E B I D M O T O R

Loading

Jangan kena SCAM dengan penjual motosikal! Jadilah seorang pembeli bijak!

Ramai orang ingin membeli motor baru jika budget cukup. Sekiranya anda merupakan kali pertama untuk membeli motor terpakai, pasti korang risau dgn kondisi motosikal terpakai. Hal ini kerana pembeli tidak tahu siapakah pemilik untuk motor terpakai tersebut atau cara panduan, samada seorang Ah Pek , orang muda atau aunty. Sekiranya anda tahu pilih motosikal terpakai, memang berbaloi sangat! Tetapi, macam mana pilih motor terpakai? Secara teliti? Tapi tiada pengalaman dan ilmu! Huh... Jika korang tiada pengalaman atau ilmu untuk membeli motor terpakai, mana tau silap hari bulan korang pilih motor terpakai yang tidak berkondisi tiptop, nanti kos pembaikan akan jadi lebih mahal daripada harga motosikal terpakai tersebut!

Jangan hanya dengar kepada salesman yang mulut manis sahaja! "Motor ni baik" - Adakah benar? Hari ni admin akan berkongsi Tips utk membeli motosikal second hand yang sangat sesuai kepada newbie! Percayalah kepada diri sendiri, periksa dengan langkah-langkah berikut pasti anda boleh dapat beli motor terpakai yang korang puas hati!

 

1) Mempunyai Geran

Geran ini merupakan dokumen yang mengesahkan identiti kenderaan terbabit dan mempunyai nombor siri serta pemunya berdaftar serta maklumat kenderaan yang didaftarkan seperti No. Enjin, No.Casis Buatan, Model, Kelas Kegunaan dan lain-lain. Maklumat tersebut adalah penting bagi mengesahkan bahawa kenderaan tersebut adalah kenderaan yang boleh serta disahkan penggunaannya di jalan raya di Malaysia.

Selain itu, Dokumen tersebut juga mempunyai malumat/rekod bayaran yang telah dilunaskan oleh pemilik kenderaan (pembayaran Road Tax) serta Pertukaran milikan dan alamat serta rekod pemeriksaan. Ini memang penting, kalau tak camne korang nak tukar nama? Buat yang dijual tu motor curi.. Ha! tak ke naya! Korang juga yang masuk kedalam.. Tiada Saman Trafic.. kalau ada saman, korang tak boleh nak idup road tax sebab motor ada saman.

2) Jangan Pandang Luaran Sahaja

Orang ramai tengok luar ajerr cantik terus sambar "sekali dah beli, bawak je, enjin berkocak banyak problem" Seeloknya periksa keadaan motorsikal tersebut terlebih dulu kemudian fikir dan buat pertimbangan sewajarnya..

a) Periksa Paras Minyak Hitam

Jangan hidupkan motor dulu. Buka penyukat minyak hitam lihat paras mana.. Jika minyak hitam diletakkan berlebihan akan berefek bunyi enjin lebih halus, sehingga menyembunyikan bunyi asal motor yang mungkin kasar.

 

b) Lihat Speedometer motorsikal tersebut

Lihat jarak yang telah di tempuh motor tersebut. Jika motor masih baru dan mileage tinggi maknanya owner sebelum ini selalu pakai motor tersebut. Mileage yang sangat tinggi mempunyai risiko bahawa komponen part enjin motor tersebut mungkin kena diganti. 

 

Motorsikal tongkatkan dengan Double Stand, tegakkan handle depan, dan tengok roda hadapan dan roda belakang, Biarkan motosikal berdiri tegak .

c) Periksa bahagian hadapan tayar dan klu body tak center

Berdiri di hadapan motorsikal periksa bahagian hadapan lihat kelurusan dengan roda ( lihat tayar depan dan belakang sejajar atau tidak). Jika nampak tak center menunjukan motor pernah melanggar sesuatu atau terlibat dalam kemalangan.

 

d) Periksa bahagian tayar belakang dan klu body tak center

Berdiri pula di belakang motorsikal kemudian periksa bahagian belakang lihat kelurusan dengan roda. jika nampak tak center memastikan chasis mototidak membengkok kerana motor pernah terjatuh atau berlaku pelanggaran

e) Pemeriksaan batang Fork, Swing Arm, Suspension Absober dan Rem Tayar

Perhatikan pada batang fork, adakah terdapat kesan minyak kerana itu tandanya getah pengadang minyak tersebut telah rosak mungkin tak pernah ditukar oleh pemilik dahulu. Kemudian ada tak kesan calar pada batang fork, walaupun tiada kesan minyak tetapi kadang-kadang pekedai telah menukar pengadang getah yang baru. Ini selalu terjadi apabila kita menggunakan motor tu nanti pengadang minyak akan cepat rosak akibat daripada batang fork yang sudah tidak licin. Lambat laun minyak dari batang fork akan keluar… hati-hati.. Check samada fork depan, Bush/hub tidak bocor dan rosak, handle, chasis, swingarm pun check gak, kot-kot dah bengkok dan Rem tayar gelong ke tidak...

- Periksa Fork depan kalau ada bengkok, ada kemungkinan juga motor ini pernah terlibat kemalangan

- Periksa swing arm dengan menggoyangkan kekiri dan kekanan dengan kuat. Caranya dengan memegang roda belakang dan goyangkan. Apabila terasa seperti sesuatu yang longgar bermakna bush swing arm tersebut telah haus.

- suspension depan belakang camner ? Periksa jika ada kesan minyak terkeluar dari bush/ hub .. Ini menunjukkan Fork dan Absober telah bocor dan suspension tidak elok.. ada penyerap hentakan masih "menyerap" hentakan ke ? bushing suspension ok ke tidak ?

- Perhatikan kalau Rem tayar bengkok.. Jika tak dapat di lihat dengan mata kasar cuba Letak marker pen hampir rapat dengan rem kemudian putar roda.. Jika ada bahagian menyentuh Marker pen rem ada problem bengkok.. Ini dapat memastikan bahagian mana yang gelong

3) Pemeriksaan Bahagian Enjin

Periksa kalau ada leaking head di bawah enjin.. Boleh menyebabkan minyak hitam berkurangan nanti..

 

 

Periksa enjin kalau ada part yang retak.. Ini boleh mendatang efect masalah lebih besar nanti. Memerlukan modal yang besar untuk menukarnya di kemudian hari..

4) Pemeriksaan terhadap sistem wiring motorsikal

Tengok Wiring kalau ada potong-potong atau sambung haram tu ada problem karang takut short circuit. Periksa semua peralatan elektrik seperti lampu depan, belakang dan signal supaya ianya berfungsi dengan baik.mentol klu terbakar tu tukar selalu sebab akan effect mentol yang lain klu dibiarkan lame.. Lampu brake mesti hidup jangan pulak tak hidup... Lampu signal kena menyala sempurna (takut-takut mahu ke kanan tapi lampu menyala ke kiri pulak)

5) Pemeriksaan semasa Enjin dihidupkan

Hidupkan dahulu enjin motosikal tersebut dengar alunan bunyinya. Ingat bukan bunyi motor yang kena dengar tetapi amati bunyi pada blok enjinnya. Adakah bunyinya agak kasar atau seperti benda longgar kerana ada kemungkinan rod dan bearingnya telah haus dan ini memerlukan belanja yang agak lebih setelah anda membelinya. OK Mulai hidupkan enjin. Pulas trottel minyak, rem-rem lebih sikit dan biarkan enjin dalam keadaan stabil. Pada masa ini dengar jikalau ada kejanggalan bunyi enjin.

 

a) Kalau kick Starter atau menggunakan eletrik starter susah motorsikal di hidupkan, mungkin ada masalah pada beberapa part ignition motorsikal tersebut. Situasi ni kena buat pemeriksaan terperinci.

 

b) Cuba tengok asap kalau keluar banyak mungkin 2t terlebih atau kemungkinan juga piston ring telah haus. kalau asap putih kuar kena buat top overhaul tukar gasket. kalu asap itam, proses pembakaran yang tidak sempurna. Kalau Putih biru tu kira OK

 

6) Buat Pandu uji Motorsikal

Kalau nak tahu motor tu ’sedap’ lagi atau tidak kena la tunggang. Cuba bawa kelajuan antara 100-110km/j kuat tak gegarannya. Kalau sederhana ok lagi tu mungkin balancing tayar dah tak cantik. Tapi kalau kuat sangat lebih baik lupakan, bukannya apa takut-takut membabitkan enjin je….

a) Cuba buat pandu uji dengan kecepatan 40km/jam kemudian tekan rem agak mendadak kalau motor korang rasa takde pickup dan kena pulas minyak lebih sikit dan enjin mengaum tu tandanya cluth plate dah haus. Kalau nak naik bukit tu yang jadi masalah macam berat nak naik mungkin Clucth plate dah nak habis atau autoclutch problem.

b) Kalau ko bawak lepas tangan camner? Stabil ke tidak? Kalau masa pandu motorsikal tu tak rasa macam goyang dan senget atau kalau membuang belakang ni memang ada problem ngan casis (body) punya. Badan dah bengkok...

c) Ketika memandu uji sila dengar sebarang bunyi dan rasai pergerakkannya motorsikal tersebut. Jalankan motor tersebut dan perhatikan apakah ada kesulitan atau tdk dalam perpindahan gigi rantai tayar dan sporket motorsikal.

d) Kalau semasa membrake motorsikal bagai mana keadaan motorsikal tersebut. Adakah brake sistem dalam keadaan baik disaat kita membrake secara kecemasan ?

Periksa Nombor Chassis dan nombor enjin. Buatnyer yang dijual tu motor curi. Payah nak jawab karang… Cek nombor rangka Chassis dan nombor enjin. Perhatikan dengan jelas apakah nombor rangka dan mesin motor adalah asli dan bukan ketokan kasar.

 

Konklusi

Jika anda masih risau, kami cadangkan anda boleh bawa kawan yang ada ilmu tentang motosikal. (Jika ada kawan sebagai mekanik lagi bagus)

Tetapi, bukan setiap hari kawan kita pun ada masa nak layan kita. Apa korang boleh buat adalah beli lah motor terpakai dgn Ebidmotor.com! Setiap motosikal dijual oleh Ebidmotor.com telah diperiksa secara teliti dan setiap motosikal terpakai mempunyai laporan pemeriksaan yang lengkap.

 

WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI KERANA ......

  • HARGA MOTOSIKAL KAMI TERENDAH DALAM PASARAN
  • PELBAGAI PILIHAN motosikal terdapat di showroom kami
  • HARGA TERENDAH kami yang tiada tandingan
  • FREE cuci motosikal & chemical sanitize
  • AFTER SALES SERVICE dijamin terbaik
  • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
  • PENGHANTARAN motosikal boleh diuruskan*
  • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
  • KONSULTASI seumur hidup
  • Kami akan membeli motosikal anda secara TUNAI TANPA SEBARANG SYARAT*
  • TANPA perlu lesen
  • TRADE-IN motosikal anda dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% LEBIH TINGGI

*T&C

 

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM
 

HUBUNGI KAMI MELALUI

  • 1700 81 7700
  • Mr Shah: +60108833397
  • Mr. Danial: +60108833398
  • www.ebidmotor.com

 

Selagi Iklan Ada, Motor Masih Ada! WhatsApp kami sekarang:
📞 Mr Shah: http://www.wasap.my/60108833397
📞 Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398

 


Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual