E B I D M O T O R

Loading

WAJIB Tahu 10 Hak Ini Semasa Motor Kena Ditarik!

Kalau ada hutang yang tak bayar, setahu semua barang yang dibeli itu perlulah dipulangkan. Dalam kes pembelian kenderaan, sekiranya bayaran tidak dilakukan dalam tempoh yang dipersetujui oleh peminjam, pihak pemberi pinjaman ada hak untuk mengambil balik kenderaan tersebut.

Walaupun begitu, pihak pembeli masih mempunyai hak kerana pembayaran telah dilakukan, walaupun tidak sepenuhnya.

Proses Menarik Balik Kenderaan Di Bawah Akta Sewa Beli 1967

Pertama sekali, kita perlu tahu apabila kita membuat Perjanjian Jual Beli dengan pihak bank, kenderaan yang terlibat BUKAN MILIK KITA. Selagi hutang bank tidak dijelaskan sepenuhnya, kenderaan tersebut adalah MILIK PIHAK BANK.

Namun yang demikian, pihak bank tidak boleh sewenang-wenangnya menarik balik kenderaan kita. Terdapat beberapa proses yang perlu diikuti oleh pihak bank.

Bilakah pihak Bank boleh memulakan proses tarikbalik kenderaan anda?

 • Jawapannya adalah apabila terdapat kegagalan pembayaran ansuran DUA kali berturut-turut. Pihak Bank akan mengeluarkan Notis Jadual Keempat dan diserahkan ke alamat di dalam Perjanjian Jual Beli atau alamat terakhir yang anda maklumkan kepada pihak Bank.
 • Situasi ini terpakai sekiranya jumlah baki pinjaman belum mencapai tahap 75% dari jumlah keseluruhan jumlah pinjaman.
 • Jika anda gagal membuat bayaran ansuran 2 kali berturut-turut dan anda telah membayar harga tunai keseluruhan kenderaan melebihi 75%, maka selain mengeluarkan Notis Jadual Keempat, pihak Bank akan mendapatkan Perintah dari Mahkamah.
 • Perlu diingat bahawa Notis Jadual Keempat memberikan tempoh 21 hari kepada anda untuk membuat penyelesaian dan selepas tamat tempoh 21 hari, sekiranya anda masih tidak menyelesaikan tunggakan, Bank hendaklah mengeluarkan Notis Niat Menarikbalik Kenderaan di bawah Peraturan 15 Peraturan-Peraturan Sewa Beli (Permohonan Permit dan Tatacara Pemilikan Semula Barangan) 2011 yang memberikan masa selama 14 hari kepada anda untuk  membuat penyelesaian.
 • Hanya selepas tamat tempoh 14 hari Notis Peraturan 15 itu, barulah Bank boleh mengeluarkan perintah penarikan balik kenderaan kepada Ejen Perolehan Semula (EPS).
 • Selepas kenderaan anda ditarik, ianya tidak akan habis disitu sahaja. Anda perlu berusaha untuk membayar jumlah tunggakan untuk membolehkan anda mendapat kembali kenderaan anda.
 • Pihak Bank akan mengeluarkan Notis Jadual Kelima dengan memberikan tempoh 21 hari kepada anda untuk menyelesaikan tunggakan dan/atau keseluruhan hutang.
 • Notis Jadual Kelima juga akan disertakan suatu notis penerimaan kereta yang ditarik yang mesti menyatakan jenis kereta yang ditarik, bila ditarik dan tempat ditarik.
 • Jika tamat tempoh 21 hari dan anda masih tidak menyelesaikan tunggakan dan tidak mengambil semula kenderaan, maka pihak Bank boleh melelong kenderaan anda dengan mengeluarkan Notis Lelongan dengan menyatakan tarikh, masa dan tempat lelongan yang akan dijalankan.
 • Anda perlu juga ingat bahawa sekiranya jumlah lelongan kereta masih tidak dapat menampung jumlah hutang pinjaman, pihak Bank berhak untuk meneruskan proceding seterusnya ke Mahkamah bagi mendapatkan lebihan hutang.

Hak penyewa beli (masyarakat) yang perlu Ejen penarik kereta (EPS) patuhi sebelum membuat penarikkan kenderaan:
Menurut Proses Menarik Balik Kenderaan Di Bawah Akta Sewa Beli 1967

 1. Tidak dibenarkan menarik kenderaan yang berada di kawasan kediaman berpagar.
 2. Tidak dibenarkan menarik kenderaan pada hari cuti umum.
 3. Masa untuk menjalankan penarikkan kenderaan bermula jam 9.00 pagi sehingga jam 9.00 malam.
 4. Perlu mengemukakan kepada penyewa beli iaitu iaitu surat arahan Tarik dari Institusi kewangan dan perintah Mahkamah sekiranya kenderaan yang hendak ditarik telah membuat bayaran melebihi 75% daripada pinjaman kenderaan.
 5. Ejen Penarik Kenderaan mestilah mempunyai Kad Autoriti Ejen Perolehan Semula (EPS) daripada KPDNKK.
 6. Perlu bersikap professional.
 7. Penampilan yang kemas dan bersesuaian.
 8. Penggunaan kekerasan sepanjang proses penarikkan adalah tidak dibenarkan.
 9. Hendaklah memberi masa yang cukup kepada penyewa beli untuk mengeluarkan barang peribadi daripada kenderaan yang hendak ditarik.
 10. Selepas kenderaan ditarik hendaklah membuat laporan Polis dengan serta merta bagi maksud kesahihan menjalankan prosedur penarikkan kenderaan.

Semasa pihak EPS hendak menarik kenderaan anda, jangan panik. Anda sepatutnya sudah menjangkakan bahawa suatu hari nanti pihak Bank pasti akan menarik kenderaan anda sekiranya terdapat tunggakan.

Apa yang perlu anda buat semasa kenderaan ditarik adalah catatkan perkara-perkara berikut:

 1. Nama ejen
 2. Nombor permit
 3. Nama dan alamat bank
 4. Tempat menyimpan kenderaan yang ditarik

Penyalahgunaan Kuasa

 • Seringkali, masalah akan timbul semasa EPS hendak menarikbalik kenderaan anda, sama ada ketidakpatuhan di pihak anda mahupun di pihak EPS.
 • Sekiranya terdapat  penyalahgunaan kuasa atau berlaku kekerasan semasa proses penarikan kenderaan, anda boleh membuat aduan kepada pihak Bank atau kepada pihak Bank Negara Malaysia.
 • Siasatan dan tindakan akan diambil sekiranya terdapat sebarang ketidakpatuhan Undang-Undang samada di pihak Bank mahupun di pihak EPS.

Sumber: Malaysia3c.com | xtra | risalah akta sewa beli 1967


Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Pembeli boleh membeli motosikal melalui Walk In showroom Ebid Motor Sdn Bhd di Ampang Selangor atau melalui Online Bidding / Online Purchase! 

12 SEBAB-SEBAB ANDA WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI ......

 • Harga motosikal kami terendah dalam pasaran
 • Melebihi 100 buah motosikal di dalam showroom kami
 • Test Ride / Pandu Uji dibenarkan untuk semua motor
 • Free cuci motosikal & chemical sanitize
 • After Sales Service yang cemerlang (Terbukti)
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • Penghantaran motosikal percuma*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • Konsultasi seumur hidup
 • Trade-in / Buy In semua jenis motosikal secara tunai tanpa sebarang syarat*
 • Tidak memerlukan lesen dalam pembelian motosikal
 • Trade-in motosikal dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% lebih tinggi

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

 • 1700 81 7700
 • Mr Bazli: 010-8833396
 • Mr Anwar: 010-8833397
 • Mr Danial: 010-8833398
 • www.ebidmotor.com

𝐏𝐄𝐍𝐆𝐔𝐌𝐔𝐌𝐀𝐍 𝐏𝐊𝐏 𝟑.𝟎 !

Showroom HQ Ebid Motor Sdn Bhd dan Platform Pembidaan Online 𝑻𝑰𝑫𝑨𝑲 𝑨𝑲𝑨𝑵 𝑩𝑬𝑹𝑶𝑷𝑬𝑹𝑨𝑺𝑰 sepanjang PKP 3.0 ini. Walau bagaimanapun, pelanggan-pelanggan yang ingin membeli motosikal dalam tempoh PKP 3.0 ini, kami telah menawarkan satu perkhidmatan O2O (Online to Offline). 

Sila hubungi dengan pegawai kami Mr Bazli dan beliau akan hantar gambar dan video motosikal yang berkenaan kepada anda melalui Whatsapp. 

𝐒𝐞𝐛𝐚𝐫𝐚𝐧𝐠 𝐩𝐞𝐫𝐭𝐚𝐧𝐲𝐚𝐚𝐧 𝐚𝐭𝐚𝐮 𝐤𝐞𝐭𝐢𝐝𝐚𝐤𝐩𝐚𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧, 𝐬𝐢𝐥𝐚 𝐡𝐮𝐛𝐮𝐧𝐠𝐢 𝐩𝐞𝐠𝐚𝐰𝐚𝐢 𝐤𝐚𝐦𝐢.
Nama Pegawai: Mr Bazli
Whatsapp: Link WhatsApp
No Tel: 010-8833396

Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain. 

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual Tiada rekod lagi.