E B I D M O T O R

Loading

Salah Teknik Break Punca Nyawa Melayang!

BREK ialah antara perkara paling penting yang anda perlu tahu semasa menunggang motosikal. Ramai penunggang muda cenderung menumpukan kepada teknik anjakan gear (shifting), dan kawalan selekoh (countersteering), hingga kerap melupakan cara membrek menggunakan brek depan dan belakang dengan betul. Walhal itulah cara awal yang paling berkesan mengelak kemalangan.

BREAK DEPAN ATAU BREAK BELAKANG?

Keseimbangan sangat penting dalam dinamik motosikal. Inilah sebab kenapa brek depan dan belakang pada kebanyakan motosikal dihasilkan secara individu atau berasingan. Majoriti pakar bersetuju kira-kira 70 peratus usaha membrek sepatutnya lebih kepada roda depan, yang menggunakan tuil brek pada grip hendal kanan, dan 30 peratus pada roda belakang yang dibrek menggunakan pedal kaki kanan.

Brek depan memerlukan lebih usaha membrek kerana pemindahan berat (weight transfer) untuk memperlahankan motosikal akan mengubah keseimbangan jentera dari roda belakang ke depan, sekali gus membolehkan tayar depan mengawal lebih beban. Sebaliknya, kurang daya bawah (downforce) ketika membrek menggunakan roda belakang menyebabkan ia mudah terkunci dan tergelincir hingga membolehkan motosikal hilang kawalan. Bagaimanapun, roda depan kurang menghadapi masalah sama kerana berat jentera dipindahkan.

 

MEMBREK MENGIKUT MOTOSIKAL ANDA

      

Nisbah membrek 70:30 boleh berubah berdasarkan jenis motosikal yang ditunggang. Cruiser dan chopper mampu mengawal situasi membrek menggunakan brek belakang kerana jentera itu sendiri menampung lebih berat pada roda belakang berdasarkan posisi pelana. Sportbike pula mampu menangani situasi tekanan brek depan yang lebih kerana kedudukan fork yang lebih vertikal, dengan jarak roda pendek.

Penunggang motosikal off-road atau dirt bike, jarang menggunakan brek depan kerana situasi permukaan jalan yang tidak sekata. Di tangan penunggang berpengalaman, motard atau supermoto yang ditunggang mereka dapat diperlahankan hanya dengan melungsurkan tayar belakang.

 

BERAPA KUAT PERLU MEMBREK

Belajar sesuatu tentang prestasi brek ialah kunci kepada kawalan kestabilan motosikal anda. Jadi, adalah idea yang baik untuk anda meneroka batasan motosika sendiri dalam persekitaran yang selamat. Anda boleh berlatih membrek di kawasan lapang dan anda akan mula rasa kesan gelinciran tayar.

Cuba berhenti dengan tayar depan sahaja, kemudian tayar belakang sahaja, dan akhir sekali kombinasi kedua-dua brek. Daripada latih tubi tersebut, anda pasti dapat mengetahui berapa keras tekanan brek patut anda kenakan pada pedal atau tuil brek ketika membrek kecemasan.

Apabila anda mula biasa dengan brek, sensasi pemindahan berat akan mula rasa ketara. Berhenti secara mengejut mengguna brek depan kemungkinan menyebabkan roda belakang terangkat atau 'wheekang', sebaliknya menggunakan brek belakang secara mengejut pula boleh menyebabkan motosikal menggelincir. Anda juga akan menemui apakah cara terbaik mengenakan tekanan brek pada kelajuan tinggi. Apabila mengetahui batasan tersebut, anda akan jadi lebih bersedia ketika menghadapi situasi tidak dijangka.

 

SUDUT MENGIRING


Tayar bekerja dengan baik dalam keadaan menegak. Jadi, anda perlu sentiasa berjaga-jaga apabila anda berada dalam posisi megiring, terutama ketika membelok. Katakan cengkaman tayar bekerja 100 peratus pada posisi menegak atau sudut 90°, tetapi apabila sudut tersebut berubah, tahap cengkaman juga berkurangan.

Misalnya, membrek menggunakan brek depan dalam posisi tegak mungkin dapat memberikan cengkaman tayar paling baik, tetapi cara sama dalam posisi miring kemungkinan besar membuatkan motosikal anda melungsur.

Dalam banyak situasi, penunggang kadangkala terpaksa membrek ketika membelok. Faktanya, input brek dalam sudut miring adalah kurang toleran. Jadi mahu tidak mahu anda perlu sangat berhati-hati jika perlu membrek ketika membelok. Dalam banyak situasi lain, membrek ketika mengambil selekoh bukanlah idea yang baik.

 

KEADAAN JALAN DAN CARA BREK

Kondisi jalan raya berbeza memerlukan teknik membrek yang juga berbeza. Brek depan perlu digunakan sebaik mungkin dalam situasi traksi kurang seperti atas permukaan off-road atau tidak berturap. Brek depan yang terkunci mampu menyebabkan anda hilang kawalan, manakala menggunakan brek belakang pula seakan tidak memberikan cukup kesan berhenti. Jadi, melungsurkan tayar adalah antara teknik terbaik untuk mendapatkan cengkaman tambahan sebelum berhenti, bergantung kepada keadaan traksi di sebalik tayar.

Ini termasuk mengambil kira situasi tidak diduga lain seperti lopak air, atau minyak tumpah, termasuk kawasan yang diketahui berisiko tinggi seperti simpang jalan dan tempat parkir. Jangan memandu secara semberono.

Cara lain, anda perlu membrek dan seretkan tayar belakang dalam situasi yang anda jangka perlu membrek atas permukaan licin. Anda turut memerlukan pelan sandaran sekiranya tayar depan mula menggelongsor. Ia memerlukan refleks pantas, dan anda perlu sentiasa berjaga-jaga. Ingat, lebih mudah mengawal motosikal yang tayar belakang terkunci berbanding tayar depan yang menggelongsor.

Ini kerana dalam undang-udang menunggang off-road, hampir kebanyakan situasi tidak melibatkan penggunaan brek depan. Jika mahu menerjah bukit atau trail, anda perlu membiasakan diri  untuk langsung tidak menyentuh tuil brek depan, melainkan anda bersedia untuk jadi lebih kotor.

 

BREK HUBUNG

Banyak skuter, motosikal touringcruise dan sportbike dilengkapkan dengan brek hubung (linked brake) yang direka untuk berhenti menggunakan kedua-dua brek menerusi satu tuil tunggal, sama seperti brek kereta.

Sesetengah sistem menghubungkan roda depan ke belakang, dan selebihnya membrek menggunakan kedua-dua brek serentak. Sistem brek ini dibina bagi mengelak penunggang terkeliru dalam memilih sama ada membrek depan atau belakang dahulu.

Malah faktanya, brek hubung lebih cekap bekerja berbanding brek yang memerlukan penunggang membrek secara berasingan. Namun, ciri ini kurang popular di kalangan peminat motosikal yang berorientasikan prestasi.

SUMBER: Thoughtco.com & Pandu Laju


 TENTANG EBID MOTOR SDN BHD

Ebidmotor.com merupakan satu platform menjual motosikal terpakai yang berkualiti dan harga berpatutan. Showroom dan HQ kami terletak di Ampang Water Front, Selangor (Berdekatan dengan Oldtown White Coffee & Mr Dollar)

  • Boleh ambil motosikal pulang dalam 30 min
  • Harga motosikal kami terendah dalam pasaran
  • Pilihan melebihi 100 buah motosikal
  • Test Ride / Pandu Uji dibenarkan
  • Free cuci motosikal & chemical sanitize
  • Ada Warranty untuk motosikal terpakai*
  • Perkhidmatan penghantaran motosikal
  • Trade-In motosikal anda dengan nilai 25% lebih tinggi berbanding tempat lain
  • "After Sales Service" terjamin terbaik

*Terma & Syarat

 
 


Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual Tiada rekod lagi.