E B I D M O T O R

Loading

RISIKO SAMBUNG BAYAR YANG RAMAI TAK AMBIL PEDULI

Setelah berfikir semua kos yang diperlukan untuk memiliki kenderaan baru, membeli kenderaan terpakai adalah pilihan yang seterusnya untuk mengurangkan beban. Tetapi ada segelintir masyarakat yang tidak layak untuk mendapatkan pinjaman bank. Oleh sebab-sebab itu, pilihan yang paling mudah ialah mendapatkan kenderaan ‘sambung bayar’

Menurut PDRM, secara ringkas dan mudah diterangkan, sambung bayar boleh dijelaskan dengan senario berikut:

“Eric beli kereta dan buat pinjaman daripada Bank dengan perjanjian 9 tahun bayaran ansuran. Apabila loan diluluskan, PEMILIK sebenar kenderaan tersebut adalah pihak Bank. Eric pula adalah PENYEWA. Hak milik akan bertukar selepas Eric selesai membayar pinjaman kepada pihak Bank.

 

So, selagi Eric tak bayar habis, kereta tu bukan kereta Eric dan mana boleh Eric jual kereta milik Bank kepada orang lain. Dah la jual, tak beritahu pada owner (Bank).

Walaupun Eric ada buat surat perjanjian dengan pihak ketiga? Ya, tetap salah you all..”

 

Setelah memahami maksud sambung bayar, tanpa melenggangkan masa, berikut adalah sebab-sebab anda TIDAK PATUT membeli kenderaan sambung bayar:

 

1) Sambung bayar adalah haram

Sambung bayar ini adalah salah di bawah Seksyen 38 - Akta Sewa Beli 1967.

Menurut PDRM, sesiapa yang didapati bersalah boleh dihukum dengan denda tidak melebihi RM3,000 atau dipenjarakan tidak melebihi 6 bulan atau kedua-duanya sekali.

Apabila korang membeli kereta secara sewa beli (hire purchase), pihak bank adalah pemilik sah kereta sehingga korang menjelaskan bayaran pinjaman sepenuhnya. Jadi korang sebenarnya tidak berhak pun untuk menjual kereta tersebut melainkan korang mendapat keizinan daripada bank. Kesalahan ni membawa denda maksimum RM30,000 atau penjara sehingga 3 tahun atau kedua-duanya sekali.

Undang-undang inilah yang menyebabkan kontrak sambung bayar tidak berkesan. Kontrak ni dipanggil void ab initio (tidak sah dari permulaan). Mengikut Seksyen 24 dalam Akta Kontrak 1950, kontrak yang melibatkan sesuatu yang haram dari segi undang-undang tidak boleh dikuatkuasakan.

 

2) Penjual bertanggungjawab jika pembeli kenderaan berhenti membayar pinjaman

Kenderaan dalam persetujuan sambung bayar masih dianggap sebagai hak milik penjual. Jadi, jika pembeli gagal membayar ansuran, penjual tu yang kena tanggung segalanya. Lebih buruk lagi, ia mungkin menjejaskan credit score korang yang akan mempengaruhi peluang mendapat pinjaman satu hari nanti. 

Selain itu, jika terdapat saman yang dikeluarkan kepada pembeli apabila menggunakan kenderaan tersebut, penjual juga yang kena.

Bukan setakat itu sahaja, malah lebih tragis lagi kalau pembeli tak bayar, tapi tak nak pulangkan kereta juga.

 

3) Penjual tak boleh buat laporan polis 

Betul tu. Sebab penjual tu dah serahkan kenderaan kepada pembeli secara sukarela. Tak boleh lagi membuat laporan kenderaan dicuri sebab definisi kesalahan mencuri di dalam Kanun Keseksaan (tiada penterjemahan rasmi) Seksyen 378 kita adalah: 

“Barang siapa, yang bermaksud hendak mengambil dengan curangnya apa-apa harta yang boleh dialih daripada milik mana-mana orang dengan tiada kerelaan orang itu, menggerakkan harta itu dengan tujuan hendak mengambilnya,adalah dikata melakukan kesalahan mencuri.”

Jadi pembeli di bawah persetujuan sambung bayar tidak mengambil kenderaan secara tidak jujur. Dan penjual sendiri secara relanya telah memberi kenderaan tu kepada pembeli, jadi dia tidak sama sekali boleh melaporkan “kehilangan” kereta itu. 

Tapi apa yang korang mungkin boleh buat ialah melaporkan kes tersebut sebagai penipuan, seperti yang dinyatakan oleh Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri sebelum ini. Korang boleh dilindungi dibawah Kanun Keseksaan Seksyen 420 - Penipuan dan penganiayaan yang membabitkan penyerahan harta. Sebagai contoh, seorang individu ingin mengguna kaedah sambung bayar untuk membeli motor korang dengan deposit RM1,000, tetapi kemudiannya dia tidak membayar langsung pinjaman korang tu.

Untuk pembeli pula, ada beberapa perkara yang harus dipertimbangkan iaitu..

 

4) Pembeli mungkin tidak akan dapat hak milik kereta dengan sah

Ini mungkin dah jelas kepada anda, tapi pembeli sambung bayar tidak dilindungi oleh insurans jika hak milik kenderaan itu bukan atas nama mereka. Satu solusi adalah pembeli boleh meletakkan nama mereka sebagai pemandu kedua di dalam polisi insurans. Walau bagaimanapun, terdapat satu lagi perkara yang harus dipertimbangkan oleh pembeli – apa jadi jika penjual kenderaan meninggal dunia sebelum hak milik dipindahkan.

Kenderaan tersebut akan diwarisi oleh keluarga pemilik.

Kereta tersebut adalah hak milik bank selagi pinjaman belum habis dibayar. Selepas pinjaman habis dibayar, hak milik kereta akan jatuh kepada penjual kerana ianya didaftarkan atas nama mereka. Apabila mereka meninggal dunia dan tidak dapat mengalihkan hak milik kepada pembeli, pihak keluarga mereka akan mendapat hak milik secara automatik.

Jika ahli keluarganya datang menuntut kenderaan yang disambung bayar, pembeli tidak mempunyai pilihan lain selain menyerah balik kenderaan.

 

5) Banyak kes sambung bayar melibatkan kenderaan klon

Terdapat pembeli yang kena masalah di bawah skim sambung bayar selepas mengetahui bahawa kenderaan yang dibeli tu kenderaan klon. Seorang doktor dari Alor Setar menjadi mangsa penipuan pada tahun 2015.

Kereta klon ini mungkin diubahsuai dengan chasis pendaftaran palsu (mungkin juga tidak didaftarkan) dan plat nombor palsu, serta road tax palsu. Mangsa biasanya hanya mengetahui bahawa kereta mereka diklonkan setelah ditahan oleh JPJ atau apabila memperbaharui cukai jalan sendiri (dan bukan melalui “ejen” mereka).

Kenderaan yang tidak didaftarkan boleh disita oleh JPJ sebelum dilelong oleh mahkamah. Sebagai pemilik kereta, anda juga boleh didakwa di bawah Seksyen 7 Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memiliki kereta yang tidak didaftarkan, dan boleh didenda di antara RM2,000 dan RM10,000.

 

Konklusinya, belilah kenderaan dari pengedar yang sah

Simpulan undang-undang sambung bayar ni satu sahaja: kalau kita mengabaikan tanggungjawab di bawah undang-undang, kita takkan dapat hak dan perlindungan yang diberikan oleh undang-undang juga. Tidak kira berapa lumayan sambung bayar, dalam jangka masa panjang, masalah dan kos yang bakal dihadapi adalah risiko yang tidak sewajar. 


Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Pembeli boleh membeli motosikal melalui Walk In showroom Ebid Motor Sdn Bhd di Ampang Selangor atau melalui Online Bidding / Online Purchase! 

12 SEBAB-SEBAB ANDA WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI ......

 • Harga motosikal kami terendah dalam pasaran
 • Melebihi 100 buah motosikal di dalam showroom kami
 • Test Ride / Pandu Uji dibenarkan untuk semua motor
 • Free cuci motosikal & chemical sanitize
 • After Sales Service yang cemerlang (Terbukti)
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • Penghantaran motosikal percuma*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • Konsultasi seumur hidup
 • Trade-in / Buy In semua jenis motosikal secara tunai tanpa sebarang syarat*
 • Tidak memerlukan lesen dalam pembelian motosikal
 • Trade-in motosikal dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% lebih tinggi

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

 • 1700 81 7700
 • Mr Bazli: 010-8833396
 • Mr Anwar: 010-8833397
 • Mr Danial: 010-8833398
 • www.ebidmotor.com

Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain. 

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual Tiada rekod lagi.