E B I D M O T O R

Loading

Harga OTR Murah Tak Bermaksudkan Motor Yang Anda Beli Itu Paling Murah.

 OTR – On the road

Istilah ini merujuk kepada harga di atas jalan. Sebagai contoh, Yamaha Y15ZR RM12000 OTR. Maknanya harga tersebut sudah termasuk harga motosikal, insurans, dan roadtax.

Terdapat beberapa perkara yang perlu diberikan perhatian apabila mahu membeli insurans motor. Antaranya:

 • Kepentingan Boleh Insurans
  Pastikan insurans dibeli sebaik saja membeli kereta. Jika kenderaan terpakai, pastikan anda melindungi kepentingan anda dengan membeli polisi insurans baharu. Ini kerana perlindungan insurans pemilik terdahulu tidak lagi sah.
 • Nilai Insurans
  Pastikan kenderaan diinsuranskan secukupnya. Nilai insurans kenderaan baharu bersamaan harga belian, manakala kenderaan lama bersamaan nilai pasaran kenderaan semasa polisi dibeli. Jika nilai diinsuranskan rendah daripada nilai pasaran, anda dianggap menginsuranskan sendiri nilai itu. Jika kerugian, hanya sebahagian ganti rugi dibayar. Sebaliknya, jika nilai diinsuranskan tinggi daripada nilai pasaran, pembayaran ganti rugi maksimum adalah nilai pasaran kenderaan itu, termasuk tidak boleh mendapat keuntungan daripada tuntutan insurans (prinsip indemniti).
 • Klausa Purata
  Digunakan apabila kenderaan terkurang insurans mengalami kerosakan. Ini bermakna tuntutan insurans dikurangkan dengan nisbah nilai kenderaan yang tidak diinsuranskan. Contohnya, jika kenderaan diinsuranskan hingga 70 peratus daripada nilai pasaran, syarikat insurans hanya akan membayar 70 peratus daripada jumlah kos pembaikan
 • Pendedahan
  Fakta penting mesti dinyatakan, contohnya; kemalangan yang dialami sebelum ini dan pengubahsuaian enjin. Kegagalan berbuat demikian menyebabkan syarikat insuran menolak tuntutan atau tuntutan pihak ketiga ke atas anda.
 • Diskaun Tanpa Tuntutan (No Claim Discount-NCD)
  Pembayaran premium boleh dikurangkan oleh kelayakan NCD yang diberikan jika tiada tuntutan dibuat terhadap polisi dalam tempoh 12 bulan terdahulu. Kelayakan NCD bergantung kepada kelas kenderaan dan bilangan tahun pengalaman memandu berterusan dengan tanpa tuntutan. Keseluruhan kelayakan NCD hilang apabila tuntutan kerosakan sendiri atau pihak ketiga dibuat terhadap anda.
 • Ekses
  Jumlah kerugian yang perlu anda tanggung, di mana syarikat insurans akan membayar baki tuntutan kerosakan kenderaan. Jika polisi mempunyai ekses, anda perlu bayar jumlah ekses terus kepada bengkel baik pulih kenderaan.

 

Perbezaan Insurans 1st Party dan 3rd Party

Insurans 1st party akan membayar kos baik pulih kenderaan anda apabila terlanggar oleh orang lain atau melanggar kereta lain. Apabila kenderaan anda dilanggar oleh pemandu lain, anda boleh claim insurans 3rd party, selain kes langgar lari. Apabila kemalangan terjadi atas kecuaian anda sendiri seperti tertidur atau brek bermasalah, anda pun boleh claim.

Insurans 3rd party hanya akan membayar kos baik pulih kemderaan yang anda langgar. Misalnya, anda melanggar kenderaan orang lain, anda tak boleh claim untuk repair kenderaan anda apabila anda melanggan insurans 3rd party. Akan tetapi orang lain boleh claim dan NCD anda akan menjadi 0%.

Itulah perbezaan utama insurans 1st party dan 3rd party dalam perkara claim.

 

Tips Membuat Tuntutan Insurans Kenderaan

Insurans 1st party dikenali sebagai pakej insurans yang lebih lengkap. Maknanya, kenderaan anda turut dilindungi, selain pengguna lain. Perlindungan lengkap atau komprehensif secara amnya memerlukan premium yang lebih tinggi karena risiko yang ditanggung oleh pihak insurans lebih tinggi.

Apabila kereta anda terlibat kemalangan atau terlanggar kenderaan lain, boleh membuat tuntuan sekiranya polis telah menetapkan yang orang itu bersalah. Sekiranya ia mendapat sama, barulah anda boleh membuat tuntutan dari insurans mereka dan NCD (No Claim Discount) Anda selamat. Ada dua cara boleh Anda buat untuk membuat tuntutan yaitu:

1. Tuntutan Pihak Ketiga
Pertama, Anda harus membaik pulih kereta Anda yang rosak atau terlibat kemalangan, kemudian bayar. Gunakan resit untuk membuat tuntutan. Dalam kes ini, Anda boleh buat tuntutan loss of use. Sebagai contoh, kereta Anda diperbaiki selama 10 hari di bengkel dan Anda boleh menuntut kerugian. Misalnya RM50x10 hari = RM500.

2. Own Damage Knock for Knock
Kaedah ini telah wujud sejak tahun 1990-an oleh Bank Negara. Untuk membuat tuntutan, anda harus claim insurans kepada pihak yang bersalah melalui syarikat insurans anda. Selanjutnya claim semula dari syarikat insurans pihak ketiga akan dilakukan oleh syarikat insurans Anda. Kelebihan seterusnya yaitu NCD Anda tidak akan terjejas.

Untuk pemilihan syarikat insurans, anda boleh tukar mana-mana syarikat yang anda mahu. Malah anda boleh lindungi kenderaan dengan lebih dari satu syarikat. Setiap insurans hanya akan membayar sebahagian dan tidak sepenuhnya apabila berlaku tuntutan.

Perlindungan tuntutan disebabkan banjir, kecurian aksesori atau cermin pecah selain akibat kemalangan teruk tidak akan diberikan oleh polisi insurans standard. Begitupun kerosakan akibat tertimpa pokok tumbang. Dengan kata lain, insurans akan cover keseluruhan kenderaan, tetapi mereka juga berhak menolak tuntutan yang tak munasabah. Itulah beza 1st party and 3rd party insurans, semoga dapat menambah kefahaman anda.

 

Cara Mengemukakan Aduan dan Penyelesaian yang disediakan dalam Insurans

Sekiranya anda ingin membuat penyerahan yang berkaitan dengan aduan dan penyelesaian dalam insurans, berikut adalah beberapa perkara yang perlu diperhatikan. Antaranya:

 1. Sekiranya insurans yang anda gunakan telah mendapat masalah. Sebagai contoh, seperti aduan terhadap produk dan perkhidmatan yang disediakan. Atau juga merasa tidak berpuas hati dengan penolakan dan tawaran yang sedang berlangsung. Pertama, anda perlu menyelesaikan aduan pertama dalam unit aduan syarikat insurans yang digunakan hari ini.
 2. Jika laporan yang diperoleh dianggap tidak memuaskan. Cara seterusnya untuk dilakukan ialah membuat laporan bertulis kepada Biro Pengantaraan Kewangan atau sering dikenali sebagai FMB. Ia juga boleh dilakukan di Bank Negara Malaysia, yang mempunyai kaitan dengan mengendalikan aduan pengguna insurans.
 3. Laporan mengenai aduan yang dibuat di FMB tidak boleh melebihi tarikh akhir sekitar enam. Terutama sejak tarikh memfailkan aduan dengan FMB sebelumnya. FMB bertujuan untuk menangani aduan yang dialami oleh pihak menuntut antara syarikat insurans yang digunakan.
 4. FMB juga merupakan pihak yang dibenarkan dan merupakan badan bebas yang menyediakan saluran terpantas, lebih mudah dan lebih cekap bagi pengguna insurans. Ini juga termasuk cara alternatif untuk menyelesaikan di mahkamah.
 5. Pada dasarnya FMB adalah pihak yang tidak mempunyai kuasa untuk menyelesaikan masalah atau perselisihan, terutama yang melibatkan harga produk dalam asuransi serta masalah dalam penjamin. Sebagai contoh dalam kes-kes penipuan serta kes yang dirujuk ke mahkamah.

Perkara lain yang perlu diperhatikan juga untuk FMB adalah bahawa parti itu menyediakan bahagian-bahagian yang berlainan. Ini biasanya dibahagikan kepada bahagian:

 • Insurans kenderaan polis. Berkaitan dengan kenderaan yang rosak akibat kemalangan atau kebakaran
 • Insurans polis terdapat pelbagai jenis peristiwa.
 • Tuntutan untuk kerosakan harta oleh pihak ketiga. Yang tidak berada di bawah bidang kuasa FMB. Oleh itu, ia hanya boleh dilakukan di pihak Bank Malaysia.

 

Secara Keseluruhan,
Semasa bertanya harga OTR, JANGAN TAK TANYA harga motor terlebih dahulu. Kalau anda dapat harga OTR yang rendah, mungkin kerana motor tersebut hanya siap dengan third party insurans dan harga badan motor adalah tinggi. Anda disyorkan untuk berbanding harga badan motor terlebih dahulu sebelum berbanding dengan harga OTR.

 


WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI KERANA ......

 • HARGA MOTOSIKAL KAMI TERENDAH DALAM PASARAN
 • PELBAGAI PILIHAN motosikal terdapat di showroom kami
 • HARGA TERENDAH kami yang tiada tandingan
 • FREE cuci motosikal & chemical sanitize
 • AFTER SALES SERVICE dijamin terbaik
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • PENGHANTARAN motosikal boleh diuruskan*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • KONSULTASI seumur hidup
 • Kami akan membeli motosikal anda secara TUNAI TANPA SEBARANG SYARAT*
 • TANPA perlu lesen
 • TRADE-IN motosikal anda dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% LEBIH TINGGI

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

Selagi Iklan Ada, Motor Masih Ada! WhatsApp kami sekarang:
📞 Mr Anwar: http://www.wasap.my/60108833397
📞 Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398

Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual Tiada rekod lagi.