E B I D M O T O R

Loading

Perkara-pekara Yang Polisi Insurans Motosikal TAK Cover! Take note!

Kita semua tahu yang insurans adalah salah satu perkara yang wajib ada untuk memiliki motosikal kat Malaysia - tak kisah lah sama ada motor yang korang bawak tu kapcai tua yang semput, ataupun sebijik Harley Davidson yang gah. 

Tapi, korang tahu ke perlindungan yang korang bayar tu untuk apa? Sebenarnya banyak situasi yang mungkin kita rasakan dilindungi polisi tetapi sebenarnya tidak. Di sini kami senaraikan 6 contoh situasi sedemikian. Berapa banyak kah yang tidak anda ketahui sebelum ini?

 

1. Bila Motosikal dipandu Orang Lain

Ini termasuklah suami atau isteri sendiri, anak-anak, ibu-bapa dan rakan. Jika berlaku kerosakan pada motosikal akibat kemalangan di mana motosikal dipandu oleh orang lain selain anda, polisi anda tidak akan membayar ganti rugi untuk membaiki motosikal anda. 

 

 

2. Aksesori Motosikal Hilang atau Rosak

Syarikat hanya akan menanggung kos kerugian apabila motosikal anda dicuri. Tetapi apabila hanya aksesori motosikal anda yang dicuri, insurans tak akan memberikan pampasan. Contohnya, semasa anda parking motosikal di luar, tetiba tayar hilang, terpaksalah anda guna wang sendiri untuk membeli tayar baru. Sebab kecurian aksesori dan alat ganti motosikal tidak ditanggung oleh insurans.

 

 

3. Perang atau Rusuhan

Segala kerosakan terhadapmotosikal anda yang disebabkan oleh rusuhan dan perbalahan tidak dilindungi polisi insurans. Perkara ini tidak lah merisaukan sangat kerana di Malaysia kurang berlaku keadaan seperti ini. Walau bagaimanapun, sejak beberapa tahun kebelakangan ini, semakin banyak pula perhimpunan yang diadakan di kota-raya. Kita masih bernasib-baik kerana tidak banyak berlaku kerosakan harta-benda. Tetapi jika anda khuatir, terdapat polisi tambahan yang boleh didapati untuk lindungi motosikal anda akibat situasi sebegini.

 

 

4. Penunggang Guna Dadah/Alkohol

Apabila ketika kemalangan berlaku, penunggang ada di bawah pengaruh dadah, insurans tak akan memberikan pampasan. Ini juga berlaku untuk penunggang yang bukan pemilik motosikal, meskipun anda menggunakan pelan insurans untuk menanggung penunggang selain pemilik.

Bukan sahaja tidak mendapat pampasan insurans, penunggang yang dalam pengaruh dadah atau alkohol semasa kemalangan boleh disabitkan denda antara RM8,000-RM20,000 dan hukuman penjara 3-10 tahun.

 

 

5. Kemalangan Berlaku di Luar Negara

Sekiranya anda suka berkonvoi atau mengembara ke luar negara dengan motosikal, anda perlu mempertimbangkan untuk membeli rider insurans atau menaiktaraf insurans sedia ada. Sebab, polisi yang ditawarkan secara asas hanya untuk melindungi motosikal dan penunggang di dalam negara sahaja.

Apabila kemalangan berlaku di luar negara dan anda hanya menggunakan pelan insurans asas, syarikat insurans tak akan memberikan pampasan kemalangan.


 

 

6. Pemalsuan Tuntutan

Membuat report palsu ataupun tuntutan palsu adalah satu kesalahan di sisi terma syarikat dan undang-undang kerajaan. Apabila anda didapati menipu, tuntutan akan ditolak serta merta serta polisi insurans boleh dibatalkan. Contohnya, apabila kereta anda mengalami kerosakan kecil dan anda membuat report kononnya kereta rosak teruk, tuntutan tak akan diterima.

Setiap tuntutan yang masuk akan disiasat oleh syarikat insurans dengan pengesahan polis. Syarikat tidak saja membatalkan tuntutan malahan boleh menuntut anda.

 

tu lah 6 situasi yang insurans motosikal korang tak cover. Walaupun ada sesetengah situasi ni boleh diselesaikan dengan membeli pelan add on, untuk polisi insurans korang, tapi tak semuanya ada pilihan untuk penambahan perlindungan. Jadi, korang patut faham  perkara ni untuk pastikan korang tunggang motosikal secara selamat untuk mengelak berlakunya komplikasi dalam proses claim insurans pada masa akan datang. 

 

Belilah Motosikal Terpakai dengan Ebidmotor.com, kami akan uruskan segala-gala untuk anda termasuk insurance!


 

Ebidmotor.com Platform Pembidaan Motosikal Pertama di Malaysia. Harga kami rendah daripada harga pasaran!

Semua pelanggan boleh membeli motosikal melalui pembidaan atas talian (Online Bidding), pembelian atas talian (Online Direct Buy) atau membeli di showroom kami. Kami akan uruskan penghantaran dan segala proses untuk pembeli dari negeri lain. (Pembeli membeli melalui laman web, buat bayaran kepada akaun Ebid Motor Sdn Bhd, thumbprint di JPJ berdekatan, dan duduk rumah tunggu motor sampai sahaja!)

Membeli Secara Walk-In ke HQ
📌 Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🙋‍♀️🙋‍♀️
No 6, Jalan AWF 1, Ampang Water Front, 68000 Ampang, Selangor (Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)

 

Membeli Secara Online (12PM - 7PM, Mon - Fri)
📌 www.ebidmotor.com/f-marketplace 🙋‍♀️🙋‍♀️
📌 www.ebidmotor.com/f-marketplace 🙋‍♀️🙋‍♀️

Hubungi pegawai kami untuk bantuan pembidaan
📞 Mr Shah: http://www.wasap.my/60108833397
📞📞 Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398

👇👇👇 BOLEH SEMAK PEMBELI @ PEMBIDA YANG BERJAYA SEBELUM INI 
https://www.ebidmotor.com/f-past-bid-result
https://www.ebidmotor.com/f-past-bid-result

NOTA:

  • Keputusan pembidaan akan diumumkan pada hari yang sama
  • Pemenang pembidaan boleh membeli dengan bayaran cash, loan atau trade-in. (Loan akan diuruskan oleh pihak kami secara percuma)
  • RM300 deposit akan diperlukan dan deposit akan dipulangkan jika kalah dalam pembidaan.
  • Kami membekalkan perkhidmatan percuma untuk pertukaran nama dan roadtax. Logistik akan dibekalkan kepada pembeli jika perlu dan caj standard akan dikenakan. (RM150 - RM300 terpulang kepada lokasi)
  • FAQ boleh semak di sini: FAQ - Membida atau Membeli melalui Ebidmotor.com


Hubungi pegawai kami untuk bantuan pembidaan
📞 Mr Shah: http://www.wasap.my/60108833397
📞📞 Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398

Share:
EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat