E B I D M O T O R

Loading

Kenapa Ramai Orang Suka Pakai Tayar Second Hand???

Bila nak tukar tayar baru, waktu tu lah teragak-agak nak pilih tayar baru ke tayar lama. Tapi kalau beli tayar second hand boleh tahan lama ke?? Nanti tak sampai setahun dah kene tukar tayar baru.

Tayar adalah salah satu komponen motosikal yang penting bagi bab keselamatan apabila menunggang dengan jarak yang jauh. Mahupun menunggang motosikal dengan laju. Jika permukaan jalan tidak rata dan licin ketika hujan maka berteraburlah diri berserta motosikal di atas jalan raya.
Seperti komponen motosikal yang lain, tayar juga mempunyai jangka hayat tertentu. Selalunya bergantung kepada jenis kompaun tayar atau pun bunga (thread) tayar. Untuk jarak 200km setiap hari untuk ke tempat kerja membuatkan bunga tayar cepat haus. Terutama dibahagian tengah.

Bak kata rider diluar sana, elok sahaja bunga tayar haus mulalah rasa geli-geli ketika menunggang motor di atas jalur putih atau permukaan jalan raya yang tidak rata. Sekaligus, membuatkan nyawa rider itu sendiri berada dalam keadaan yang sangat bahaya.
 

Kos Untuk Menukar Sebiji Tayar Bersaiz 120/70

Jika anda menggunakan motosikal yang mempunyai tayar belakang yang agak besar sedikit iaitu saiz 120/70, kos baharu untuk sebiji tayar boleh mencecah sehingga RM 260. Ini bergantung pada jenis tayar dan brand. Harga tayar juga dipengaruhi pada kedai itu sendiri. Ada yang meletakkan harga tinggi tidak masuk akal dan ada juga yang mengikut harga pasaran. Harga anggaran tayar bersaiz 120/70 boleh didapati dengan harga dalam lingkungan RM 170 - RM 260. Sekarang ini dah banyak sangat kedai motosikal yang menawarkan harga yang lebih murah dengan promosi tertentu terutama di kawasan sekitar Lembah Klang.

 

Tayar Baharu Sering Bocor

Kadang-kadang tayar baharu yang dibeli akan bocor akibat daripada paku, skru, dawai dan bermacam lagi tertusuk pada tayar. Bayangkan baru sebulan menggunakan tayar baharu dah bocor. Bocor bukan kaleng-kaleng pula tu. Ada yang bocor besar, ada yang bocor kecil tapi banyak sangat bocornya sehingga tayar dah tak selamat digunakan walaupun baru lagi.

Ada beberapa penyelesaian jangka pendek dengan menampal bahagian dalam tayar dan juga membuat perlindungan berganda dengan menggunakan tyre sealant. Boleh juga menggunakan ubat tayar (cecair) untuk menutup 5 lubang kecil. Tapi semunya hanya untuk sementara. Cara terakhir adalah dengan tukar tayar baharu. Tapi kosnya pula bikin poket koyak jika berlaku perkara sama dalam masa terdekat.

 

Beli Tayar Terpakai Sebagai Alternatif Lain Penggantian Tayar Baharu

Bila dah banyak kali tayar bocor, maka bocor juga poket tuannya. Antara alternatif lain yang boleh gunakan ialah dengan membeli tayar terpakai (second hand). Kos tayar terpakai (bergantung pada penjual) boleh dibeli setengah harga daripada harga tayar baharu. Soalnya adakah berbaloi dari segi harga dan kualiti tayar terpakai ini selamat digunakan kembali?

Untuk menjawap persoalan tersebut, berdasarkan pengalaman adalah sangat berbaloi jika korang ingin mengurangkan perbelanjaan untuk membeli tayar baharu. Tayar terpakai ini boleh didapati dengan harga RM 80 termasuk pemasangan. Lain penjual lain harga lah kan.

Selalunya tayar yang akan dijual mempunyai bunga tayar yang masih dalam keadaan baik iaitu sekitar 70% - 90% daripada tayar baharu. Apa yang diberitahu, tayar terpakai yang akan dijual akan diperiksa terlebih dahulu sebelum ianya boleh digunakan. Penjual akan membuat QC Check keadaan tayar terpakai dan selalunya (bergantung pada penjual) mereka akan memberi sedikit penjelasan tayar yang dipilih pelanggan.

 

Jangka Hayat Tayar Terpakai

Kepada korang yang nak berjimat, beli tayar terpakai adalah sangat berbaloi. Mungkin ada yang tertanya-tanya bagaimana pula dengan jangka hayat tayar terpakai ni kan. Menerut Ariazir, beliau telah menggunakan tayar terpakai lebih kurang dalam 8 - 10 bulan macam tu. Dengan jarak lebih kurang 40,000km. Dari segi cengakaman tayar adalah sangat baik. Bergantung pada jenis tayar dan bunga tayar. Beliau menggunakan tayar jenis hard compound iaitu tayar yang sangat baik untuk digunakan untuk travel jauh. Tetapi kurangnya apabila hujan, tayar jenis hard compound tidak mempunyai kelebihan pada cengakaman apabila jalan basah dan licin. Untuk itu, beliau menggunakan tayar hadapan dengan medium compound untuk mengimbangi cengakaman tayar.

 

Konklusinya,

Yes, sangat berbaloi membuat pertukaran tayar terpakai ini jika anda nak jimat. Lebih jimat dan keselamatan pun lebih terjamin berbanding menggunakan tayar baharu korang yang telah haus tuu. Tapi kalau korang sanggup/mampu bayar tayar baru, beli je yg baru. 


Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Pembeli boleh membeli motosikal melalui Walk In showroom Ebid Motor Sdn Bhd di Ampang Selangor atau melalui Online Bidding / Online Purchase! 

12 SEBAB-SEBAB ANDA WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI ......

 • Harga motosikal kami terendah dalam pasaran
 • Melebihi 100 buah motosikal di dalam showroom kami
 • Test Ride / Pandu Uji dibenarkan untuk semua motor
 • Free cuci motosikal & chemical sanitize
 • After Sales Service yang cemerlang (Terbukti)
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • Penghantaran motosikal percuma*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • Konsultasi seumur hidup
 • Trade-in / Buy In semua jenis motosikal secara tunai tanpa sebarang syarat*
 • Tidak memerlukan lesen dalam pembelian motosikal
 • Trade-in motosikal dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% lebih tinggi

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

 • 1700 81 7700
 • Mr Bazli: 010-8833396
 • Mr Anwar: 010-8833397
 • Mr Danial: 010-8833398
 • www.ebidmotor.com

𝐏𝐄𝐍𝐆𝐔𝐌𝐔𝐌𝐀𝐍 𝐏.𝐏.𝐍. 𝐅𝐀𝐒𝐀 𝟏 !
Showroom HQ Ebid Motor Sdn Bhd 𝑻𝑰𝑫𝑨𝑲 𝑨𝑲𝑨𝑵 𝑩𝑬𝑹𝑶𝑷𝑬𝑹𝑨𝑺𝑰 sepanjang Pelan Pemulihan Negara (PPN) Fasa 1. Manakala, Platform Pembidaan Online dan bahagian Bengkel 𝘼𝘿𝘼𝙇𝘼𝙃 𝘽𝙀𝙍𝙊𝙋𝙀𝙍𝘼𝙎𝙄 sepanjang PPN. Walau bagaimanapun, pelanggan-pelanggan yang ingin membeli motosikal dalam tempoh PPN Fasa 1 ini, kami telah menawarkan perkhidmatan O2O (Online to Offline).

Sila hubungi dengan pegawai kami Mr Bazli dan beliau akan hantar gambar dan video motosikal yang berkenaan kepada anda melalui Whatsapp. 

𝐒𝐞𝐛𝐚𝐫𝐚𝐧𝐠 𝐩𝐞𝐫𝐭𝐚𝐧𝐲𝐚𝐚𝐧 𝐚𝐭𝐚𝐮 𝐤𝐞𝐭𝐢𝐝𝐚𝐤𝐩𝐚𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧, 𝐬𝐢𝐥𝐚 𝐡𝐮𝐛𝐮𝐧𝐠𝐢 𝐩𝐞𝐠𝐚𝐰𝐚𝐢 𝐤𝐚𝐦𝐢.
Nama Pegawai: Mr Bazli
Whatsapp: Link WhatsApp
No Tel: 010-8833396

Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! 


Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain. 

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual