E B I D M O T O R

Loading

Nak Resale Value Lebih Tinggi Walaupun Motor Sejuk? Ikut Tips Ini!

APAKAH RV (Resale Value) ?
Definisi RV bermaksud berapakah nilai kenderaan kita selepas dibeli apabila mahu dijual atau ditukar beli kelak. Jumlah itu bergantung kepada banyak faktor, dan sebahagian daripadanya tidak mampu kita kawal. Cara membaca RV ialah membandingkan kenderaan anda dengan model pesaing dalam julat harga beli sama yang juga dibeli pada tahun sama.
 

Anda Boleh Abaikan RV Jika ...
 

1. RV BUKAN NOMBOR SATU?
Kita mungkin membeli motosikal atas faktor keseronokan menunggang, praktikaliti, gaya, penjimatan, reliabiliti, waranti, khidmat pelanggan, sukakan sesuatu jenama dan faktor lain. RV? Siapa peduli!

2. MAHU SEHIDUP SEMATI DENGAN KERETA
Jika anda memang bercadang sehidup semati dengan motosikal yang dibeli itu, maka faktor RV langsung tidak relevan lagi. Ketahuilah, tidak semua manusia atas planet Bumi ini yang sentiasa fikirkan tentang RV ketika mahu membeli motosikal. Ramai saja yang memang tidak ambil 'pot' langsung pasal perkara itu. Dan mereka tiada masalah memiliki sesuatu motosikal sampai mereput dan tersadai di belakang rumah. RV? Apa tu?

3. MAHU PAKAI LAMA
Kepada mereka yang gilakan RV, ingat, RV tinggi tidak berlaku setiap tahun. Setinggi mana pun RV motosikal itu, kalau semakin lama dipandu, maka semakin rendahlah nilainya hingga kekal pada suatu tahap harga. Jika terus menerus disimpan, RV motosikal itu mungkin tiada lagi harganya. Kata orang, bagi free pun aku tak ingin. Sesebuah motosikal itu tetap ada permintaan selagi harganya diterima akal.

4. GENG KERETA OLDSKOOL
Tidak semua motosikal lama ada nilai 'collector items'
RV tiada nilai bagi peminat dan pengumpul motosikal klasik. Walaupun dalam kondisi terbaik sekalipun, sesebuah model lama, yang bukan berstatus barang pengumpul atau collector items, tidak akan mampu dijual pada harga tinggi.

 Jika Anda Kisah Dengan RV ...
 

1. DISENGGARA BAIK
Sudah semestinya, motosikal perlu disenggara baik, terutama jika memilih untuk memilikinya dalam tempoh lama. Tetapi, kini kita ada alasan lebih baik untuk menjaga dengan lebih cermat dari segi tempoh servis dan rutin penyelenggaraan lain. Tidak dilupakan juga kepedulian kita membaik pulih masalah dialami motosikal. Motosikal bermasalah akan jadi lebih teruk jika tidak dibaik pulih.

2. TAHAP UBAH SUAI/MODIFIKASI

Sudah tentu kita boleh menaikkan atau menurunkan RV menerusi tahap ubah suai dan modifikasi. Faktanya, motosikal yang banyak hilang ciri asal atau tidak lagi standard akan merendahkan RV. Malah motosikal yang diubah suai juga akan mengecilkan sasaran pembeli kita.

Ini kerana tidak semua pembeli sukakan motosikal yang diubah suai kerana memikirkan hal mencari alat ganti yang mungkin melecehkan. Tetapi pada masa sama, motosikal modifikasi mudah terjual di kalangan kumpulan sasaran walaupun kumpulannya kecil.

Hati-hati juga dengan produk aftermarket yang kononnya bertujuan menambah jangka hayat dan ketahanan motosikal. Ia berisiko menjejaskan RV. Alasannya, tidak semua orang berkongsi cita rasa sama dengan anda.

3. CIRI DAN TAMBAHAN AKSESORI

Selain ubah suai visual di atas, ada beberapa option yang dikenal pasti dapat membantu pemilik memaksimumkan RV seperti menambahkan aksesori tambahan. Bobbin, body slider, upgraded brake caliper, sport rim, "Givi Box", dan aksesori lain dapat membantu anda dapatkan RV yang lebih tinggi. Hal ini kerana aksesori tambahan ini nilai dia tak murah juga.

Sumber: Pandulaju.com


 

WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI KERANA ......

 • HARGA MOTOSIKAL KAMI TERENDAH DALAM PASARAN
 • PELBAGAI PILIHAN motosikal terdapat di showroom kami
 • HARGA TERENDAH kami yang tiada tandingan
 • FREE cuci motosikal & chemical sanitize
 • AFTER SALES SERVICE dijamin terbaik
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • PENGHANTARAN motosikal boleh diuruskan*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • KONSULTASI seumur hidup
 • Kami akan membeli motosikal anda secara TUNAI TANPA SEBARANG SYARAT*
 • TANPA perlu lesen
 • TRADE-IN motosikal anda dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% LEBIH TINGGI

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

 • 1700 81 7700
 • Mr Anwar: 019-4845421
 • Mr Shah: 010-8833397
 • Mr Danial: 010-8833398
 • www.ebidmotor.com
   

Selagi Iklan Ada, Motor Masih Ada! WhatsApp kami sekarang:

📞 Mr Anwar: https://www.wasap.my/60194845421
📞 Mr Shah: http://www.wasap.my/60108833397
📞 Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398

Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:
EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat