E B I D M O T O R

Loading

Jangan Panik Kerana Ada Cara Mengatasi Motosikal Overheat!

Overheating adalah perkara biasa yang boleh berlaku pada kenderaan bermotor. Biasanya lebih kerap berlaku apabila anda berjalan jauh dalam cuaca yang bersuhu tinggi. Selain itu, kurang perhatian pada aspek penyelenggaraan enjin juga boleh menjadi faktor.

Namun, apabila berlakunya masalah overheat, anda tidak perlu panik kerana ada cara yang boleh dilakukan unutk mengatasinya. Malah, pada mereka yang sudah terbiasa melakukan perjalanan yang jauh, pasti sudah lali dengan masalah ini. Kita akan bercakap mengenai masalah overheating pada motosikal.

Ketika berlakunya overheating, jangan teruskan perjalanan. Sebaliknya, carilah tempat yang sesuai untuk berhenti dan rehatkan motor anda. Sekiranya perjalanan diteruskan setelah berlakunya overheat, masalah yang lebih serius mungkin akan menimpa. Malah, perjalanan anda akan tertangguh dengan lebih lama.

Tips Manjur Cara Mengatasi Mesin Motor Overheat - Kursus Korter

Setelah anda memberhentikan motosikal, periksalah bahagian enjinnya untuk memastikan tiada masalah yang lebih serius. Ini kerana ada kemungkinan bahagian dalaman motosikal yang lainnya akan turut terjejas ketika berlakunya overheating.

Apabila sudah pastikan keadaan enjin, periksa pula di bahagian piston atau omboh motor. Posisi silinder piston yang terlalu rapat mungkin akan menyekat pergerakannya, lalu menyebabkan minyak pelincir tersekat. Ini boleh menjadi salah satu punca kepada berlakunya overheating.

Setiap langkah pemeriksaan ini perlu dilakukan sebagai rutin secara berkala. Ketika berlakunya masalah overheating, adalah lebih baik untuk membiarkan sahaja motosikal anda selama beberapa minit, agar enjinnya sejuk dengan sendiri. Ternyata cara ini, adalah yang terbaik walaupun kelihatan mudah.

Kekalkan Prestasi Enjin Kereta Pada Kecekapan Tinggi

Sekiranya motosikal anda menggunakan sistem penyejuk radiator, periksa tahap cairan penyejuk jika ia perlu ditambah. Ketika overheating, cecair penyejuk juga boleh meruap dan berkurang selepas sejuk. Pastikan juga cecair berkualiti dan asli digunakan, yang berjenis tidak mudah beku dan anti karat seperti Yamalube Yamacoolant.

Yamacoolant: Air Radiator dengan Formula Khusus

Menariknya, produk ini dibuat dengan 40% konsentrasi pekat dan 60% air, dan menjadi pilihan yang paling tepat. Produk ini juga kini dikeluarkan dengan botol yang lebih kecil dan lebih ekonomi.

Sumber: MOTOQAR


WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI KERANA ......

 • HARGA MOTOSIKAL KAMI TERENDAH DALAM PASARAN
 • PELBAGAI PILIHAN motosikal terdapat di showroom kami
 • HARGA TERENDAH kami yang tiada tandingan
 • FREE cuci motosikal & chemical sanitize
 • AFTER SALES SERVICE dijamin terbaik
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • PENGHANTARAN motosikal boleh diuruskan*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • KONSULTASI seumur hidup
 • Kami akan membeli motosikal anda secara TUNAI TANPA SEBARANG SYARAT*
 • TANPA perlu lesen
 • TRADE-IN motosikal anda dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% LEBIH TINGGI

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

Selagi Iklan Ada, Motor Masih Ada! WhatsApp kami sekarang:
📞 Mr Anwar: http://www.wasap.my/60108833397
📞 Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398

Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:
EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat