E B I D M O T O R

Loading

Teknik tunda motosikal yang wajib belajar untuk selamatkan diri dan penunggang lain!

Kaedah Pertama: Towing menggunakan kaki

  1. Menggunakan kaki utama anda supaya cukup kuat untuk menolak.
  2. Letakkan segala beban pada kaki
  3. Sentiasa berwaspada pada kenderaan dari belakang.
  4. Mengawal kelajuan supaya tak laju dan slow sangat. Jika terlalu slow, susah sangat nak tolak dan terlalu laju, susah anda nak focus.
  5. Mengawal handle bar anda. Jangan terkena siku orang lain pulak nanti sakit...
  6. Tunda motosikal di bahu jalan dan jika boleh kedua-dua motosikal buka signal atau double signal. 

Kaedah ini sangat sesuai untuk sesiapa sahaja, cuma towing guna kaki sangat letih dan untuk motosikal yang ada clutch tangan agak letih kena. 

 

Kaedah Kedua: Towing menggunakan tali - Motosikal

  1. Kepada penarik: Tali ikat di bahagian spoiler / L-Bar ; kepada mangsa: Boleh ikat di bahagian steering fork (Buka coverset depan dengan beberapa skru sahaja)
  2. Tarik dengan pelahan supaya tali tidak putus dan senang kontrol
  3. Apabila ingin belok ke kiri atau kanan, sila bagi hand-signal supaya mangsar boleh nampak dan faham. Biasanya pihak ditarik akan focus jalan. 
  4. Pihak ditarik boleh bunyikan horn jika ingin berhenti.
  5. Rehat setiap 15 min untuk semak keadaan tali.
  6. Mangsa perlu mengikut arah penarik supaya tidak terbabas

Tips ini tidak disarankan kecuali motosikal perlu towing dengan jarak yang jauh sahaja.


Kaedah Ketiga: Towing menggunakan tali - Rider

  1. Tali hanya diikat kepada motor penarik (motor hadapan) dan tali yang di penghujung satu lagi HANYA dipegang oleh penunggang motosikal bermasalah.
  2. Penunggang motosikal yang bermasalah harus memakai gloove dan juga penghujung tali diikat kepada objek seperti kayu pendek utk keselesaan gengaman.

Kaedah ini akan lebih selamat kerana jika motosikal penarik terbabas dan sebagainya, motosikal yang ditarik dapat dielakkan dengan lepaskan tangan.


Last... Jangan lupa terima kasih dan bagi sedikit upah kepada penunggang yang sudi tolong anda, at least belanja minyak untuk dia kesian tolong kita tolak dari jauh jauh. Tak kisah lah orang tu terima ke tidak sekurang-kurangnya niat anda baik dan bersyukur atas bantuan beliau.

Jangan lupa SHARE artikel ini supaya orang ramai boleh bermanfaat dan suatu hari nanti kita pun memerlukan bantuan dari orang lain juga! 


Wait !!! Jangan pergi dulu... Ebidmotor nak bagi anda hadiah sebuah motosikal secara PERCUMA!! Anda cuma perlu LIKE FB PAGE kami dan berpeluang memenangi sebuah Yamaha Y15ZR GP Edition secara percuma!!! Ini kali bukan main main tau! LIKE FB Page Ebidmotor.com sahaja!

 

Misi utama kami 60,000 Likers/Followers sebelum 30 November 2020 dan kami akan mengadakan satu cabutan bertuah untuk anda semua. Hadiah Utama adalah sebuah motosikal Yamaha Y15ZR GP Edition serta banyak lagi hadiah menarik menanti anda!

 

Cara yang sangat mudah untuk sertai dan menang hadiah untuk kempen kali ini. Anda hanya perlu pilih satu jawapan yang betul untuk soalan bawah:

Soalan: Apakah nama betul untuk motosikal ini?

A. Monster Yamaha Y15 GP Edition
B. Yamaha Y15ZR GP Edition
C. Monster Y15ZR

 

Langkah-Langkah Penyertaan:

(a) Tekan sini dan LIKE FB Page Kami >> Ebidmotor.com
(b) Komen JAWAPAN yang tepat di posting kami yang telah pinned dalam FB Page.
(c) Siap! You might be the lucky winner!

 

Kami cuma mahukan 60,000 Likers di Facebook, anda pula mahu kan hadiah. Tekan LIKE pada FB page kami dan mungkin anda boleh membawa pulang sebuah motosikal terbaru! Bantu kami untuk mendapatkan target kami sebelum 30 November 2020 ni! Kami akan adakan satu cabutan bertuah LIVE di FB Page kami nanti dan akan umumkan tarikh cabutan bertuah!

 


Beli motor? Mesti lah beli dari Ebidmotor.com!! Nak tahu kenapa? Baca bawah...

 

CMCO kedua akan dilancarkan pada hari 14 October 2020. Pergerakan di seluruh daerah, tidak akan dibenarkan. Namun, pekerja yang perlu melintasi daerah perlu menunjukkan pas kerja atau surat kelulusan oleh majikan sahaja. 

"Jadi, jika saya ingin membeli motosikal boleh ke saya datang ke showroom Ebid Motor Sdn Bhd di Ampang Water Front?" Boleh itu boleh, cuma kami sayangkan anda dan tidak menggalakkan anda keluar dari rumah selain daripada perkara penting.

Pihak Ebid Motor Sdn Bhd telah membuat satu keputusan: Kepada pembeli atas talian, kami akan menghantar motosikal ke rumah anda (Door-to-Door Delivery) dalam 30KM dengan kos hanya RM100 termasuk pertukaran nama, processing, dokumentasi, dan penghantaran! Justeru, anda tidak perlu keluar dari rumah, motosikal yang dibeli oleh anda akan dihantar dan semua proses akan diuruskan di depan rumah anda! Kan senang dan selamat?! 

Hubungi pegawai kami untuk bantuan pembelian

  1. Mr Shah: http://www.wasap.my/60108833397
  2. Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398

 

LAMAN WEB UNTUK MEMBELI MOTOSIKAL @ SEMAK SENARAI MOTOSIKAL TERKINI

Tekan sini : www.ebidmotor.com
Tekan sini : www.ebidmotor.com
Tekan sini : www.ebidmotor.com

 

NOTA:

  1. Keputusan pembidaan akan diumumkan pada hari yang sama
  2. Pemenang pembidaan boleh membeli dengan bayaran cash, loan atau trade-in. (Loan akan diuruskan oleh pihak kami secara percuma)
  3. RM300 deposit akan diperlukan dan deposit akan dipulangkan jika kalah dalam pembidaan.
  4. Kami membekalkan perkhidmatan percuma untuk pertukaran nama dan roadtax. Logistik akan dibekalkan kepada pembeli jika perlu dan caj standard akan dikenakan. (RM150 - RM300 terpulang kepada lokasi)

Hubungi pegawai kami untuk bantuan pembelian

  1. Mr Shah: http://www.wasap.my/60108833397
  2. Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398

Share:
EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat