E B I D M O T O R

Loading

Motor Kena Curi? Ikut Cara Ini Lapor Polis & Claim Insuran! (2021)

Kalau motosikal anda hilang, apakah yang anda harus lakukan? Balai polis adalah destinasi yang anda harus kunjung. Kalau ada insurans,nasib baiklah. Kalau tak, memang menangis tak berlagu.
 

Jika motosikal anda hilang, ikut cara di bawah untuk buat report polis 

  1. Cari mana-mana pejabat polis berdekatan dengan korang dan buat report dalam masa 24 jam selepas kejadian tu berlaku. Jangan tunggu, nanti tak boleh claim insurans. Lagi satu, masa nak pergi report polis, jangan pergi dengan tangan kosong tau. Bawa sekali salinan geran motosikal dan polisi insurans motosikal. 
  2. Masa buat report, pastikan korang terangkan situasi secara terperinci supaya memudahkan kerja pihak polis untuk membantu cari semula motor anda. 
  3. Lepas dah buat report, anda akan diberi satu salinan laporan polis berkenaan dengan kes kecurian itu. Jangan hilangkan kertas tu sebab benda tu diperlukan untuk anda buat claim dengan pihak insurans.

 

Lepas dah siap membuat report polis, buatlah claim insurans

PENTING: Kalau korang takde insurans, insurans motosikal expired, laporan polis tak sah (sebab lambat report) ataupun cuma ada Perlindungan Pihak Ketiga, lupakanlah niat anda untuk nak claim insurans. Tapi kalau korang ada insurans komprehensif, BOLEHLAH korang tuntut ganti rugi tanpa was-was. 

  1. Mula-mula, dapatkan borang tuntutan dari syarikat insurans dan isi borang tu. Ingat, borang ni hanya boleh di isi oleh pemilik kenderaan dan pelapor.
  2.  Lepas dah hantar borang, adjuster dari pihak insurans akan hubungi anda untuk dapatkan testimoni lisan selain testimoni bertulis (report polis). 
  3. Yang ni ambil masa sedikit. Dalam masa 4-6 bulan, pihak insurans akan sediakan surat tawaran (jika tuntutan lulus) atau surat pemberitahuan (jika tuntutan gagal).
  4. Kalau anda dapat surat tawaran, ini bermaksud syarikat insurans bersetuju untuk membayar ganti rugi. Biasanya, pihak insurans akan bagi pilihan samada nak duit atau nak beli motor lain. Bab ni anda fikirlah sendiri nak yang mana ya.   
  5. Kalau anda terima tawaran, anda perlu lengkapkan dokumen-dokumen yang diminta. Dokumen yang selalunya pihak insurans minta ialah:
  • Surat persetujuan tawaran (dilampirkan bersama surat tawaran)
  • Borang JPJ TM-AB (pengesahan kad pengenalan; dicop sumpah oleh pegawai JPJ)
  • Borang JPJ K3 (2 keping)
  • Borang JPJ K8 (1 keping)
  • Surat pelepasan oleh syarikat sewa beli (jika sudah habis pinjaman)
  • Kunci kenderaan (surat pemberitahuan jika kehilangan kunci)
  • Kad Pendaftaran Kenderaan Asal

**Borang-borang JPJ boleh didapati di mana-mana cawangan JPJ seluruh negara

NOTA: Kalau motosikal anda masih belum habis bayar, kami nasihatkan anda untuk rujuk perkara ni dekat bank yang anda buat pinjaman tu. Risau nanti ada masalah lain pulak.

 

Kalau orang tu curi aksesori motosikal je, insurans boleh cover ke tak?

Selalunya, anda tak bolah claim untuk aksesori yang kena curi. Bukan tu je, kalau motosikal anda rosak sebab bencana alam, mogok, rusuhan atau kekecohan awam, pun tidak bolah. Tapi kalau ada pelindungan tambahan, ni semua boleh selesai! 

Dengan syarat, pakej insurans yang anda beli tu luluskan kesemua perlindungan tambahan seperti disebutkan tadi. Sesetengah polisi boleh juga berikan lebih banyak perlindungan tambahan yang tidak dinyatakan di atas. Nak tahu lebih lanjut, boleh bincang dengan pihak insurans anda.

 

Selain kecurian, apa lagi yang insurans motosikal ni boleh cover?

Kebiasaannya insurans motosikal melindungi: 

  • Sebarang kecederaan fizikal atau kematian kepada pihak ketiga disebabkan oleh kemalangan.
  • Sebarang kerosakan terhadap motor pihak ketiga disebabkan oleh kemalangan.
  • Sebarang kerosakan pada motosikal anda sekiranya berlaku kebakaran, letupan atau kilat.
  • Sebarang kerosakan pada motosikal anda sekiranya berlaku pecah masuk, kecurian atau rompakan.
  • Sebarang kerosakan pada motosikal anda sekiranya berlaku kemalangan. 

Tapi ingat, bukan semua polisi insurans memberikan perlindungan yang sama. Jadi anda kena pilih perlindungan apa yang anda nak. Itu penting. 

 

Kalau tak pernah kena situasi macam ni, baik anda berjaga sebelum terkena!

Bukan senang nak jaga motor daripada kena curi kan. Jadi, anda boleh amalkan tip kat bawah ni untuk elak masalah-masalah yang boleh serabutkan otak anda. Orang kata mencegah tu lebih bagus.   

  • Kunci brek hadapan
  • Kunci motor menggunakan kabel atau rantai
  • Pasang sistem penggera
  • Belilah insurans motosikal

Insurans motosikal ialah satu polisi yang memberikan perlindungan kewangan untuk motosikal anda jika berlaku kebakaran, kemalangan atau kecurian. Selain itu, insurans motor memberikan perlindungan kewangan kepada anda terhadap apa-apa liabiliti dari pihak ketiga untuk kecederaan, kematian atau kerosakan kepada motosikal mereka.

So, jadilah penunggang yang bijaksana dengan membeli insurans motosikal. 

Sumber: LOANSTREET.COM.MY


 

WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI KERANA ......

  • HARGA MOTOSIKAL KAMI TERENDAH DALAM PASARAN
  • PELBAGAI PILIHAN motosikal terdapat di showroom kami
  • HARGA TERENDAH kami yang tiada tandingan
  • FREE cuci motosikal & chemical sanitize
  • AFTER SALES SERVICE dijamin terbaik
  • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
  • PENGHANTARAN motosikal boleh diuruskan*
  • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
  • KONSULTASI seumur hidup
  • Kami akan membeli motosikal anda secara TUNAI TANPA SEBARANG SYARAT*
  • TANPA perlu lesen
  • TRADE-IN motosikal anda dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% LEBIH TINGGI

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

Selagi Iklan Ada, Motor Masih Ada! WhatsApp kami sekarang:
📞 Mr Anwar: http://www.wasap.my/60108833397
📞 Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398





Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.


Share:
EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat