E B I D M O T O R

Loading

Yamaha LC135 ES @ Honda RS150 - Mana Satu Patut Beli??

Siapa je yang tak kenal Yamaha LC135 versi Extreme Spirit ni? Model yang dihentikan sejurus ketibaan Y15ZR sekitar tahun 2015 ni masih lagi mempunyai peminat dia yang tersendiri tau! 

Turut menjadi kegemaran rider di Malaysia ketika itu adalah Honda RS150R. Selepas pelbagai facelift termasuklah ketibaan RSX, dia masih kekal relevan untuk digelar jentera paling boleh dipercayai dalam kategori moped 150cc!

Dengan harga kedua-dua Yamaha LC135 ES dan Honda RS150R yang hampir sama untuk pasaran terpakai, mana satukah yang paling berbaloi untuk dimiliki? Jom kita buat perbandingan antara kedua-duanya!

 • REKA BENTUK KESELURUHAN

a) Yamaha LC135 ES

LC135 ES mempunyai reka bentuk yang sama seperti LC135 yang lain; banyak sudut tajam, gaya sporty, design yang tak lapuk ditelan zaman serta lain daripada kapcai lain. Untuk versi ES, reka bentuk meter seperti lampu mentol dan segala informasi seperti posisi gear, petrol dan tempreture boleh dikatakan lengkap. 

Take note yang tiada sebarang lampu signal capang kelihatan pada motor ni; yang mana bagi kami amat memuaskan dan sporty. Lampu masih lagi menggunakan mentol halogen. Warna dan grafik yang diberikan pun sangat menarik dan sedap dipandang.

b) Honda RS150R

Sekali pandang, Honda RS150R mempunyai reka bentuk bawaan Honda Dash 125 tetapi ada banyak perkara yang berbeza ya! Rekaan Honda RS150R adalah lebih sleek, banyak sudut geometrik, sporty, kelihatan tegap dan nampak garang! Rekaan meter untuk versi pre-facelift adalah campuran analog dan digital. Kemudiannya digital penuh untuk versi facelift. 

Honda RS150R juga mempunyai lampu signal yang sedikit terkeluar yang bagi kami sedikit mencacatkan pemandangan. Rekaan grafik dan warna yang ditawarkan adalah menarik dan minimalistik. Lampu hadapan pula mengunakan jenis LED yang sangat terang.

 

 • ERGONOMIK & TUNGGANGAN

a) Yamaha LC135 ES

Tunggangan motosikal ini sama selesa macam LC135 biasa dan Y15ZR. Motosikal ini amat sesuai untuk yang berketinggian 165cm dan keatas. Tunggangan terasa tegak dan getaran hanya terasa selepas meter menunjukkan angka 120KM/H. Bunyi enjin pula kedengaran lebih kasar berbanding LC135 biasa. Motosikal ini amat mudah ditunggang sebab klac nya lembut bila ditarik. Namun senang untuk sungkit ke gear N bila nak menukar gear. Motosikal ini tak terlampau berat atau ringan; amat sesuai untuk tunggangan jauh mahupun dekat. 

b) Honda RS150R

Honda RS150R juga memberikan pengalaman tunggangan yang menarik. Keseluruhan motor ni terasa sedikit tinggi dan lebih sesuai untuk yang berketinggian 167cm keatas. Seat terasa sedikit keras tapi selesa selepas dah menunggang jauh. Gegaran adalah minimal sehingga meter menunjukkan angka 120KM/H. RS150R sangat nimble dan mudah ditunggang walaupun tinggi dan sedikit berat.  Penukaran gear amat mudah serta enjin amat responsif. Tungangan terasa selesa ketika kelajuan tinggi dan cornering boleh dilakukan tanpa sebarang perasaan ragu-ragu.

 

 • ENJIN DAN SPESIFIKASI

a) Yamaha LC135 ES

Didatangkan dengan enjin 134cc, satu silinder Liquid-cooled, 4-stroke, SOHC, 4-valve, 5 speed, LC135 ES menghasilkan kuasa maksimum sebanyak 12.3hp @ 8500rpm dan tork 12N.m @ 6000rpm. Top speed yang kami dapat melalui gps adalah sebanyak 138 KM/H. Tangki penuh adalah sebanyak 4L dan boleh mencapai sejauh 200km untuk satu isian penuh.

Brek pula adalah jenis cakera depan belakang dengan 2 piston caliper di hadapan dan 1 piston caliper di belakang. Tayar standard adalah 70/90 hadapan dan 100/70 dibelakang.

b) Honda RS150R

Didatangkan dengan enjin 149cc, satu silinder Liquid-cooled, 4-stroke, DOHC, 4-valve, 6 speed, RS150R mampu menghasilkan kuasa maksimum sebanyak 15.4hp @ 9000rpm dan tork 13.6N.m @ 6500rpm. Top speed yang kami dapat melalui gps adalah sebanyak 142 KM/H. Tangki penuh adalah sebanyak 4.5l dan boleh mencapai sejauh 290km untuk satu isian penuh.

Brek menggunakan cakera depan belakang dengan 1 piston caliper di hadapan dan belakang. Tayar standard adalah 90/80 hadapan dan 120/70 dibelakang.


KESIMPULAN

Kedua-dua kapcai popular ini sangat terbaik dimata rakyat Malaysia atas faktor kosmetik, performance dan pengalaman tunggangan yang menyeronokkan! Bagi admin, kalau korang betul2 inginkan jentera standard yang power dan praktikal untuk tunggangan melebihi 30km sehari, admin cadangkan Honda RS150R!

Namun, kalau korang lebih minat kecantikkan luaran, taknak serabut dengan masalah enjin/spare parts serta ada plan untuk modifikasi, LC135 ES adalah pilihan tepat untuk korang! Seperti yang min sering tekankan sebelum ini, tepuklah dada, tanya lah poket korang!

Untuk tahun 2022 ni, korang boleh je dapatkan Yamaha LC135 ES dan Honda RS150R dengan harga yang cukup munasabah. Di Ebidmotor.com, kondisi kedua-dua model tersebut adalah sangat memuaskan serta terjaga!


2014 YAMAHA LC135 EXTREME SPIRIT V3

DETAILS MOTOSIKAL

 • Mileage: 10,663KM sahaja ( LOW MILEAGE KAW KAW !! )
 • Original 5 speed bukan jenis convert !!
 • Bunyi enjin lembut dan senyap
 • TIPTOP Condition
 • Sambung ride terus
 • Tak perlu repair langsung !
 • Tayar depan belakang 90% tebal

HARGA MOTORSIKAL

Untuk pembelian online 2014 Yamaha LC135 Extreme Spirit - KLIK SINI


2014 YAMAHA LC135 EXTREME SPIRIT

DETAILS MOTOSIKAL

 • 1 owner
 • Motor bebas kemalangan
 • Enjin standard tiada usik dan restore !!
 • Original 5 speed bukan jenis convert !!
 • Upgraded adjustable monoshock
 • Yamaha LC135 5S coverset masih kukuh

HARGA MOTORSIKAL

Untuk pembelian online 2014 Yamaha LC135 Extreme Spirit - KLIK SINI


2021 HONDA RS150R TRICO V2

DETAILS MOTOSIKAL

 • Mileage: 12,000KM sahaja
 • 1 owner
 • Motor TIPTOP guarantee cantik !
 • Tiada masalah TPS
 • Tiada masalah tensioner
 • Tiada masalah IACV
 • Bebas segala error code
 • Tayar & brake pad 95% tebal

HARGA MOTORSIKAL

Untuk pembelian online 2021 Honda RS150R Trico - KLIK SINI


2019 HONDA RS150R V1

DETAILS MOTOSIKAL

 • Mileage: 6,494KM sahaja
 • 1 owner
 • Sambung ride condition
 • Tiada masalah TPS
 • Tiada masalah tensioner
 • Tiada masalah IACV
 • Bebas segala error code
 • Sprocket set 95% baru

HARGA MOTORSIKAL

Untuk pembelian online 2019 Honda RS150R V1 - KLIK SINI


TENTANG EBIDMOTOR.COM


Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual Tiada rekod lagi.