E B I D M O T O R

Loading

Honda EX5 Paling Berhantu!

Motosikal jenis underbone atau lebih dikenali sebagai kapcai merupakan model yang paling popular dan digunakan di rantau Asia.

Sejarah serta asal usul motosikal jenis step thru ini sebenarnya hadir dari benua Eropah dan bukannya dari Jepun seperti yang diketahui sebelum ini.

Konsep step thru ini sebenarnya merupakan sebuah motosikal yang diperbuat daripada rangka step thru, serta sebuah platform untuk meletakkan kaki.

 

Sumber: Paul Tan’s Automotive News

 

Pada tahun 1958 Honda telah melancarkan sebuah motosikal underbone ringan yang mengubah senario motosikal selamanya dengan model C100 yang tidak lain menampilkan rangka backbone dengan lantai rendah, pelindung plastik besar untuk melindungi penunggang daripada habuk dan hujan, transmisi tiga kelajuan yang ekonomikal dan enjin empat lejang sejukan udara OHV.

Konsep yang dibawakan oleh Honda adalah mudah - sebuah motosikal dua roda untuk semua orang di negara maju atau negara membangun, sesuai untuk kawasan bandar dan luar bandar.

Apa yang pasti, dengan kos pengeluaran yang rendah, ia diterjemahkan kepada harga jualan yang lebih murah, ditambah pula dengan ciri yang mudah ditunggang, kos penyelenggaraan yang rendah, enjin yang ekonomi dan tahan lasak menjadikan ia satu rebutan ramai pada ketika itu.

Dengan kejayaan model C100, Honda mula melancarkan model-model motosikal lain oleh kerana nama Honda itu sendiri sudah tertanam di dalam minda sebagai jenama yang boleh dipercayai, tahan lasak, jimat minyak dan kurang bermasalah, dan hampir setiap orang mampu untuk memilikinya. Selebihnya adalah sejarah.

 

 

 


Dan daripada jutaan motosikal yang melata di atas jalan raya di Malaysia, salah sebuah model yang perlu diberikan penghormatan sebagai sebuah ikon tidak lain dan tidak bukan adalah model asal EX5 (dengan kod GN5) yang pertama kali dilancarkan di Malaysia pada tahun 1986.

Menurut statistik, model EX5 ini sahaja telah pun berjaya dijual sebanyak 2 juta unit semenjak pengenalan kali pertama lebih tiga puluh tahun yang lalu.

Walaupun pengeluar lain cuba untuk meniru resepi yang serupa, namun tiada satu pun yang berjaya menandingi kejayaan yang dikecapi oleh Honda EX5.

Sebagai sebuah motosikal yang ditunggang setiap hari, model EX5 ini dibuktikan kelasakan dan ketahanannya, serta alat ganti boleh didapati di mana sahaja dengan harga yang murah di seluruh pelusuk Malaysia, walaupun bukan original.

Model-model terawal Honda EX5 seakan dibina untuk tahan selamanya.

Sehinggalah akhir tahun 1990-an, pihak Boon Siew Honda membuat keputusan untuk mengimport model EX5 yang serupa daripada kilang pemasangan di Thailand untuk tujuan pengurangan kos dan enjin serba baharu.

Namun, berdasarkan pemerhatian penulis, model yang diimport dari Thailand ini tidaklah setahan model Made in Japan, ini kerana sebilangan besar komponen dalaman enjin didapati dari Vietnam, lokasi di mana pelabur China tertumpu.

Tidak lengkap sejarah tanpa kehadiran cerita-cerita mat rempit, di mana golongan muda ini gemar melakukan modifikasi terhadap Honda EX5 dan menaiktaraf enjin 100 cc asal kepada 110 cc (atau lebih) demi mendapatkan lebih kuasa dan kelajuan tertinggi.

Sesetengah daripadanya mendakwa berjaya mencapai kelajuan tertinggi sekitar 140-170 km/j, terima kasih kepada modifikasi pembesaran bore silinder, pemasangan camshaft dan karburetor yang lebih besar.

Tidak dinafikan modifikasi sedemikian mampu meningkatkan kuasa enjin namun ia tidak diselarikan dengan elemen asas pengendalian seperti pemasangan tayar yang bersesuaian dan naiktraf skill tunggangan - dan ini semua menyumbang kepada peningkatan kes kemalangan yang meragut nyawa kebanyakan yang masih muda remaja.

 

Honda EX5 Dream 100 versi New Old Stock masih di pasaran | Arena Motosikal


Motosikal ikonik EX5 ini ternyata memberikan kenangan yang mendalam bagi generasi muda yang pernah duduk di dalam kelas pekerja pada usia 20-an, di mana majoriti daripada mereka telah pun melihat dan juga menggunakan motosikal tersebut ketika usia remaja atau dewasa.

Berdasarkan pengalaman penulis yang memiliki sebuah EX5, komponen penyerap hentakan yang asal (bertutup) didapati terlalu lembut untuk tidak tahan lama sekiranya penunggang kerap membawa pembonceng, jadi komponen tersebut telah ditukar kepada penyerap jenis gegelung terdedah daripada pengeluar lain.

Walaupun sesetengah komponen telah digantikan dengan alat ganti bukan original, motosikal EX5 yang berusia 28 tahun masih lagi kekal kuat, dan adakalanya masih mampu melakukan perjalanan melebihi 200 km dalam masa sehari tanpa sebarang masalah besar.

Antara masalah yang kerap timbul hanyalah enjin yang terlalu panas dan masalah kecil kebocoran minyak disebabkan pengerasan seal getah akibat kepanasan blok silinder enjin.

Kekurangan terbesar model ikon ini adalah lampu utama yang malap dan ia merupakan maklum balas yang diberikan oleh pihak media kepada Honda pada hari pertama EX5 dilancarkan di Malaysia pada tahun 1986/87.

Artikel asal: Norty Foo Peng Hong


Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Pembeli boleh membeli motosikal melalui Walk In showroom Ebid Motor Sdn Bhd di Ampang Selangor atau melalui Online Bidding / Online Purchase! 

 

12 SEBAB-SEBAB ANDA WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI ......

 • Harga motosikal kami terendah dalam pasaran
 • Melebihi 100 buah motosikal di dalam showroom kami
 • Test Ride / Pandu Uji dibenarkan untuk semua motor
 • Free cuci motosikal & chemical sanitize
 • After Sales Service yang cemerlang (Terbukti)
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • Penghantaran motosikal percuma*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • Konsultasi seumur hidup
 • Trade-in / Buy In semua jenis motosikal secara tunai tanpa sebarang syarat*
 • Tidak memerlukan lesen dalam pembelian motosikal
 • Trade-in motosikal dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% lebih tinggi

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

 • 1700 81 7700
 • Mr Bazli: 010-8833396
 • Mr Anwar: 010-8833397
 • Mr Danial: 010-8833398
 • www.ebidmotor.com
   

Selagi Iklan Ada, Motor Masih Ada! WhatsApp kami sekarang:
 

📞 Mr Bazli: http://www.wasap.my/60108833396
📞 Mr Anwar: http://www.wasap.my/60108833397
📞 Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398
 


Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual Tiada rekod lagi.