E B I D M O T O R

Loading

Nak elak motor kena dicuri? Inilah teknik yang anda semua boleh cuba!

1. PARKING DI TEMPAT YANG ADA ORANG RAMAI DAN TIDAK GELAP

Sebelum guna apa-apa peranti atau kunci, Letaklah motor kita di kawasan terbuka dan dalam laluan atau pandangan awam. Elakkan memarkir motosikal di sebalik pokok, dinding, tembok atau sebarang pengadang kerana itu beri kelebihan kepada pencuri yang boleh berlindung.

Kalau selalu pulang lewat malam atau awal pagi, boleh parkir motor di premis 24 jam seperti kedai mamak, kedai 7 Eleven, KK Mart, warung abang burger atau kedai makan. 

 

2. KUNCI HENDAL

Ini ciri asas yang ada pada semua motosikal. Hendal biasanya akan dibelokkan ke sisi dan kunci dipulas habis ke kiri sebelum dapat dicabut. Sesetengah motosikal ada lubang kunci khas di tepi batang hendal. Ramai penunggang kerap mengabaikan langkah keselamatan asas ini, terutama ketika meninggalkan motosikal sekejap untuk buat sesuatu perkara seperti singgah ke kedai beli rokok, isi minyak atau ambil anak di sekolah.

 

3. GUNA KUNCI RANTAI, KABEL ATAU BESI

Bahagian motosikal yang biasa dililit kunci rantai dan kabel ialah sekeliling rim, celahan sproket belakang dan swingarm. Kalau rantai cukup panjang, ada yang membelit rim dan pelana, termasuk swingarm untuk yang lebih mengada-ngada. Tetapi nasihat kami, cara paling selamat ialah menambatkan kunci rantai itu kepada mana-mana objek kekal yang statik seperti tiang atau palang besi. Boleh juga diikat bersama motor sebelah, tetapi pasikan motor itu milik kawan atau orang yang dikenali dan bukan entah siapa-siapa yang pasti mengundang makian dan dendam kesumat.

 

4. KUNCI MANGGA @ PADDLE LOCK

Sesetengah mat motor cuba nampak classy dengan beli paddlelock khas untuk motosikal yang boleh dipasangkan pada lelubang brek cakera depan dan belakang.

Bahagian mana dikunci? Biasanya, celahan brek cakera depan atau belakang. Kalau motosikal jenis brek dram, paddlelock akan dikunci pada celahan sproket belakang. Dari jauh akan nampak paddlelock itu tergantung dan berkilauan yang sedikit sebanyak menimbulkan rasa bangga dan puas.

Kelemahan ketara mengunci motosikal cara ini ialah tuan punya motor sendiri pun selalu terlupa hendak bukakan paddlelock hingga menyebabkan rim patah atau bengkok atau tersangkut di celahan sproket. Malah pencuri biasa-biasa cuma perlu menggunakan tukul untuk menggodam dan ada pula menggunakan asid seperti McGyver. Kalau pencuri profesional yang berstatus kongsi gelap, mereka akan terus saja angkat motor atas lori atau trak pikap dan sempat pula pekena teh semacam tiada apa-apa yang berlaku.

 

5. PASANG GPS TRACKER


Ini antara cara paling moden dan selamat, iaitu pasang saja peranti pengesan GPS atau GPS tracker. Ingat, peranti ini boleh dipasang untuk apa saja jenis motosikal, termasuk kapcai.

Dengan GPS Tracker ini, kita dapat mengesan lokasi motosikal menerusi aplikasi mobil (mobile app) dan laporan web (web version) secara masa nyata (real time), sepantas setiap 5 saat ketika ada pergerakan motor dan pada bila-bila masa.

Paling canggih, kalau ada sesiapa menyentuh dan sebaik saja motor bergoyang, peranti ini akan menghantar amaran secara panggilan kepada tuan punya motor. Ini temasuk dibekalkan fungsi mematikan atau cut-off enjin motosikal untuk mematahkan hasrat si pencuri durjana.

Malah, GPS tracker ini juga memiliki jangka hayat backup bateri yang optimum dan cukup tahan lasak selain menawarkan ketepatan lokasi sehampir 5 meter.

 

Sumber: Pandulaju.com

Share:
EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat