E B I D M O T O R

Loading

Penghantar Makanan MUST LEARN 10 Cara Terbaik Menjaga Motosikal Anda!

Untuk menjaga jangka hayat sesebuah motorsikal amat lah mudah sekali. Anda cuma perlu memastikan servis berkala minyak hitam, spark plug, oil filter, spoket, rantai, tayar dan beberapa lagi part yang penting.

Bagi mereka yang sudah biasa dengan barang yang murah belilah yang murah tetapi berkualiti, kalau yang dah biasa dengan barang yang mahal pastikan beli yang original. Jangan tertipu dengan agenda terbaru scammer minyak hitam "recycle".

Di sini kami sertakan beberapa panduan yang umum sudah mengetahui cara penjagaan motorsikal yang mudah dan semoga bermanfaat untuk rider di luar sana.

 

1) Servis Minyak Hitam (4T)

Penjagaan paling penting dalam berpuluh cara menjaga motorsikal adalah menukar minyak hitamnya sahaja. Kebanyakkan motorsikal 4 stroke, 2 stroke atau scooter biasanya perlu ditukar apabila sudah mencecah 5,000 ke 6,000 kilometer perjalanan. Namun begitu, kekerapan penggunaan motor juga perlu diambil kira. Sekiranya anda bukan lah pengguna harian motorsikal seeloknya tukar minyak hitam yang baru apabila usia minyak hitam yang lama sudah mencecah 6 bulan. Ini adalah bagi mengelakkan dari penggunaan minyak hitam yang tidak likat (cair)

2) Servis Oil Filter

Penukaran oil filter juga adalah salah satu cara untuk menjaga motorsikal. Contoh Yamaha LC 135 kalau mengikut manual setiap 12,000km atau setahun perlu ditukar, namun begitu ada yang memang sangat mengambil berat tentang motor mereka akan menukar setiap 2 kali servis minyak hitam. Oil filter pun ada yang tak ori jadi sila berhati-hati dalam mencari oil filter.

3) Servis Spark Plug

Cara memeriksa kondisi spark plug anda juga sangat mudah, bagi kebanyakkan jenis motorsikal perlu ditukar setiap 10,000km. Ada juga rider yang pernah cakap kalau nak tahu spark plug tu dah kena tukar atau belum, bila sedang menunggang motor mengeluarkan api meletup-letup dan enjin motorsikal hampir mati itu tandanya plug dah kena tukar. Motor payah nak start plug akan berwarna hitam akibat dari pembakaran tidak sempurna dan periksa juga coil api dan coil magnet. Kalau plug bersih lagi maknanya ia masih boleh digunakan lagi.

Cari lah spark plug yang mempunyai performance seperti NGK 'G' Power, NGK 'R' atau DENSO. Biasanya brand ni mahal dari yang standard tapi performance nya memuaskan. Nak power lagi? Beli lah spark plug Irridium.
 

4) Servis Karburator

Bagi penguna Motorsikal, setiap 10,000km disyorkan mencuci karburetor untuk membuang air terkumpul akibat wap petrol dan membuang habuk. Servis karburator motor kalau kuat makan minyak (kalau jenis bawak motor macam Marc Marquez) kalau anda jenis bawak motor slow, rasai sendiri penggunaan minyak anda untuk memastikan adakah karburator perlu di servis.

5) Servis Air Filter

Bagi Motorsikal jenis Scooter dan kebiasaannya Yamaha 135LC. perkara penting adalah penjagaan air filter (penapis Udara) lakukan pemeriksaan dan cucian elemen penapis udara. Air filter Standard kalau kotor tembak dengan angin compressor sahaja, tetapi jika dah terlalu kotor dinasihatkan tukar sahaja yang baru harga pun tidaklah terlalu mahal.

6) Servis Fuel Filter

Fuel filter adalah part yang paling jarang sekali pengguna motorsikal nak tukar, yang pertama jika anda memang jenis cermat dalam menjaga motorsikal fuel filter boleh diguna dalam jangka masa yang sangat panjang. Tetapi sekiranya anda merasakan flow minyak anda ada rasa tersumbat elok lah jika tukar kepada yang baru atau tunggu 10,000km baru tukar.

7) Penjagaan Bateri Motorsikal

Bagi penguna motorsikal, berikan perhatian pada bateri motorsikal dan pastikan air bateri berada ditahap mencukupi seperti ditandakan pada bateri dan tukar setiap dua tahun untuk memaksimakan penggunaannya.

8) Penjagaan Spoket dan rantai

Bagi penguna Motorsikal yang menggunakan spoket dan rantai, Kalau ikutkan spoket dan rantai boleh tahan dalam 15,000km lebih kurang bergantung kepada cara kita menunggang. Pastikan ketegangan rantai motor sesuai, tidak terlalu longgar dan tidak terlalu ketat. Ketatkan rantai motor yang longgar, andaperlu tukar set rantai bile rantai dah rosak. Rantai rosak tulah penyebab spoket menjadi tajam. Pastikan sporket dan rantai selalu spray minyak bagi melicinkan pergerakkan. Bagi yang pasang cover rantai bertutup penuh eloklah lumurkan dengan gris.

9) Penjagaan Belting

Bagi penguna Motorsikal scooter tukar belting dalam lingkungan mencapai 17, 000km, bergantung kepada cara anda menunggang. Tanda belting hampir nak putus, bunyi seperti tikus di crankcase. Cuba check belting dengan melipat tali belting lihat kalau ada crack walaupun sikit, lebih baik tukar sebelum putus. Roller weight mesti di cuci dan di gris sekurang-kurangnya sebulan sekali

10) Servis Minyak Gearbox

Bagi penguna Motorsikal scooter tukar 1st kalau boleh time 500km pertama sebab time ni la banyak geseran antara gigi-gigi gear. selepas itu terpulang, tapi bagi aku setiap 2 kali tukar minyak engine, tukar sekali minyak gearbox atau setiap 5000km tapi max 10000km. (Ni pendapat admin ye)

Nampak macam susah tapi sebenarnya tidak lah susah mana nak jaga motorsikal anda tu. Anda cuma perlu pastikan faktor di atas hendaklah sentiasa dititikberatkan jika anda ingin menggunakan motor anda dalam jangka masa yang lebih panjang.

Jika anda menjaga motor anda dengan baik, kemungkinan besar anda nak menjualnya dengan harga yang berpatutan sangat tinggi. Berebut-rebut orang nak bida motor anda jika motor anda berkondisi baik.

                                                                                                                    

WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI KERANA ......

 • HARGA MOTOSIKAL KAMI TERENDAH DALAM PASARAN
 • PELBAGAI PILIHAN motosikal terdapat di showroom kami
 • HARGA TERENDAH kami yang tiada tandingan
 • FREE cuci motosikal & chemical sanitize
 • AFTER SALES SERVICE dijamin terbaik
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • PENGHANTARAN motosikal boleh diuruskan*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • KONSULTASI seumur hidup
 • Kami akan membeli motosikal anda secara TUNAI TANPA SEBARANG SYARAT*
 • TANPA perlu lesen
 • TRADE-IN motosikal anda dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% LEBIH TINGGI

*T&C

 

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM
 

HUBUNGI KAMI MELALUI

 • 1700 81 7700
 • Mr Shah: +60108833397
 • Mr. Danial: +60108833398
 • www.ebidmotor.com

 

Selagi Iklan Ada, Motor Masih Ada! WhatsApp kami sekarang:
📞 Mr Shah: http://www.wasap.my/60108833397
📞 Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398

 


Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual