E B I D M O T O R

Loading

Pilih Ekzos Aftermarket Slip-On Atau Full System?

Ramai mat moto berminat untuk buat motornya lebih laju daripada standard kilang. So apa yang perlu buat kalau nak buat motor anda lebih laju dan performance lebih bagus?

Bagaimana sistem ekzos aftermarket dapat meningkatkan kuasa motorsikal?

Terlebih dahulu, anda perlu faham bahawa enjin anda bertindak seperti sebuah pam. Ibarat anda mengepam tayar, semakin kuat anda tekan semakin laju angin dikeluarkan. Dalam konteks enjin, campuran udara dan bahan bakar disalurkan dalam nisbah tertentu kepada kepada enjin, kemudiannya dibakar dan gas serta sisanya dikeluarkan sebelum pembakaran seterusnya bermula. 

Sistem ekzos yang bebas sekatan, atau kebiasaannya disebut 'free flow exhaust' membenarkan gas sisa dikeluarkan lebih cepat yang mana turut mempercepatkan kitaran lejang enjin. Semakin cepat kitaran lejang, semakin cepat anda mendapatkan kuasa daripada motorsikal anda. Bayangkan jika sebelum ini anda sukar untuk mencapai redline, dengan menukar kepada sistem ekzos free flow membenarkan anda mencapai redline dengan lebih mudah.

Slip-on atau full system?

Untuk pembeli ekzos aftermarket kali pertama mungkin keliru dan tidak memahami signifikan antara dua istilah ini.

 • Slip-On. Didatangkan dengan muffler/tabung sahaja. Bahagian manifold/headpipes (paip yang bersambung dari enjin ke muffler) masih gunakan yang asal.

 • Full system. Merangkumi manifold dan muffler, membuatkan ia lebih mahal berbanding slip-on.

Pemilihan antara dua jenis ekzos ini bergantung kepada tujuan modifikasi anda. Jika apa yang anda mahukan hanyalah bunyi dan penampilan lebih gah serta sedikit boost pada performance, dan juga tidak bertujuan untuk melakukan modifikasi lain pada sistem enjin dalam masa terdekat, slip-on cukup bersesuaian dengan kehendak anda.

Jika anda memilih full system, sangat-sangat digalakkan atau wajib untuk anda turut melakukan pengubahsuaian pada sistem fuel management (akan diterangkan pada artikel akan datang) - atau jika anda memang bertujuan untuk melakukan pengubahsuai pada enjin dengan aftermarket camshaft, bore-up atau fuel delivery (ECU, karburetor dll), berbaloi untuk terus menukar kepada full system.

Ini disebabkan full system selalunya didatangkan dengan diameter manifold yang lebih besar dari asal, menjadikan pengeluaran gas sisa daripada enjin lebih cepat. Namun begitu, ia turut menjejaskan keseimbangan nisbah bahan api dan udara di mana udara akan lebih banyak daripada bahan api membuatkan enjin akan beroperasi dalam keadaan 'lean' - menjadikan enjin beroperasi pada suhu yang lebih tinggi, lebih cepat panas. 

Untuk pengetahuan anda juga, kebanyakan pengeluar lebih suka menetapkan nisbah tersebut menghampiri lean sebagai cara untuk penjimatan bahan api - oleh itu penukaran kepada full system tanpa menambah baik fuel delivery secara tidak langsung membuatkan enjin anda berisiko terdedah kepada kerosakan akibat panas melampau.

Apa yang anda boleh lakukan untuk menambah baik penyampaian bahan api sekiranya menukar kepada ekzos full system?

Bergantung kepada sama ada motorsikal anda menggunakan karburetor atau fuel injection. Perbezaan antara dua ini turut menyumbang kepada kos tambahan yang bakal anda hadapi.

 • Penalaan karburetor biasanya melibatkan penukaran jetting yang mana boleh dilakukan oleh kebanyakan bengkel motorsikal atau anda boleh lakukan sendiri di rumah. Kosnya juga agak murah.
 • Bagi sistem fuel injection, penalaan sistem suntikan bahan api sedikit rumit di mana pada tahap minimum anda bakal memerlukan alat kawalan bahan api yang dikacukkan dengan ECU asal (piggyback). Popular di kalangan pengguna Yamaha FZ150i sebagai FCU (singkatan kepada Fuel Control Unit keluaran FSR Technology) dan juga Bazzaz di kalangan pemilik motorsikal besar atau superbike. 

Selain penukaran FCU atau Bazzaz, antara modifikasi popular ialah dengan menukar sistem kawalan elektronik (ECU) kepada sistem ECU aftermarket. Modifikasi ini lebih mahal berikutan ia memberikan anda kawalan penuh kepada sistem elektronik motorsikal anda namun dengan pelbagai fitur canggih seperti rekod kelajuan, kawalan daripada smartphone melalui sambungan bluetooth serta pelbagai lagi mungkin lebih berbaloi untuk terus menukar ECU daripada menambah FCU piggyback sahaja. Antara ECU aftermarket yang popular ialah TuneBoss keluaran FSR Technology, sebuah syarikat yang diasaskan oleh anak muda Malaysia. (Mereka juga pengeluar ECU aftermarket pertama untuk pasaran motorsikal sesaran rendah Asia Tenggara, kagum tak?)

Kebanyakan FCU dan ECU aftermarket ini mungkin menawarkan pra-tetapan sedia ada untuk motorsikal anda, tapi jika tiada anda boleh bawa motorsikal anda untuk ke pusat ujian dyno bagi mendapatkan tetapan FCU/ECU yang bersesuaian. Disebabkan mesin dyno tidak mudah didapati, siap sedia untuk membayar sedikit upah.

Apakah lagi yang perlu diperhatikan semasa pemilihan ekzos aftermarket?

Antaranya:

 • Jenama, model dan tahun keluaran motorsikal anda. Jangan ambil mudah dalam hal ini. Model yang sama namun berlainan tahun belum tentu mempunyai sistem ekzos yang sama. Contohnya Yamaha FZ150i model tahun 2014 ke atas (facelift) mempunyai tambahan O2 sensor pada ekzos mereka, maka tidak boleh gunakan ekzos untuk model 2013 dan sebelumnya berikutan ekzos model ini tidak mempunyai soket O2 sensor.
 • Ekzos aftermarket dijamin peningkatan performance-nya untuk konfigurasi standard atau modifikasi dengan parts tertentu. Contohnya slip-on Yoshimura Tri-Oval bagi Suzuki Shogun 125 peningkatan performance jika penukaran slip-on dilakukan bersama penukaran camshaft Yoshimura ST-1. Jika anda menggunakan slip-on Yoshimura bersama camshaft jenama lain, peningkatan kuasanya mungkin tidak begitu memuaskan dan anda tidak boleh menyalahkan pengeluar ekzos aftermarket tersebut dalam hal ini.

 • Anda mungkin perlu melakukan modifikasi atau mengubah kedudukan parts lain. Contohnya manifold yang lebih besar mungkin menyebabkan anda tidak dapat menggunakan belly pan (sampan) asal melainkan anda menebuk belly pan tersebut atau ubah kedudukannya menggunakan braket.
 • Anda mungkin masih perlukan parts asal seperti skru dan braket pengikat. Pengeluar ekzos aftermarket mungkin datangkan ekzos mereka dengan pakej minima tanpa skru atau braket tambahan sekiranya ia masih boleh gunakan skru dan braket asal. Jadi simpan parts asal di tempat yang selamat semasa anda menanggalkan ekzos lama atau teliti manual ekzos aftermarket untuk parts yang mungkin diperlukan.
 • Perhatikan juga sama ada ekzos aftermarket tersebut didatangkan dengan db killer atau tidak. Untuk kegunaan harian, tidak perlu set motorsikal anda kepada performance tinggi setiap masa jadi db killer sangat membantu untuk mengurangkan tahap bunyi. Bukan sahaja tidak menjengkel jiran-jiran, bunyi ekzos aftermarket yang tidak terlalu kuat menjadikan anda berpeluang lebih tinggi untuk selamat ketika menghadapi sekatan jalan Polis atau JPJ.

Menyentuh bab Polis dan JPJ,

Pengubah-suaian sistem ekzos boleh dikira melanggar undang-undang jalan raya dan anda berisiko disaman. Walaupun begitu, biasanya terdapat kelonggaran dan bergantung kepada keadaan (serta mood pegawai bertugas juga). Jika anda kerap berulang-alik di kawasan hot spot sekatan jalan raya, adalah lebih baik untuk kekal kepada sistem ekzos asal untuk lebih selamat. Namun sekiranya anda jarang-jarang menempuh road block, tetapi masih ingin gunakan ekzos aftermarket untuk perjalanan harian anda ke tempat kerja pastikan motorsikal anda tidak mempunyai penampilan pengubahsuaian yang menonjol serta sentiasa bersedia untuk 'beramah mesra' sekiranya ditahan.

Sumber: ZAMIRYUSOF.BLOG


Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Pembeli boleh membeli motosikal melalui Walk In showroom Ebid Motor Sdn Bhd di Ampang Selangor atau melalui Online Bidding / Online Purchase! 

12 SEBAB-SEBAB ANDA WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI ......

 • Harga motosikal kami terendah dalam pasaran
 • Melebihi 100 buah motosikal di dalam showroom kami
 • Test Ride / Pandu Uji dibenarkan untuk semua motor
 • Free cuci motosikal & chemical sanitize
 • After Sales Service yang cemerlang (Terbukti)
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • Penghantaran motosikal percuma*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • Konsultasi seumur hidup
 • Trade-in / Buy In semua jenis motosikal secara tunai tanpa sebarang syarat*
 • Tidak memerlukan lesen dalam pembelian motosikal
 • Trade-in motosikal dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% lebih tinggi

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

 • 1700 81 7700
 • Mr Bazli: 010-8833396
 • Mr Anwar: 010-8833397
 • Mr Danial: 010-8833398
 • www.ebidmotor.com

𝐏𝐄𝐍𝐆𝐔𝐌𝐔𝐌𝐀𝐍 𝐏.𝐏.𝐍. 𝐅𝐀𝐒𝐀 𝟏 !
Showroom HQ Ebid Motor Sdn Bhd 𝑻𝑰𝑫𝑨𝑲 𝑨𝑲𝑨𝑵 𝑩𝑬𝑹𝑶𝑷𝑬𝑹𝑨𝑺𝑰 sepanjang Pelan Pemulihan Negara (PPN) Fasa 1. Manakala, Platform Pembidaan Online dan bahagian Bengkel 𝘼𝘿𝘼𝙇𝘼𝙃 𝘽𝙀𝙍𝙊𝙋𝙀𝙍𝘼𝙎𝙄 sepanjang PPN. Walau bagaimanapun, pelanggan-pelanggan yang ingin membeli motosikal dalam tempoh PPN Fasa 1 ini, kami telah menawarkan perkhidmatan O2O (Online to Offline).

Sila hubungi dengan pegawai kami Mr Bazli dan beliau akan hantar gambar dan video motosikal yang berkenaan kepada anda melalui Whatsapp. 

𝐒𝐞𝐛𝐚𝐫𝐚𝐧𝐠 𝐩𝐞𝐫𝐭𝐚𝐧𝐲𝐚𝐚𝐧 𝐚𝐭𝐚𝐮 𝐤𝐞𝐭𝐢𝐝𝐚𝐤𝐩𝐚𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧, 𝐬𝐢𝐥𝐚 𝐡𝐮𝐛𝐮𝐧𝐠𝐢 𝐩𝐞𝐠𝐚𝐰𝐚𝐢 𝐤𝐚𝐦𝐢.
Nama Pegawai: Mr Bazli
Whatsapp: Link WhatsApp
No Tel: 010-8833396

Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! 


Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain. 

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual