E B I D M O T O R

Loading

Repaint atau Wrapping - Harga lebih kurang sama, mana satu patut saya pilih?

Cat semula atau Bungkus Motosikal Anda? Kelebihan dan Keadaan Dijelaskan Berpikir tentang mengubah rupa motosikal anda? Anda mempunyai dua pilihan. Anda boleh mengecat motor anda atau wrap motosikal. Wrap kenderaan telah lama wujud. Wrap motosikal menjadi semakin popular, dan tidak sukar untuk mencari kedai yang menawarkan wrap motosikal. Apa yang lebih baik untuk motor anda, cat atau wrap?

Kedua-dua pilihan mempunyai beberapa kelebihan dan beberapa kekurangan. Dalam artikel ini, kita akan mengatasi perbezaan yang paling penting antara wrap motosikal dan cat motosikal .

 

WRAP MOTOSIKAL ATAU CAT?

 

Aplikasi

Mari kita mulakan dengan soalan asas. Berapa lamakah masa yang diperlukan untuk cat motosikal dan berapa lama masa untuk wrapnya?

Apabila mengecat semula motosikal anda, masa menunggu akan bergantung pada jenis cat yang anda gunakan dan berapa banyak lapisan yang akan digunakan. Cat lama perlu dikeluarkan terlebih dahulu, dan setiap lapisan cat yang digunakan untuk motosikal anda memerlukan masa tertentu untuk kering (biasanya semalaman).

Oleh itu, mengecat motosikal boleh mengambil masa 3 hari hingga 1 minggu. Dalam kebanyakan kes, anda perlu menunggu sekurang-kurangnya seminggu sebelum motosikal anda sudah bersedia untuk memandu. (Kecuali anda cat sendiri)

Ketika datang ke kedai wrap motosikal, keseluruhan proses mengambil masa yang lebih cepat. Sebaik sahaja anda bawa motosikal ke kedai di mana anda mahu motosikal anda dibalut, mereka perlu membasuh bahagian luar dengan teliti terlebih dahulu.

Selepas itu, mereka hanya letakkan wrap di atas kenderaan anda dan gunakan haba untuk mengaktifkan pelekat. Secara keseluruhan, wrap motosikal tidak akan mengambil lebih dari 3 hari.

Pembuangan

Apabila anda mengecat motosikal, hasilnya kekal. Tidak akan kembali. Wrap motosikal sebaliknya, boleh ditanggalkan sepenuhnya. Selain itu, wrap motosikal tidak akan merosakkan cat di bawahnya dan akan memastikan ia dilindungi sehingga ditanggalkan.

Selain itu, mengecat motosikal boleh memberi impak negatif terhadap nilai jualannya semula. Wrap motosikal akan membolehkan anda mengubah penampilan motosikal sambil mengekalkan cat asal, menghasilkan nilai jualan semula yang lebih tinggi.

Kos

Ketika hendak cat motosikal anda, anda boleh mendapatkan cat berkualiti rendah sekitar RM30 (Cat Tin Spray). Walau bagaimanapun, jika anda mahukan kerja cat berkualiti tinggi, ia akan dikenakan kos dari RM100 - RM350 atau lebih. Harga wrap motosikal profesional yang digunakan adalah dari RM350 hingga RM800.

Nota: Harga di atas anggaran cat atau balut penuh. Kos boleh lebih rendah bergantung kepada apa yang perlu diperbaiki.

 

MOTOSIKAL DIBALUT SPENUHNYA

Ketahanan

Ketahanan cat akan bergantung pada kualiti cat yang digunakan. Cat biasa akan bertahan beberapa tahun. Sebaliknya, cat mewah boleh bertahan seumur hidup jika dilakukan dengan betul.

Anda juga harus ingat bahawa cat boleh rosak oleh sinaran UV, calar, dan bahaya lain.

Wrap motosikal akan bertahan antara 4 dan 10 tahun tanpa merosakkan cat asal.

Penyelenggaraan

Motosikal yang dicat memerlukan banyak penyelenggaraan jika anda ingin mengekalkan cat yang kelihatan berkilat dan baru. Ia sememangnya perlu untuk mencuci dan wax motosikal secara tetap jika anda ingin mengelakkan merosakkan cat.

Dengan wrap motosikal , anda tidak akan menghabiskan banyak masa untuk penyelenggaraan. Satu-satunya perkara yang perlu anda lakukan ialah hanya menjaga permukaan supaya bersih. Anda hanya boleh mengelap dengan kain basah. Walaupun anda gagal untuk menanggalkan kotoran, kotoran tidak akan menyebabkan sebarang kerosakan serius pada balutan.

Ubahsuaian

Banyak pilihan untuk motosikal anda dan lebih mudah dengan wrap motosikal daripada dengan cat. Anda boleh memilih mana-mana warna yang anda suka atau bahkan mempunyai reka bentuk custom yang dibuat untuk anda.

Tambahan pula, anda boleh mendapatkan wrap motosikal dengan kemasan matte, logam, atau bahkan bertekstur untuk sebahagian kecil daripada harga yang akan dikenakan kos untuk mendapat kesan yang sama dengan cat.

 

Pendapat yang terakhir : Sekiranya Anda Membungkus atau Mengecat Motosikal Anda?

Pertama sekali, jika cat pada motosikal anda berada dalam keadaan tidak baik, wrap motosikal bukan idea yang baik. Apa-apa ketidaksempurnaan pada kerja cat asal akan menonjol melalui wrap.

Dalam kes ini, mengecat pasti pilihan yang lebih baik. Dalam semua kes lain, kami mengesyorkan wrap motosikal . Ia mengambil masa yang lebih cepat supaya motosikal anda dibalut daripada ia dicat semula. Selain itu, wrap akan mengekalkan cat asal supaya anda sentiasa boleh mengubah fikiran anda.

Share:
EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat