E B I D M O T O R

Loading

Saman Termahal Di Dunia Dikenakan Berdasarkan Pendapatan!

Ada pembaca ILLUMINASI yang bertanya, benarkah sistem saman berdasarkan pendapatan ada digunakan di mana-mana negara dalam dunia? Jawapannya, ada. Beberapa negara Scandinavia seperti Finland, Sweden dan Denmark serta negara Switzerland mengamalkan sistem saman berdasarkan pendapatan.

Dengan penggunaan sistem tersebut, sudah pastilah ada antara rakyat mereka yang bakal menjadi pemegang pembayar saman terbesar di dunia dan memang betul,jumlah saman yang mereka perlu bayar tak masuk akal.

Berikut adalah 5 saman paling mahal di dunia yang pernah dikenakan pada individu yang melakukan kesalahan lalu lintas.

1. Jutawan disaman RM256,000

jutawan disaman amaun besar

Reima Kuisla adalah seorang ahli perniagaan yang boleh dikatakan berjaya, dengan pendapatan sekitar RM30 juta setahun .
Bagaimanapun, ketika sedang memandu pada kelajuan 103km/j pada zon di mana had lajunya hanya lah 80km/j, Reima disaman. Dengan mengguna kan rekod cukai pendapatannya pada tahun 2013, Reima dikenakan saman sebanyak RM256,000 atas kesilapannya.

Seperti biasa, sebagai dewasa dalam zaman media sosial, Reima meluahkan perasaannya dalam Facebook, mengkritik Finland sebagai sebuah negara tidak adil yang hanya tahu menyusahkan mereka yang mempunyai kemampuan lebih.
Komennya itu dikritik oleh rakyat Finland, dengan menyifatkan keluhan Reima tidak akan kedengaran sekiranya dia tahu menurut peraturan . (rujukan}

 

2. Pengarah Nokia disaman RM550,000

saman pengarah nokia rekod dunia

Anssi Vanjoki, salah seorang pengarah syarikat telekomunikasi penting dunia (ketika itu) iaitu Nokia, sedang memandu motosikal Harley Davidsonnya di Helsinki pada bulan Oktober, tahun 2002.

Sedang seronok dibuai angin, kelajuan yang dicapai oleh Anssi ketika itu adalah 75km/j pada kawasan had laju 50km/j .

Atas kesalahannya itu, Anssi dikenakan saman RM550,000 kerana pendapatannya pada itu mampu mececah RM66 juta setahun. Perkiraan samannya diambil daripada pendapatannya selama 14 hari gaji beliau. (rujukan)
 

3. Lelaki jutawan disaman RM808,000

saman paling mahal di dunia

Bagi Jussi Salonoja, seorang pewaris perniagaan sosej yang menjadikannya antara lelaki terkaya di Finland.

Pendapatannya setahun dianggarkan bernilai RM33 juta jadi tidak menghairankan dia dikenakan tindakan saman berjumlah RM808,000 atas kesalahannya.

Apa yang membuatkan samannya menjadi setinggi itu adalah kerana dia memandu melebihi had laju dua kali ganda yang telah ditetapkan.

Pada kawasan bandar yang sibuk, Jussi memandu selaju 80km/j pada kawasan 40km/j. Pada ketika itu {2004), saman yang dikenakan pada Jussi adalah saman terbesar yang pernah dikeluarkan diFinland dan didunia. (rujukan)
 

4. Diplomat asing disaman RM986,000

saman paling besar

Seorang diplomat dari republik Guinea-Bissau didapati bersalah memandu kereta Ferrari Testarossa milik beliau di sebuah perkampungan di Switzerland.

Dengan menggunakan perkiraan pendapatan diplomat tersebut yang dianggarkan sekitar RM97 juta setahun, dia dikenakan saman sebanyak RM986,000.

Kelajuan yang dicatatkan semasa beliau melintasi kampung tersebut adalah 137km/j pada had laju 80km/h.

Diplomat tersebut berkata statusnya sebagai seorang diplomat mengelakkan dia daripada dikenakan saman, namun mahkamah Switzerland menolak hujah itu. Dia tetap disaman namun identitinya disembunyikan kerana dia seorang diplomat. (rujukan)
 

5. Pemandu paling pantas direkodkan di Sweden disaman RM3.1 juta

pemandu memandu laju disaman

Bagi seorang hartawan Sweden yang tidak disebutkan namanya, dia baharu saja mengambil kereta yang ditempah; sebuah Mercedes SLS AMG di Jerman.
 
Merasa teruja dengan kereta baru itu, dia memandu pulang sendiri ke Sweden.

Sepanjang perjalanannya,dia memandu lebih daripada 200km/j tidak dapat dibaca pergerakannya, kerana kadar bacaan kamera hanya mampu merekodkan kelajuan 200km/j maksimum. Bagaimanapun salah sebuah kamera versi baru berjaya merekodkan kelajuan beliau berada sekitar 300km/j .

Atas kelajuan Iuar biasa beliau itu serta pendapatan yang lumayan, kadar saman yang dikenakan padanya adalah RM3.1 juta. Lelaki tersebut menyalahkan meter kelajuan kereta barunya itu sebagai tidak betul, membuatkan dia memandu lebih laju daripada sangkaan dia. (rujukan)
 

6. Anak sebabkan ayah kerugian RM9.3 juta

michel perridon bugatti veyron disita

Kisah akhir kali ini sedikit berbeza.

Di Belanda, bagi menyelesaikan masalah pemandu memandu melebihi had laju, kerajaan Belanda membenarkan pihak penguatkuasa merampas kenderaan yang didapati bersalah.

Bagi Michel Perridon, pengarah kepada sebuah firma ICT multinasional Trust International BV, dia baru saja mengimport masuk kereta idamannya, sebuah Bugatti Veyron berharga RM9.3 juta, menjadikan Bugatti milik beliau adalah yang pertama di Belanda.

Namun anaknya, Thurs Perridon yang berumur 20 tahun mengidam hendak memandu kereta tersebut lalu menggunakannya secara curi-curi. Kenderaan mewah itu ditangkap melalui bandar Rotterdam pada kelajuan 160km/j dikawasan berhad laju 80km/j.

Ditahan polis kerana memandu melebihi had laju, pihak polis merampas kenderaan tersebut walaupun pemiliknya bukan pemandu ketika kejadian. Lesen Thurs ditarik balik dan dia disaman mengikut kadar undang-undang Belanda yang tidak mengambil kira jumlah pendapatan, namun Michel yang menanggung kerugian besar kebodohan anaknya. (rujukan)

Anda rasa patutkah Malaysia mempunyai sistem saman sebegini juga?

Sumber: Illuminaasi


 

Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Pembeli boleh membeli motosikal melalui Walk In showroom Ebid Motor Sdn Bhd di Ampang Selangor atau melalui Online Bidding / Online Purchase! 

 

12 SEBAB-SEBAB ANDA WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI ......

 • Harga motosikal kami terendah dalam pasaran
 • Melebihi 100 buah motosikal di dalam showroom kami
 • Test Ride / Pandu Uji dibenarkan untuk semua motor
 • Free cuci motosikal & chemical sanitize
 • After Sales Service yang cemerlang (Terbukti)
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • Penghantaran motosikal percuma*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • Konsultasi seumur hidup
 • Trade-in / Buy In semua jenis motosikal secara tunai tanpa sebarang syarat*
 • Tidak memerlukan lesen dalam pembelian motosikal
 • Trade-in motosikal dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% lebih tinggi

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

Selagi Iklan Ada, Motor Masih Ada! WhatsApp kami sekarang:

📞 Mr Anwar: http://www.wasap.my/60108833397
📞 Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398

Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual