E B I D M O T O R

Loading

Adakah Tayar Pada Motor Anda Cukup Mencengkam?

Sebelum membeli tayar motosikal anda di online, pastikah anda memilih tayar yang betul dan sesuai dengan kegunaan anda? Adakah tayar yang anda pilih itu memberi cengkaman yang terbaik?

Hari ini Admin ingin share dengan anda semua mengenai pemilihan bunga tayar motor untuk lebih grip/cengkaman. Pelbagai jenis motor yang memberikan grip pada permukaan jalan yang berbeza.

Contohnya, jalan licin selepas hujan rekaan  bunga tayar yang bagaimanakah memberi grip yang lebih, jikalau jalan berpasir, jalan kering macam mana pula pilihan tayar yang terbaik untuk permukaan seperti itu.

Di sini ialah mengenai grip atau cengkaman yang diberikan dari sebiji tayar yang kita pakai pada motosikal. Kita tahu cuaca sentiasa tidak menentu kat negara kita ini. Musim hujan pun lama juga, jalan di Malaysia kira antara yang terbaik juga di dunia tapi kat kampung-kampung masih ada yang kurang, berlopak, berpasir dan sebagainya. Jadi jenis tayar yang bagaimana patut anda pilih untuk dipakai agar sesuai dengan motosikal anda?

Saiz Tayar Motosikal

Pada setiap tayar motor ada angka paling penting yang menunjukkan saiz tayar anda, disebelahi tepi contoh 70/90-17:

70 = Lebar saiz tayar (tengok dari depan)

90 = Tinggi tayar (tengok dari sisi)

17 = Saiz rim (tinggi)

Itulah saiz tayar anda yang disyorkan pengeluar, kalau nak pakai tayar lebar anda kena tukar contoh 80/90-17. Contoh lain anda pakai Yamaha LC135 nak pakai tayar Yamaha RX-Z iaitu 80/90-18, oleh kerana Yamaha RX-Z pakai rim 18 jadi anda kena tukar rim saiz 18 juga baru boleh padan. Begitulah kalau nak pakai tayar scooter sila tukar rim scooter. 
 

Jenis-Jenis Tayar Untuk Permukaan Jalan Yang Berbeza Sesuai Dipakai Pada Superbike Atau Motor Cub

Dibawah adalah jenis-jenis tayar yang perlu anda pilih berdasarkan kegunaan seharian anda di atas faktor permukaan jalan, tujuan perlumbaan atau pergi kerja balik kerja sahaja atau berdasarkan saiz motor superbike, scooter, scrambler atau motor cub

 • Tayar jalan raya biasa
 • Tayar dual purpose
 • Tayar separuh slick
 • Tayar slick
   

Tayar Bunga TT


Bunga Tayar TT 100

Tayar bunga TT jenis tayar yang dikenali mempunyai rekaan berketul-ketul seperti tayar offroad yang dipakai pada motor scrambler tapi bezanya bunga tayar ini nipis, masih berketul-ketul tapi nipis.

Contoh tayar TT yang popular ialah seperti Dunlop TT 100. Kelebihan Tayar TT ianya sesuai pada apa-apa permukaan pada tahap sederhana, jalan kering, jalan berpasir, atau jalan basah.Tayar ini sesuai untuk motosikal bawah 1500cc.

 

Tayar Scooter

 

Dual Purpose

Tayar dual purpose ialah tayar 2 alam boleh digunakan pada jalanraya biasa dan juga jalan tanah. Tayar jenis bulat dan mempunyai rekaan lorekan tayar yang efektif pada permukaan yang disebut. Biasa digunakan pada motor dual purpose  seperti KTM, Ducati multistrada, BMW Gs dan sebagainya.

 

Tayar Scrambler/Motocross


Tayar Racing Slick/Separuh Untuk Superbike

Tayar scrambler/motocross sesuai untuk kegunaannya bagi motor offroad, ya tayar untuk "main" atas tanah/pasir sahaja, tujuan trek, masuk hutan pergi kebun sepertinya.

Tayar separuh slick bermakna tayar motor yang hanya mempunyai sedikit sahaja lorekan pada tayar. Tayar ini banyak digunakan pada motosikal berkuasa tinggi/superbike jenis sport seperti CBR 600, Yamaha R6, Suzuki GSX 1000 dan sebagainya. Malahan tayar ini turut tersedia untuk saiz kecil dan sesuai untuk motosikal-motosikal cub kecil.

Tayar ini mempunyai grip yang lebih baik di dalam selekoh berbanding tayar jalanraya biasa. Ini adalah tayar dalam kategori sport. Contoh tayar separuh slick yang terkenal ialah seperti Dunlop sportmax, Pirelli supercorsa, Bridgestone battlax dan sebagainya.

 

Tayar Slick


Slick

Tayar slick ialah tayar kelas paling atas dan khas untuk satu permukaan sahaja iaitu kering. Ini ialah tayar untuk tujuan perlumbaan sahaja.

Prestasi yang cemerlang di dalam selekoh dan breaking di atas permukaan kering. Tayar ini tidak mempunyai apa-apa lorekan bunga hanya botak. Ia juga dikenali sebagai tayar trek. Tayar ini dapat kita lihat pada jentera-jentera perlumbaan seperti di MotoGP, WSBK, Asia Road Racing dan sebagainya.

 

Jenama Tayar Terkenal

Cara pilih tayar untuk mendapat grip yang lebih baik ditentukan oleh beberapa perkara dan yang paling utama ialah tujuan kegunaan pemilik. Contoh nak guna pada motor cub pergi balik kerja eloklah pakai tayar jalanraya biasa kerana lebih jimat tentunya.

Pilih yang dari jenama terkenal kalau pentingkan ketahanan dan keselamatan. Contoh jenama tayar terkenal seperti Dunlop, Bridgestone, Pirelli, Michelin, Fkr pun boleh tahan.

 

Faktor Pemilihan Tayar Motor Berdasarkan Corak Bunga

Pilih bunga tayar yang sesuai untuk jalan yang kita gunakan. Contoh jalan dekat rumah kita banyak pasir, pakai tayar bunga macam Dunlop TT  100. Hujan pun terbaik jenis ini.

Michelin pun bagus dan tak mahal sangat macam battlax.

 

Tayar Yang Sesuai Untuk Jalan Basah Dan Kering

Kalau nak layan corner sikit tapi nak jimat pakai tayar macam TT 500 atau TT 900. Bahaya sikit bila hujan tapi panas grip tang korner. 

Nak tukar tayar motor pilih ikut kesesuaian motor juga. Tak boleh kecil sangat dan tak payah terlampu besar, berat.

 

Kesimpulannya, 

Bagaimana pula pemilihan tayar yang anda buat untuk motosikal anda? Adakah pilihan anda yang dibuat tepat untuk mendapat grip tayar maksimum.

Pilihlah tayar yang terbaik untuk motor saudara-saudari untuk memberi tunggangan yang menyeronakkan dan juga keselamatan bersama.

 

Sumber: Baikimotor


 

WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI KERANA ......

 • HARGA MOTOSIKAL KAMI TERENDAH DALAM PASARAN
 • PELBAGAI PILIHAN motosikal terdapat di showroom kami
 • HARGA TERENDAH kami yang tiada tandingan
 • FREE cuci motosikal & chemical sanitize
 • AFTER SALES SERVICE dijamin terbaik
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • PENGHANTARAN motosikal boleh diuruskan*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • KONSULTASI seumur hidup
 • Kami akan membeli motosikal anda secara TUNAI TANPA SEBARANG SYARAT*
 • TANPA perlu lesen
 • TRADE-IN motosikal anda dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% LEBIH TINGGI

*T&C

 

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

 

HUBUNGI KAMI MELALUI

 • 1700 81 7700
 • Mr Shah: +60108833397
 • Mr. Danial: +60108833398
 • www.ebidmotor.com

 

Selagi Iklan Ada, Motor Masih Ada! WhatsApp kami sekarang:
📞 Mr Shah: http://www.wasap.my/60108833397
📞 Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398

 


Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual Tiada rekod lagi.