E B I D M O T O R

Loading

Saman Termahal Di Dunia Dikenakan Berdasarkan Pendapatan!

Ada pembaca ILLUMINASI yang bertanya, benarkah sistem saman berdasarkan pendapatan ada digunakan di mana-mana negara dalam dunia? Jawapannya, ada. Beberapa negara Scandinavia seperti Finland, Sweden dan Denmark serta negara Switzerland mengamalkan sistem saman berdasarkan pendapatan.

Dengan penggunaan sistem tersebut, sudah pastilah ada antara rakyat mereka yang bakal menjadi pemegang pembayar saman terbesar di dunia dan memang betul,jumlah saman yang mereka perlu bayar tak masuk akal.

Berikut adalah 5 saman paling mahal di dunia yang pernah dikenakan pada individu yang melakukan kesalahan lalu lintas.

1. Jutawan disaman RM256,000

jutawan disaman amaun besar

Reima Kuisla adalah seorang ahli perniagaan yang boleh dikatakan berjaya, dengan pendapatan sekitar RM30 juta setahun .
Bagaimanapun, ketika sedang memandu pada kelajuan 103km/j pada zon di mana had lajunya hanya lah 80km/j, Reima disaman. Dengan mengguna kan rekod cukai pendapatannya pada tahun 2013, Reima dikenakan saman sebanyak RM256,000 atas kesilapannya.

Seperti biasa, sebagai dewasa dalam zaman media sosial, Reima meluahkan perasaannya dalam Facebook, mengkritik Finland sebagai sebuah negara tidak adil yang hanya tahu menyusahkan mereka yang mempunyai kemampuan lebih.
Komennya itu dikritik oleh rakyat Finland, dengan menyifatkan keluhan Reima tidak akan kedengaran sekiranya dia tahu menurut peraturan . (rujukan}

 

2. Pengarah Nokia disaman RM550,000

saman pengarah nokia rekod dunia

Anssi Vanjoki, salah seorang pengarah syarikat telekomunikasi penting dunia (ketika itu) iaitu Nokia, sedang memandu motosikal Harley Davidsonnya di Helsinki pada bulan Oktober, tahun 2002.

Sedang seronok dibuai angin, kelajuan yang dicapai oleh Anssi ketika itu adalah 75km/j pada kawasan had laju 50km/j .

Atas kesalahannya itu, Anssi dikenakan saman RM550,000 kerana pendapatannya pada itu mampu mececah RM66 juta setahun. Perkiraan samannya diambil daripada pendapatannya selama 14 hari gaji beliau. (rujukan)
 

3. Lelaki jutawan disaman RM808,000

saman paling mahal di dunia

Bagi Jussi Salonoja, seorang pewaris perniagaan sosej yang menjadikannya antara lelaki terkaya di Finland.

Pendapatannya setahun dianggarkan bernilai RM33 juta jadi tidak menghairankan dia dikenakan tindakan saman berjumlah RM808,000 atas kesalahannya.

Apa yang membuatkan samannya menjadi setinggi itu adalah kerana dia memandu melebihi had laju dua kali ganda yang telah ditetapkan.

Pada kawasan bandar yang sibuk, Jussi memandu selaju 80km/j pada kawasan 40km/j. Pada ketika itu {2004), saman yang dikenakan pada Jussi adalah saman terbesar yang pernah dikeluarkan diFinland dan didunia. (rujukan)
 

4. Diplomat asing disaman RM986,000

saman paling besar

Seorang diplomat dari republik Guinea-Bissau didapati bersalah memandu kereta Ferrari Testarossa milik beliau di sebuah perkampungan di Switzerland.

Dengan menggunakan perkiraan pendapatan diplomat tersebut yang dianggarkan sekitar RM97 juta setahun, dia dikenakan saman sebanyak RM986,000.

Kelajuan yang dicatatkan semasa beliau melintasi kampung tersebut adalah 137km/j pada had laju 80km/h.

Diplomat tersebut berkata statusnya sebagai seorang diplomat mengelakkan dia daripada dikenakan saman, namun mahkamah Switzerland menolak hujah itu. Dia tetap disaman namun identitinya disembunyikan kerana dia seorang diplomat. (rujukan)
 

5. Pemandu paling pantas direkodkan di Sweden disaman RM3.1 juta

pemandu memandu laju disaman

Bagi seorang hartawan Sweden yang tidak disebutkan namanya, dia baharu saja mengambil kereta yang ditempah; sebuah Mercedes SLS AMG di Jerman.
 
Merasa teruja dengan kereta baru itu, dia memandu pulang sendiri ke Sweden.

Sepanjang perjalanannya,dia memandu lebih daripada 200km/j tidak dapat dibaca pergerakannya, kerana kadar bacaan kamera hanya mampu merekodkan kelajuan 200km/j maksimum. Bagaimanapun salah sebuah kamera versi baru berjaya merekodkan kelajuan beliau berada sekitar 300km/j .

Atas kelajuan Iuar biasa beliau itu serta pendapatan yang lumayan, kadar saman yang dikenakan padanya adalah RM3.1 juta. Lelaki tersebut menyalahkan meter kelajuan kereta barunya itu sebagai tidak betul, membuatkan dia memandu lebih laju daripada sangkaan dia. (rujukan)
 

6. Anak sebabkan ayah kerugian RM9.3 juta

michel perridon bugatti veyron disita

Kisah akhir kali ini sedikit berbeza.

Di Belanda, bagi menyelesaikan masalah pemandu memandu melebihi had laju, kerajaan Belanda membenarkan pihak penguatkuasa merampas kenderaan yang didapati bersalah.

Bagi Michel Perridon, pengarah kepada sebuah firma ICT multinasional Trust International BV, dia baru saja mengimport masuk kereta idamannya, sebuah Bugatti Veyron berharga RM9.3 juta, menjadikan Bugatti milik beliau adalah yang pertama di Belanda.

Namun anaknya, Thurs Perridon yang berumur 20 tahun mengidam hendak memandu kereta tersebut lalu menggunakannya secara curi-curi. Kenderaan mewah itu ditangkap melalui bandar Rotterdam pada kelajuan 160km/j dikawasan berhad laju 80km/j.

Ditahan polis kerana memandu melebihi had laju, pihak polis merampas kenderaan tersebut walaupun pemiliknya bukan pemandu ketika kejadian. Lesen Thurs ditarik balik dan dia disaman mengikut kadar undang-undang Belanda yang tidak mengambil kira jumlah pendapatan, namun Michel yang menanggung kerugian besar kebodohan anaknya. (rujukan)

Anda rasa patutkah Malaysia mempunyai sistem saman sebegini juga?

Sumber: Illuminaasi


 

Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Pembeli boleh membeli motosikal melalui Walk In showroom Ebid Motor Sdn Bhd di Ampang Selangor atau melalui Online Bidding / Online Purchase! 

 

12 SEBAB-SEBAB ANDA WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI ......

 • Harga motosikal kami terendah dalam pasaran
 • Melebihi 100 buah motosikal di dalam showroom kami
 • Test Ride / Pandu Uji dibenarkan untuk semua motor
 • Free cuci motosikal & chemical sanitize
 • After Sales Service yang cemerlang (Terbukti)
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • Penghantaran motosikal percuma*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • Konsultasi seumur hidup
 • Trade-in / Buy In semua jenis motosikal secara tunai tanpa sebarang syarat*
 • Tidak memerlukan lesen dalam pembelian motosikal
 • Trade-in motosikal dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% lebih tinggi

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

Selagi Iklan Ada, Motor Masih Ada! WhatsApp kami sekarang:

📞 Mr Anwar: http://www.wasap.my/60108833397
📞 Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398

Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:
EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat