E B I D M O T O R

Loading

8 Motor 'Lama' Yang Masih Relevan Untuk Daily Riding Pada 2023!

Bak kata pepetah Melayu zaman dulu, "Old But Gold". Walaupun dah berdekad setelah dilancarkan dan dah digantikan dengan facelift yang lebih baru, ini tak menjadikan alasan motor-motor "tua" ni tak layak untuk dibuat daily gais!

Dengan kos sara hidup zaman sekarang yang entahkan naik ataupun tidak, ada yang memilih untuk tak upgrade ke motosikal yang lebih moden sebaliknya kekal menggunakan jentera yang ada yang dibeli menggunakan hasil penat lelah bekerja. Jadi hari ini, kalau korang nak guna motor lama untuk dibuat daily tapi tak tahu nak angkat motor apa, inilah 10 model yang sangat relevan untuk dilenjan pada zaman kini!


1. Yamaha 135LC V1

Yamaha lc135 v1, Motorbikes on Carousell

Motor yang paling ageless dan mustahil ditelan zaman! 135LC V1 mencapai status lagenda dia sebab sehingga kini, belum ada pencabar direct yang boleh menyaingi LC dalam segmen yang sama. Tak ada seabrang masalah yang dilaporkan pada motor ini melainkan penjagaan minyak hitam dan coolant jangan bagi bercamput dalam blok. 

Baca Juga : Betul ke LC135 V1 LC Terlaju Antara LC Lain?

Dengan kebanyakkan dah dimodikfikasi naik spec 57 keatas, mencari yang standard asal blok 54 dengan kondisi yang elok dah makin susah sekarang ni. Tapi min janji, kalau korang beli motor ni, korang tak perlu pening kepala memikirkan hal maintenance dah sebab senang je nak membela motor ni!

2. Honda EX5 High Power/Dream 100

2001 – Honda EX5 100 C100 High Power Model Jepun – Chiang Motors

Dengan reputasi motor yang sangat-sangat susah nak rosak , EX5 kekal relevan untuk digunakan sebagai jentera daily! Nak sertai gig ekonomi boleh, buat ride jauh boleh, nak angkat sawit pun takde hal lah! Nak restore macam asal? Spare part dia sampai sekarang bersepah lagi di bengkel-bengkel kecik mahupun besar!

Baca Juga : Apa Specialnya Honda EX5 Petak Ni?

Walaupun enjin dia sekecik 97cc, tak boleh dinafikan yang motor ini sangat tahan lasak dan senang untuk dimodifikasi. Cumanya sekarang orang dah mula main harga dan nak dapatkan harga dibawah RM2,000 pun cukup-cukup payah!

3. Yamaha Y110SS

Yamaha Y110 SS ( SS2 RU RG RGV Dinamik ) – 1994 – Chiang Motors

Kapcai berstatus lagenda yang melahirkan satu lagi model ikonik iaitu 125Z ini memang cukup tahan jika dibuat daily. SS110 walaupun menggunakan enjin 2 lejang yang diketahui agak parok penggunaan bahan api dia, tapi motor ni senang dijaga dan agak laju juga!

Selain maintenance dan modifikasi yang murah, parts juga masih ada meskipun bukanlah 100% original. Cuma kalau nak main motor lama ni hati kena keras sebab insurans pun tak cover damage besar-besar sangat.

Baca juga : Betul Ke Yamaha Y110SS 'King Of Moped' Yang Pertama Sebelum Y15ZR?

4. Modenas Kriss 110 (AN110)

Kenapa Modenas Kriss Masih Laris Sehingga Ke Hari Ini? - EBidMotor.com

Jangan ingat Modenas suka buat motor cap ayam ya! Dulu, nama Kriss 110 ni cukup gah dalam kalangan rakyat marhaen yang memerlukan motor untuk ke tempat kerja, untuk anak-anak yang nak sambung universiti dan pakcik-pakcik yang nak merempit ke masjid. Alasannya? Murah dan tahan lasak setaraf EX5! 

Baca juga : Kenapa Modenas Kriss Masih Laris Sehingga Ke Hari Ini?

Untuk 2023 yang kini hadir dengan model MR3 dan Kriss 110 generasi baru, semuanya tak boleh mengalahkan ketahanan dan kualiti dari model AN110 ini. Kalau korang ada motor ni, memang kena jaga sikit bahagian one-way bearing dia tu tapi taklah mahal mana pun kalau kena tukar. Spare part dan coverset original masih lagi boleh didapati dan boleh dikacuk mengikut kemahuan korang. Harga takyah cerita, RM500 pun ada orang jual tau!

5. Honda Wave 100

Selepas kejayaan EX5, masuklah pula Wave 100 yang sama dahsyat tahan lasak dia macam EX5, tapi design lebih bulat. Wave 100 macam abangnya, memang praktikal, memang tahan lasak cuma tak cukup power kalau nakkan jentera yang laju untuk meredah highway! Enjin 7hp dia ni sesuai untuk tunggangan dalam bandar jelah.

Baca Juga : Honda Wave, Gelombang Bersiri Paling Mesra Rakyat!

Facelift terbaru seperti Wave 125, 125i, Ultimo dan sebagainya adalah antara model yang berjaya menyambung legasi Wave 100 ini.

6. Yamaha FZ150 

Yamaha FZ150i 2012, Motorbikes on Carousell

Siapa je tak kenal FZ150 yang paling ikonik dengan enjin dia yang besar dipadankan pula dengan tangki minyak sebesar 12L dia tu! Pada hemat min, FZ150i adalah model yang masih lagi relevan tahun 2023 ni disebabkan kemampuan enjin dia yang masih lagi boleh bersaing dengan supermoped yang ada dipasaran sekarang.

Baca Juga : Yamaha FZ150 i... Berpatutan? Berbaloi? Best Tak?

Selain daripada ketiadaan gear 6, FZ150 pun turut terkait dengan masalah macam Magnet coilbateri dan rectifier. Meskipun parts tadi adalah wear n tear, tiada lagi parts lain yang bermasalah yang datang dari motor ni tak kisah dari V1 sampailah ke last model.

7. Suzuki Belang R150

Exhaust Lone Rider For Suzuki Belang 150 R Shopee Malaysia | arnoticias.tv

Model kapcai dari Suzuki ni memang agak underrated dan selalunya agak kurang popular disebabkan reka bentuk dia yang agak sukar untuk orang kita terima. Contoh paling baik adalah Belang 150 atau Raider R150.

Baca Juga : Adakah Suzuki Belang R150 Masih Relevan 

Meskipun rupa keseluruhan yang kurang praktikal, satu perkara yang harus dipuji dari Suzuki adalah dorang pandai jaga kualiti dan ketahanan produk dorang! Dari zaman RG Sport, FX125, GSX 110, Shogun hinggalah ke Smash, rata-ratanya tahan lasak dan masih beroperasi dalam keadaan baik. Belang 150 ni mempunyai teknologi oil-cooled dan enjin oversquare yang berdesup yang mana masih lagi relevan kalau dibuat daily used. Cumanya parts original dan coverset mungkin agak sukar lah nak dicari.

8. Yamaha Lagenda 110 & 115 Z/ZR Karburetor

yamaha lagenda zr 110 Offers online > OFF-61%

Sama macam 135LC, Lagenda pun ada sejarah panjang yang cukup gah dan diminati oleh sesiapa yang nakkan sebuah motor bajet dan sporty. Malahan sampai ke hari ini, Lagenda 110 atau 115Z burung hantu ni masih lagi relevan digunakan disebabkan status motor ni yang sangat jimat minyak, ringan dan tak banyak ragam.

Beruntung kalau korang menggunakan motor ni sebab sparepart original dia masih ada di pasaran malahan, motor ini masih sesuai untuk dilakukan sebarang modifikasi. 

Yamaha Lagenda 110 First Model - MrtnNewsorton

Kesimpulan

Walaupun dah lama dilancarkan dan bersepah motor yang lebih moden dengan ciri dan reka bentuk yang lebih fresh, tapi motor-motor lama kat atas masih lagi kekal relevan untuk ditunggang atas jalan Malaysia ni. 

Apa lagi model yang korang rasa masih lagi relevan untuk ditunggang pada tahun 2023 ni?


Klik lah sini jangan malu-malu!

Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual Tiada rekod lagi.