksigen. Oleh itu, ia lebih lambat untuk keluar dari dinding tayar kenderaan anda.

Memang normal untuk tayar yang diisi oleh gas nitrogen mempunyai tekanan yang sama selama berminggu-minggu. Jika anda mahu menggunakan gas nitrogen untuk tayar anda, pastikan anda menggunakan pam nitrogen yang telah diselenggara.


𝐏𝐄𝐍𝐆𝐔𝐌𝐔𝐌𝐀𝐍 𝐏𝐊𝐏 𝟑.𝟎 !

Showroom HQ Ebid Motor Sdn Bhd dan Platform Pembidaan Online 𝑻𝑰𝑫𝑨𝑲 𝑨𝑲𝑨𝑵 𝑩𝑬𝑹𝑶𝑷𝑬𝑹𝑨𝑺𝑰 sepanjang PKP 3.0 ini. Walau bagaimanapun, pelanggan-pelanggan yang ingin membeli motosikal dalam tempoh PKP 3.0 ini, kami telah menawarkan satu perkhidmatan O2O (Online to Offline). 

Sila hubungi dengan pegawai kami Mr Bazli dan beliau akan hantar gambar dan video motosikal yang berkenaan kepada anda melalui Whatsapp. 

𝐒𝐞𝐛𝐚𝐫𝐚𝐧𝐠 𝐩𝐞𝐫𝐭𝐚𝐧𝐲𝐚𝐚𝐧 𝐚𝐭𝐚𝐮 𝐤𝐞𝐭𝐢𝐝𝐚𝐤𝐩𝐚𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧, 𝐬𝐢𝐥𝐚 𝐡𝐮𝐛𝐮𝐧𝐠𝐢 𝐩𝐞𝐠𝐚𝐰𝐚𝐢 𝐤𝐚𝐦𝐢.
Nama Pegawai: Mr Bazli
Whatsapp: Link WhatsApp
No Tel: 010-8833396

Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! 


Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain. 

 

Share:
EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat