E B I D M O T O R

Loading

Fungsi dan Maksud 'Lejang' Yang Mungkin Anda TAK TAHU!

KONSEP ENJIN PEMBAKARAN

Mana-mana enjin kenderaan yang menggunakan bahan api dipanggil enjin pembakaran (combustion engine). Tidak seperti motor elektrik (seperti kereta Tamiya, atau Tesla) yang boleh menghasilkan gerakan putaran sejurus menerima tenaga elektrik, enjin pembakaran kebiasaannya menggunakan letusan tenaga bahan bakar untuk menggerakkan piston dalam gerakan linear sebelum gerakan itu diterjemahkan aci engkol (crankshaft) kepada gerakan putaran (rotational) yang menggerakkan transmisi dan roda.

Analogi paling mudah untuk membayangkan situasi ini ialah kayuhan basikal. Bagaimanakah mengayuh basikal? Caranya,  menolak pedal kayuh secara lurus ke bawah menggunakan kaki. Situasi sama juga berlaku dalam enjin pembakaran, cuma kaki-kaki itu digantikan dengan piston dan pergerakan atas-bawah (atau sebaliknya) dipanggil lejang.

Tetapi... pasti ada yang masih tertanya, apakah pula perbezaan antara enjin 4-lejang dan 2-lejang?

ASAS GERAK KERJA 4-LEJANG

Asasnya, kedua-dua jenis enjin ini menggunakan pergerakan lejang piston bagi menghasilkan kuasa. Perbezaannya, berapa banyak lejang atau gerakan omboh yang diperlukan sebelum enjin mampu menjana kuasa.

Enjin pembakaran 4-lejang memerlukan kitaran lengkap empat langkah seperti berikut:

1. Lejang Masukan (Intake Stroke)

Pada peringkat ini, piston akan 'melejang' (stroke) ke bawah, bagi membenarkan port injap masukan terbuka supaya campuran bahan api dan udara bersih dapat masuk ke dalam kebuk pembakaran. Pada masa sama, gerakan ini akan memutarkan aci engkol separuh pusingan ke atas.

Dari mana datang daya menolak piston ke bawah jika enjin belum dihidupkan? Itulah gunanya kita menendang penghidup tendang aka kickstarter, atau cuma tekan punat start supaya motor elektrik melakukan tugasnya.

2. Lejang Mampatan (Compression Stroke)

Sama ada inersia atau tolakan piston lain (jika lebih satu silinder), aci engkol akan meneruskan separuh putaran dan pada masa sama melejang piston ke atas untuk memampatkan campuran bahan api dan udara tadi. Bahan api dan udara perlu dimampatkan bagi menghasilkan pembakaran efisien, seterusnya menghasilkan kuasa dan injap masukan ditarik semula lantas membentuk satu kebuk kedap udara.

3. Lejang Kuasa (Power Stroke)

Pada peringkat ini, palam pencucuh dinyalakan seterusnya membakar mampatan campuran bahan api dan udara tadi. Letupan kuat yang terhasil akan melejang piston ke bawah dengan pantas dan pada masa sama memutar aci engkol separuh putaran ke atas.

4. Lejang Keluaran (Exhaust Stroke)

Seperti lejang mampatan tadi, putaran aci engkol akan menolak omboh ke atas bagi mengeluarkan sisa pembakaran melalui liang injap ekzos yang dibuka. Kitaran enjin lengkap dan akan memulakan proses kitaran lejang seterusnya.


ASAS GERAK KERJA 2-STROKE


Bagi enjin 2-lejang, setiap kitaran masih memerlukan proses yang hampir sama. Bagaimanapun semua proses itu disekalikan dalam dua lejang saja.

1. Masukan

Dalam proses ini, gerakan omboh ke atas hingga TDC (top dead center, poin teratas dalam silinder, iaitu permukaan piston paling hampir dengan poin pembakaran/palam pencucuh) menghasilkan vakum dalam kebuk engkol aka crankcase. Daya penyedut daripada vakum ini seterusnya membuka injap reed (terletak bawah piston) yang membenarkan aliran bahan api, udara dan minyak pelincir 2T masuk ke dalam crankcase.

Sebaik saja piston tiba ke TDC, berlakulah pembakaran atas permukaan piston.

2. Pindahan / Mampatan Crankcase

Pembakaran ketika proses 1 tadi menolak piston ke bawah hingga BTC (bottom dead center, poin paling bawah), memampatkan campuran bahan api, udara dan pelincir 2T dalam crankcase.

Campuran termampat itu seterusnya dipindahkan secara deras ke kebuk pembakaran melalui port pindah (transfer port), sekali gus memaksa gas ekzos hasil pembakaran sebelum ini keluar dari kebuk pembakaran.

3. Mampatan

Momentum aci engkol seterusnya menolak piston ke atas semula hingga mencapai titik TDC, memampatkan campuran bahan api yang dipindahkan melalui port pindah tadi. Pada masa sama, masukan (langkah 1 tadi) bermula di bawah piston.

4. Kuasa

Palam pencucuh dinyalakan, mencetuskan letupan yang seterusnya menolak piston ke bawah semula. Pada masa sama, mampatan crankcase dan pindahan (langkah 2) turut berlaku. Jika dibahagikan mengikut gerakan piston dan putaran engkol:

Lejang piston ke atas (up stroke), putaran engkol 180° ke bawah - Masukan, Mampatan
Lejang piston ke bawah (down stroke), putaran engkol 180° ke atas - Pindahan, Keluaran

APAKAH PENGETAHUAN YANG ANDA DAPAT?

1. Lejang atau Stroke merujuk kepada pergerakan omboh yang diperlukan bagi menghasilkan kuasa enjin 4-lejang dan 2-lejang. Enjin pembakaran yang tiada piston, seperti enjin rotari berkongsi kitaran yang sama dengan enjin 4-lejang, tetapi tidak digelar rotari 4-lejang kerana tiada sebarang pergerakan piston yang melejang (atas-bawah).

2. Enjin 2-lejang menghasilkan kuasa dua kali lebih kerap berbanding enjin 4-lejang. Jadi, pada sesaran dan rev enjin sama, serta dalam situasi ideal, enjin 2-lejang mampu menghasilkan hingga dua kali ganda kuasa berbanding enjin 4-lejang.

Contohnya, Yamaha RXZ dengan enjin 2-lejang 135cc mampu mencapai 20hp, hampir dua kali ganda kuasa yang mampu dihasilkan Yamaha 135LC dengan enjin 4-lejang 135cc yang cuma 11.9hp.

Bagaimanapun, tidak semua enjin ada kadar kecekapan yang sama. Contohnya, Yamaha 125Z dengan enjin 2-lejang 125cc cuma menghasilkan 17.26hp, sedikit sahaja berbeza dengan KTM RC125 yang mampu mencapai 15hp dengan enjin 4-lejang bersesaran sama.

Pandulaju.com.my


Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Pembeli boleh membeli motosikal melalui Walk In showroom Ebid Motor Sdn Bhd di Ampang Selangor atau melalui Online Bidding / Online Purchase! 

 

12 SEBAB-SEBAB ANDA WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI ......

 • Harga motosikal kami terendah dalam pasaran
 • Melebihi 100 buah motosikal di dalam showroom kami
 • Test Ride / Pandu Uji dibenarkan untuk semua motor
 • Free cuci motosikal & chemical sanitize
 • After Sales Service yang cemerlang (Terbukti)
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • Penghantaran motosikal percuma*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • Konsultasi seumur hidup
 • Trade-in / Buy In semua jenis motosikal secara tunai tanpa sebarang syarat*
 • Tidak memerlukan lesen dalam pembelian motosikal
 • Trade-in motosikal dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% lebih tinggi

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

Selagi Iklan Ada, Motor Masih Ada! WhatsApp kami sekarang:

📞 Mr Anwar: http://www.wasap.my/60108833397
📞 Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398

Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual