E B I D M O T O R

Loading

Lebih Untung Jika Jual Motor Anda Tanpa Pihak Ketiga !!!

 

Kalaulah anda dah bosan dengan motor anda ataupun nak upgrade motor, ofcourse anda nak jual motor lama anda tu dulu kan. Kalaulah anda nak senang dan cepat, anda boleh je jual kepada used motorcycle dealer cuma biasanya harga yg anda dapat tu akan lebih rendah.

Tapi jika anda rajin dan nak keuntungan yg paling tinggi, DIY je!

AAM's money man Character or mascot contest #AD design#character#mascot#winning | Character design, Man character, Floral illustrations

Tidak perlu orang tengah dan jual motor korang sendiri. Walaupun menjual DIY boleh memakan masa lebih lama, tapi akan berbaloi!
Inilah cara anda melakukannya:

1. Check harga pasaran motor anda kat online motorcycle marketplace
Ingat bahawa nilai pasaran motor anda boleh dipengaruhi oleh perkara seperti kemalangan besar, jarak tempuh dan sama ada motor anda telah diubahsuai (beberapa pengubahsuaian dapat meningkatkan nilai, sementara ada yang dapat menurunkannya). Anda juga ingin mengambil kira jumlah pinjaman yang belum dijelaskan, jika ada.

2. Bersiap sedia untuk enquiries!
Ini adalah bahagian leceh lah: anda mesti layan semua prospective buyers. Untuk test ride, pastikan anda mendapat jaminan seperti salinan lesen memandu dan IC terlebih dahulu supaya mereka tidak bawak lari motor anda.

Yay, Saya telah dapat pembeli! So, ownership transfer cam mana? 

AI In Sales Part 2: Closing More Deals - Salesforce Canada Blog

Sekiranya anda menggunakan dealer, mereka boleh tolong. Sekiranya anda DIY, bahagian ini juga mesti DIY la! Inilah langkahnya:

1. Dapatkan deposit semasa dah deal. Sekiranya pembeli berubah fikiran dengan alasan apa pun, anda boleh menyimpannya!
2. Sekiranya anda mengambil laon, selesaikan jumlah yang belum dijelaskan. Pergi ke mana-mana cawangan bank pinjaman anda dan minta mereka mengira jumlah penyelesaian awal anda. Setelah selesai, bank akan memberitahu JPJ untuk mengemas kini hak milik kepada anda. Biasanya, akan memakan masa beberapa hari lah.
3. Selesaikan saman tertunggak, jika ada. Anda boleh menyemaknya dalam talian di laman web seperti MyEG.
4. Pindahkan hak milik di JPJ. Anda dan pembeli harus hadir. Isi bahagian masing-masing di Tukar Hak Milik. Terdapat yuran RM3 nominal dan tambahan RM20 jika ada pinjaman loan baru yang terlibat, tetapi biasanya pembeli akan membayarnya.
5. Serahkan kunci dan kumpulkan moolah anda. Pada masa ini, pembeli harus telah ready downpayment atau full amount. Sekiranya pembeli mengambil pinjaman loan, bank pembeli akan mengirimkan baki dalam beberapa hari.
6. Batalkan polisi insurans anda. Dapatkan surat sokongan daripada syarikat insurans anda yang menyatakan jumlah Potongan Tanpa Tuntutan (NCD) anda. Anda boleh menggunakan ini untuk menuntut NCD untuk motor baru anda (anda tidak boleh memindahkan NCD jika anda membeli kereta!)

SIAP. Bye-bye motor lama!

Saya juga merancang untuk membeli basikal. Apa prosesnya ah?

Motorcycle and 3 Important Factors to Consider Before Buying One!
Anda nak baru ke second? Sebaik sahaja anda memutuskan untuk menunggang motor, anda perlu menjalani keseluruhan proses sekali lagi, tetapi kali ini bersama anda di tempat duduk pembeli. Sekali lagi, jika anda membeli dari dealer mereka boleh membantu.

Sekiranya anda membeli terus dari pemiliknya, inilah yang perlu anda lakukan:
1. Bayar deposit. Lihat langkah 1 di atas.
2. Dapatkan pinjaman bank, jika diperlukan.Berbanding beberapa bank untuk mendapatkan tawaran terbaik. Ready salinan geran motosikal, slip gaji anda, penyata KWSP, IC dan lesen memandu (menunggang?). Bank yang anda pilih akan mengeluarkan surat kepada JPJ untuk memindahkan hak milik.
3. Memohon polisi insurans. Walaupun akan ada ejen yang menyediakan perkhidmatan ini di JPJ, jika nak senang¸ lebih baik lakukan atas talian terlebih dahulu lah. Pastikan jumlah yang diinsuranskan adalah nilai pasaran basikal (termasuk pengubahsuaian) pada masa pembelian.
4. Pindahkan hak milik di JPJ. Lihat langkah 6 di atas.
5. Serahkan wang tunai. Lihat langkah 5 di atas. Dapatkan kunci aaaaa dan SELESAI. Anda dah boleh menggunakan sepasang roda baru anda!

Selamat menunggang!

Sumber: Loanstreet


 

Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Pembeli boleh membeli motosikal melalui Walk In showroom Ebid Motor Sdn Bhd di Ampang Selangor atau melalui Online Bidding / Online Purchase! 

 

12 SEBAB-SEBAB ANDA WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI ......

 • Harga motosikal kami terendah dalam pasaran
 • Melebihi 100 buah motosikal di dalam showroom kami
 • Test Ride / Pandu Uji dibenarkan untuk semua motor
 • Free cuci motosikal & chemical sanitize
 • After Sales Service yang cemerlang (Terbukti)
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • Penghantaran motosikal percuma*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • Konsultasi seumur hidup
 • Trade-in / Buy In semua jenis motosikal secara tunai tanpa sebarang syarat*
 • Tidak memerlukan lesen dalam pembelian motosikal
 • Trade-in motosikal dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% lebih tinggi

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

Selagi Iklan Ada, Motor Masih Ada! WhatsApp kami sekarang:

📞 Mr Anwar: http://www.wasap.my/60108833397
📞 Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398

Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:
EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat