E B I D M O T O R

Loading

Don't Panic! Ambil gambar ke hubungi pihak polis dulu? Ikut tips ni jika berlaku kemalangan!

Kemalangan jalan raya adalah kes yang kerap berlaku tidak kiralah di lebuhraya atau jalan-jalan di kampung. Tiada sesiapa pun ingin menjadi mangsa kemalangan. Setiap kemalangan pasti akan menyebabkan kerugian samada keselamatan anda atau kenderaan anda. Tetapi, jika malangnya kenderaan anda mengalami kemalangan, apa yang perlu anda buat?

 

Merujuk Duduk Bersila, terdapat beberapa langkah yang anda perlu lakukan sekiranya berlaku kemalangan kenderaan.

1) Mencatatkan insiden 

Perkara pertama yang perlu dilakukan apabila anda mengalami kemalangan adalah dengan mencatat semua insiden kemalangan dengan jelas. Boleh dikaitkan dengan lokasi kemalangan itu.

 

2) Rekodkan identiti dan maklumat dengan terperinci

Perkara-perkara lain yang perlu dipertimbangkan dengan merekodkan identiti semua penumpang, jika sesungguhnya kenderaan itu digunakan dengan sejumlah besar penumpang.

Selanjutnya, pastikan nombor pendaftaran kenderaan juga direkodkan dengan betul, juga boleh mencatatkan nombor lesen pemandu, kemudian pastikan untuk mendapat maklumat saksi seberapa diperlukan.

 

3) Laporkan di Balai Polis

Setelah semua data telah dikumpulkan dengan betul dan benar, maka segera membuat laporan di balai polis. Laporan dibuat mengikut peristiwa yang dialami. Melaporkan di balai polis harus dilakukan tepat 24 jam selepas kemalangan kenderaan.

 

4) Hubungi syarikat insurans

Selepas membuat laporan di balai polis, maka anda mesti membuat laporan atau mengemukakan kemalangan kepada syarikat insurans yang anda gunakan. Laporan yang dibuat mengenai syarikat insurans mesti memasukkan data terperinci. Ini adalah sama apabila anda membuat laporan di balai polis.Adalah baik untuk membuat laporan mengenai syarikat insurans secepat mungkin. Boleh dilakukan dalam masa 1 jam 24 jam. Kerana ia lebih cepat maka lebih baik, yang berguna untuk kemudahan tuntutan insurans. Pastikan masa yang dibelanjakan tidak jauh dari tarikh kejadian. Kerana jika anda lambat memberitahukan syarikat insurans, ini dapat merugikan anda nanti. Dalam erti kata bahawa tuntutan tidak dapat dijalankan dengan betul.

 

5) Membawa kenderaan ke bengkel 

Seterusnya, bawa kenderaan ke bengkel terdekat. Boleh juga memilih bengkel yang boleh diluluskan oleh syarikat insurans. Ini juga berkaitan dengan kemudahan mendakwa pembaikan kenderaan. Sekiranya boleh, pilih bengkel yang berdekatan dengan kaji selidik secara langsung oleh syarikat insurans, adalah berguna untuk mengkaji apa kerosakan kenderaan yang sedang berlaku.

 

Selepas itu, tibalah masa untuk menghubungi Syarikat Insurans

 

Jenis Tuntutan terhadap Kenderaan di Syarikat Insurans

Perkara lain yang perlu diperhatikan apabila mengalami kemalangan adalah membuat tuntutan ke atas syarikat insurans yang digunakan sebelum kemalangan. Berikut adalah penjelasan yang lebih lengkap.

 

1) Buat tuntutan untuk kecederaan peribadi

Tuntutan ini biasanya dibuat oleh pihak polis. Ini berkaitan dengan tuntutan insurans perkhidmatan raharja atau berkaitan dengan insurans kemalangan peribadi. Tuntutan ini mesti dibuat dengan bukti lengkap.

Adalah lebih baik untuk memasukkan dokumentasi lengkap mengenai kemalangan sebelumnya. ini boleh menjadi bukti untuk memudahkan siasatan kemudian. Sama ada dilakukan oleh polis atau syarikat insurans.

Satu lagi perkara yang boleh ditanya mengenai syarikat insurans yang berkaitan dengan garaj tempat pembaikan kenderaan. Setiap syarikat insurans biasanya menyediakan cadangan sendiri untuk membaiki kenderaan kemalangan. Juga berkaitan dengan kerjasama syarikat dalam beberapa bengkel.

 

2) Membuat tuntutan pihak ketiga

Jika anda bukan orang yang bertanggungjawab untuk kemalangan itu, maka segera membuat tuntutan parti apabila kemalangan itu dialami. Ini berguna untuk mengekalkan NCD.

Tuntutan pihak ketiga pada dasarnya dibahagikan kepada dua bahagian seperti berikut:

  • Tuntutan pertama untuk entiti insurans dari pihak ketiga
  • Bahagian kedua adalah tuntutan pampasan kepada polis. Ini bertujuan untuk memudahkan dan mempercepatkan keputusan tuntutan yang dibuat. Tetapi juga buat syarikat insurans berkenaan.

 

3) Tuntutan kecurian

Tuntutan lain yang mesti dibuat oleh pemilik insurans termasuk dakwaan kecurian. Ini mesti dilakukan jika kenderaan yang dimiliki telah menjadi perbuatan pencurian. Segera memberikan laporan terperinci mengenai syarikat insurans, untuk memudahkan siasatan. Penyiasatan yang baik oleh syarikat insurans dan dengan menggunakan bantuan polis.

Tetapi pastikan data yang disediakan benar-benar sah. Tetapi ketahui pampasan yang disediakan mengikut peruntukan setiap syarikat insurans. Sama ada tempoh masa pampasan, atau tempoh proses siasatan. Untuk penjelasan yang lebih terperinci, sila rujuk artikel ini.

 

Semoga artikel ini dapat membantu anda pada masa-masa kecemasan. Menjaga keselamatan jalan raya adalah kerjasama bersama. Jomlah menjadi pengguna jalan raya yang berhemah. 

 

 

LIKE FACEBOOK PAGE: EBIDMOTOR.COM

DAFTAR SEBAGAI AHLI: www.ebidmotor.com/register

 

____________________________________________________________________________

 

Siapakah Ebidmotor.com?

Ebidmotor.com merupakan platform pembidaan motosikal online untuk motosikal terpakai dan baru yang paling boleh dipercayai, berkesan dan cekap. Bidaan diadakan secara langsung setiap hari bermula 12pm sehingga 7pm. Keputusan pembidaan akan dirasmi pada hari yang sama!

Kami menyediakan servis komprehensif yang professional dari pemeriksaan, penilaian, pembidaan, dokumen proses sehingga bayaran dan logistik. Pembeli boleh membeli motosikal melalui pembidaan atas talian atau beli terus daripada kami.

Di Ebidmotor.com, kami akan memastikan anda dapat beli motosikal yang berharga rendah daripada harga pasaran dan setiap motosikal didatangi dengan satu laporan motosikal yang lengkap. 

 

ALAMAT HQ / INSPECTION CENTER

Ebid Motor Sdn Bhd (Berdekatan Old Town White Coffee)

No 6, Jalan AWF 1, Ampang Water Front, 68000 Ampang, Selangor

 

Hotline: 1700-81-7700

Customer Service: 010-8833397 atau TEKAN SIN

Share:
EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat