E B I D M O T O R

Loading

#Throwback: Enjin Kecik, Laju Macam Setan! Adakah Cagiva Mito Sportbike 125cc Terpantas?

"Motor 125cc zaman sekarang ni boleh pergi laju mana je? Setakat 110km/h tu dah paling habis perah dah tu! " 

Itu sekarang.. Ketika pembuat motosikal seluruh dunia berada di kemuncak teknologi, makin bersepah motosikal yang mampu ditala selaju-lajunya meskipun berkapisiti serendah 125cc! 

Ada banyak je model 125cc yang berdesup belaka antaranya dari Honda,NSR125; Yamaha dengan TZR125 nya; Gilera yang pernah membangunkan CX125; serta dari Aprilia yang membina RS125 yang boleh tahan laju tu!

Namun untuk #throwback kali ini, min nak fokuskan kepada satu model yang cukup power dan berhantu kelajuannya tapi tak ramai betul yang membelinya; Itulah dia Cagiva Mito 125!

Moto de ensueño: Cagiva Mito 125

 
Sejarah Ringkas

Mito 125 ni merupakan sportbike bersesaran kecil yang min rasakan, peminat motosikal sejati pada era 90-an hingga awal 2000-an akan kenal! Tidak dijumpai secara jelas macam mana Mito 125 ni boleh mendarat di Malaysia, namun apa yang diketahui, Mito 125 buatan Cagiva ini adalah diantara jentera Itali yang ancamannya cukup besar untuk menjatuhkan 'big dog' ketika itu antaranya RXZ, Ninja RR150 mahupun 125ZR yang senang je diayam-ayamkan Mito ni..

CAGIVA MITO 125 (1991-2010) Review | Speed, Specs & Prices | MCN

Dilancarkan pada 1989, Mito 125 didatangkan dengan pelbagai ciri menarik yang kebanyakkannya ada pada jentera perlumbaan seperti USD fork dari Marzocchi, Monoschock dari Sachs, caliper brek dari Brembo, serta ada versi yang bertransmisikan 7-kelajuan gais! Maunya tak boleh makan motor-motor lebih besar walaupum Mito ni cuma 125cc je!

 

Enjin

Diletakkan dalam tangga teratas bagi kategori 125-150cc hanya disebabkan kehebatannya pada suatu ketika dulu, Mito 125 ni ada prestasi yang setaraf dengan sebuah motosikal masuk track tau! Secara asasnya, Mito 125 dijana oleh enjin 124cc Single Cylinder 2 Valve yang mana mampu menghamburkan sebanyak 34hp! 

Enjin Cagiva Mito 125 ni dikatakan dapat menyaingi Aprilia RS125 dan Honda NSR150 dari segi pecutan dan handling namun gagal menewaskan versi Honda NSR150SP dari segi top speed.

Apa yang signifikan mengenai motor ini adalah dia antara jentera terawal yang digunakan pelumba Lagenda, Valentino Rossi pada awal kariernya untuk meraih kejuaraan dalam siri perlumbaan Italian Sport Production Championship pada tahun 1994. 

Tahukah anda motosikal pertama julang Valentino Rossi sebagai juara ialah Cagiva  Mito 125cc? • Motoqar

Versi

Selama hayatnya dari 1991 sehingga 2010, Cagiva Mito 125 telah menerima pelbagai macam facelift dan pernah disumpah kepada pelbagai versi. Antaranya;

  •  Cagiva Mito 125 Mk I & II dan SP

Model paling pertama sekali adalah Mito 125 Mk I. Model pertama ni cukup dahsyat untuk sebuah motosikal 125cc dimana dia didatangkan dengan enjin 125cc,Single Cylinder dengan teknologi Electric Variable Power Reed Valve. Dengan transmisi 7-speed, Mk I mampu menjana 32hp @ 10,500rpm dan tork 19Nm @ 9,000Nm! Dengan hanya seberat 129kg, Mk I boleh mencecah 164km/h tanpa sebarang cut-off! Kapasiti petrol dia pula sebesar 18L gais; memang agak besar untuk sebuah jentera 125cc!

Pada tahun 1993, Cagiva Mito Mk II pula diperkenalkan bersama beberapa perubahan kecil seperti fork USD baru dan mudgurad depan rekaan baru! 

Mito 125SP pula (Sport Production) menerima naik taraf dari segi sistem pembakaran, suspensi dan penggunaan sepasang rim lebih ringandaripada Marchesini.

 

  • Cagiva Mito 125 Evolution I & II

Inilah dia modle yang mana membawa base design Mito yang ikonik sampailah ke pengeluarannya yang terakhir! Pada tahun 1994, Mito 125 telah direka semula oleh mamat dari Itali iaitu Massimo Tamburini dengan bahasa rekaan yang serupa sejibik dengan Ducati 916! (yang mana motor itu pun dia yang reka juga) Persamaan ini amat ketara pada bahagian fairing depan dan belakang.

Kiri: Cagiva Mito
Kanan: Ducati 916

Tak ada beza besar pun berbanding Mito 125SP dari segi prestasi enji; Masih lagi mampu menghamburkan kuasa 33-34hp @ 12,000rpm.

Evolution I mengekalkan transmisi 7-speed bersama sport rim 3 batang, panel body bawah kelabu dan panel ekor yang diwarnakan solid.

CAGIVA Mito 125 Evoluziono (1994-1995) Specs, Performance & Photos -  autoevolution

Berbeza pula pada Evolution II, dia telah beralih ke kotak gear 6-speed, sport rim 6 batang, panel body bawah berwarna solid serta bahagian ekor diwarnakan dengan warna putih.

 

  • Cagiva Mito Fauzy Edition

Pada Februari 2007, Mofaz Motosikal Sdn Bhd selaku pengedar rasmi Cagiva di Malaysia melancarkan versi eksklusif sempena batch terakhir Cagiva Mito Evo II versi pemasangan tempatan (CKD). Diberikan nama Momos Cagiva Mito 125 Fauzy's Edition, versi tersebut dikeluarkan 300 unit sahaja dengan harga atas jalan RM 19,244.50!

Enjin dan equipment kekal tak terusik sampailah dia menemui ajalnya pada 2009.

 

  • Cagiva Mito SP525

Selepas beberapa tahun Mito ni dibina atas tiket "perlumbaan", Cagiva sekali lagi memperkenalkan Mito 125 sebagai model road-legal iaitu SP 525! Model dengan rupa seiras dengan "ikan keli" yang diperkenalkan pada 2007 ni adalah salah satu motor 2 stroke yang boleh dikatakan "terbersih" sekali yang ada dipasaran moden ketika itu! Mana taknya, motor ni boleh pass regulasi Euro ketika itu disebabkan oleh Electronic Carburetion System (ECS). Secara dasarnya, enjin SP525 ni boleh mencapai kuasa maksimum 25hp dan 23 Nm tork

CAGIVA MITO SP525 (2012-2013) Specs, Performance & Photos - autoevolution

Kalau bab design, SP525 mempunyai beberapa equipment standard seperti lampu depan berkembar, fairing penuh dengan cermin depan kecil,  dual split-seat, Sport rim aluminium die-cast, fork USD 40mm dari Marzocchi bersama monoshock yang boleh laras.

 

 

Kesimpulan

Dulu, Cagiva Mito sering disebut sebut disebabkan prestasinya yang luar biasa. Tapi mengikut cakap-cakap orang, Cagiva Mito ni dikatakan tak cukup tahan serta mudah rosak.

Lebih 30,000 Peminat Banjiri Program RXZ Members 4.0 Di Terengganu -  MotoMalaya.net - Berita dan Ulasan Dunia Kereta dan Motosikal Dari Malaysia

Meskipun Cagiva Mito agak bermasalah, dia tetap antara motosikal terbaik dan satu-satunya yang min berani cakap boleh fight NSR150SP. Kalau orang sekarang dok hebohkan RX-Z,  inilah sepatutnya yang layak digelar lagenda dan sebetul-betulnya mencapai status rare yang sebenar!


Takkan tengok je? Meh klik sini untuk info lebih menarik!

Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual Tiada rekod lagi.