E B I D M O T O R

Loading

7 Perkara Harus Dibuat Apabila TEST RIDE Motosikal Terpakai!

Salah satu peraturan membeli motosikal terpakai adalah jika anda tidak dibenarkan mengujinya, jangan membelinya. Sekiranya penjual tidak memberikan anda peluang untuk menunggang uji motosikal tersebut sila chow sahaja (Chow = Pergi)

 

Tetapi apa yang harus anda lakukan sekiranya pengeluar memberi anda motosikal? Berikut adalah panduan untuk perkara yang anda cari.

 

1. Layan secara berhemah
Apabila anda diberikan peluang untuk test ride motosikal, memang mereka berharap anda akan membawanya satu perniagaan. Ini tidak sama dengan meminjam motosikal baru daripada rakan anda dan melihat sama ada anda boleh memecahkan rekod kelajuan dengannya atau tidak. Jika anda menyalahgunakan hak istimewa ini, kemungkinan layanan istimewa ini akan ditarik balik oleh setiap penjual. Ujian kelajuan tertinggi bukan sebahagian daripada ini.

 

2. Fokus Kepada Bahagian Enjin
Sebagai penguji, kami memisahkan aspek penyempurnaan drivetrain dari prestasi dan kami rasa anda juga harus. Oleh itu, perhatikan bagaimanakah motosikal berbunyi dan getaran apabila idling. Sebelum anda bergerak, fokus kepada bahagian clutch seperti masuk gear senang tak, apabila jalan ada bunyi pelik tak, dan lain-lainnya. Selain itu, anda juga perlu high rev pada gear rendah atau masa idling untuk check vibration yang keluar dari mana. Jika motor mempunyai vibration yang luar biasa, kemungkinan motosikal ini perlu disemak semula. Motosikal yang enjin cantik sepatutnya : Enjin lembut, tiada bunyi bising-bising dalam enjin dan bunyi sedap didengar. 


3. Fokus Pada Prestasi Enjin
Sekali lagi, bukan idea yang bagus untuk anda mencuba untuk melihat sama ada anda dapat menandingi keputusan ujian pengeluar atau majalah dalam perjalanan anda. Sebaliknya, fikirkan prestasi dari segi perjalanan harian anda. Naik dengan kelajuan rendah dengan gear tinggi dan lihat bagaimana motosikal tersebut bertindak balas. Kemudian naik dengan kelajuan lebih tinggi dengan gear yang lebih sesuai, sesuatu yang mungkin anda gunakan dalam lalu lintas sebagai pemilik dan lihat bagaimana rasanya.

 

4. Fokus Pada Brek
Brek sangat senang test dan anda cuma perlu semak berapa cengkam brek tersebut. Cuma perlu ingat, apabila test brek motosikal jangan test macam Tokyo Drift yah! Sila cari tempat yang selamat seperti jalan lurus dan clear tiada kenderaan untuk melakukan test ini.

 

5. Kualiti Perjalanan & Handling Motosikal
Jangan sayang sangat motor tersebut sampai tak nak lalu jalan yang tak rata. Biasanya motor yang bermasalah handling atau chasis badan motosikal dapat dikesan apabila melalui jalan yang tak rata. (Tapi kena ingat jalan langgar lubang sebab nanti rim akan bengkok). Hal ini kerana perjalanan anda mungkin tidak akan 100% dalam keadaan yang baik, jika motor tidak dapat berfungsi dengan baik pada jalan yang tak rata, elakkan beli motor tersebut.

 

6. Fokus Pada Perkara Yang Anda Tidak Suka
Fikirkan perkara yang tidak anda menyukai. Motosikal dan skuter biasanya dirancang untuk memenuhi keperluan pelanggan sasaran seluas mungkin. Apa yang anda cuba buat di sini adalah fahamkanperkara yang tidak anda suka dan bahagian mana yang boleh diupgrade atau diganti. Sebagai contoh, tempat duduk yang lembut boleh dibuat semula kerana tidak terlalu banyak wang, getah pegangan hendal boleh ditukar tetapi tangki yang tidak sesuai dengan lutut anda.

 

7. Jangan Mula Berbual Setelah Anda Kembali
Apabila anda kembali ke bilik pameran, anda akan mengetahui lebih banyak mengenai motosikal tersebut bandingkan sebelum membuat perjalanan ujian. Luangkan masa untuk berjalan-jalan di sekitar motosikal secara perlahan dan refresh your mind. Saat ini sangat membantu dalam mengukuhkan pendapat anda dan kemungkinan anda dapat kesan benda yang lebih kecil yang tidak anda perhatikan sebelumnya seperti no plat tumit, kedudukan pasak kaki dan lain lain.

 

8. Jika Tidak Diberikan Peluang Untuk Test Ride?
Jangan beli dengan penjual tersebut! Hal ini kerana kemungkinan motor tersebut mempunyai masalah yang dia tak nak anda tahu! Tetapi, ada juga pengecualian seperti motor secondhand tapi kondisi yang sangat tiptop seperti motor baru dan lesen anda hanya B2 tapi ingin mencuba motor berkuasa 1000cc :D

 

Jika anda ingin membeli motosikal terpakai yang boleh ditunggang uji, boleh hadir ke showroom Ebid Motor Sdn Bhd di Ampang Water Front Selangor. Anda boleh mencuba semua motor terpakai yang kami ada sahaja dalam showroom! Kalau test ride tapi tak beli boleh? inshaAllah boleh kerana kami fahamkan kemungkinan motor tersebut mungkin tak sesuai dengan pembeli. Hadir ke showroom Ebid Motor Sdn Bhd hari ini untuk test ride semua motor terpakai yang kami ada!


 

Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Pembeli boleh membeli motosikal melalui Walk In showroom Ebid Motor Sdn Bhd di Ampang Selangor atau melalui Online Bidding / Online Purchase! 

 

12 SEBAB-SEBAB ANDA WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI ......

 • Harga motosikal kami terendah dalam pasaran
 • Melebihi 100 buah motosikal di dalam showroom kami
 • Test Ride / Pandu Uji dibenarkan untuk semua motor
 • Free cuci motosikal & chemical sanitize
 • After Sales Service yang cemerlang (Terbukti)
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • Penghantaran motosikal percuma*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • Konsultasi seumur hidup
 • Trade-in / Buy In semua jenis motosikal secara tunai tanpa sebarang syarat*
 • Tidak memerlukan lesen dalam pembelian motosikal
 • Trade-in motosikal dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% lebih tinggi

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:
EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat