E B I D M O T O R

Loading

Visor Helmet Gelap Adalah Salah? Benar Atau Sekadar Salah Faham?

Menurut penulis dari paultan.org mengatakan, jika anda tidak pernah langsung menunggang motosikal untuk urusan harian, mungkin agak sukar untuk anda memahami hal atau isu-isu berkaitan mereka yang menunggang motosikal di jalan raya. Misalnya, ketika perlu mendepani sikap segelintir pemandu, yang ada ketikanya seperti langsung tidak pernah menghiraukan kehadiran penunggang motosikal disekitar mereka.

Ini, bagaimanapun, bukanlah bermakna penunggang motosikal sentiasa bersikap munasabah ketika di atas jalan raya – ramai juga yang bersikap sambil lewa. Kemudian, hadir pula faktor cuaca yang tidak menentu, panas dan hujan, yang sudah pasti akan mempengaruhi cara dan tindak balas tunggangan. Ini belum lagi mengambil kira keadaan permukaan jalan serta laluan khas motosikal, yang sehingga kini masih terus-menerus menjadi perbualan ramai.

Peraturan-peraturan yang ada berkaitan hal-hal yang dinyatakan di atas, walaupun tujuannya adalah untuk mengutamakan keselamatan semua pengguna jalan raya, tetap ada sebahagian penunggang yang melihatnya sebagai satu kekangan yang tidak selari dengan keperluan semasa. Sebagai contoh, yang ingin kami utarakan di sini ialah penggunaan visor gelap pada topi keledar atau helmet.

Penghadang muka pada helmet atau visor tidak hanya berfungsi untuk melindungi penglihatan atau mata penunggang daripada dimasuki habuk, serta serpihan-serpihan lain dari atas jalan yang mungkin akan terpelanting dan terkena mata – jika ini berlaku, ia akan meletakkan penunggang dalam situasi yang sangat merbahaya.

Dalam cuaca panas seperti di Malaysia ini pula, ramai juga penunggang yang menggunakan visor gelap untuk menghalang kesilauan pada mata. Ini boleh difahami dengan mudah, dan kelihatan tindakan itu juga sangat logik bagi mereka yang menunggang, terutama ketika siang hari yang panas terik. Ramai yang berpendapat bahawa perkara ini tidak menjadi masalah.

Namun, mungkin anda pernah mendengar sebelum ini tentang penggunaan visor gelap pada helmet sebenarnya salah di sisi undang-undang. Adakah perkara ini benar atau sekadar salah faham yang kemudiannya menjadi viral di media sosial?

Bagi mengelakkan sebarang keraguan, kami minta penjelasan daripada Pengarah Jabatan Kejuruteraan Automotif, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk IR. HJ. Mohamad Dalib untuk mengetahui duduk letak perkara sebenar berkaitan penggunaan visor gelap.

“Di atas kertas, visor pada mana-mana jenis helmet wajib mempunyai kejelasan penglihatan 100%. Maksudnya, sebarang visor yang gelap daripada itu adalah dilarang penggunaannya,” ujar beliau, sambil menunjuk ke arah sebuah helmet yang digunakannya sendiri – helmet saiz penuh dengan visor biasa yang 100% lutsinar ketika kami perkunjung ke pejabatnya tempoh hari.

Tetapi, atas sebab apa penggunaannya tidak dibolehkan? Bukankah visor gelap (dalam konteks tunggangan pada siang hari) lebih selamat kerana penunggang boleh menumpukan perhatian dengan keadaan mata yang lebih selesa dan redup untuk memerhatikan lalu lintas dan persekitaran dengan lebih baik?

“Tujuannya adalah untuk menampakkan wajah penunggang di sebalik helmet itu. Lebih utama, jika mata penunggang juga dapat dilihat. Sebab apa? Ini adalah untuk membolehkan penunggang membuat eye contact dengan pengguna jalan raya yang lain, terutama dengan pemandu kereta.

“Ini sangat berkesan terhadap apa saja yang ingin penunggang lakukan, misalnya ketika ingin keluar dari persimpangan; pandang tepat ke arah pemandu lain, serta gunakan isyarat tangan sebelum anda melintas atau mula bergerak. Cara ini adalah jauh lebih berkesan dan selamat, kerana sudah ada contact atau makluman awal di antara mereka,” tambah beliau.

Ini bukanlah bertujuan untuk mengelak kejadian atau perlakuan jenayah dalam kalangan penunggang, walaupun itu mungkin menjadi sebahagian kerisauan pengguna jalan yang lain ketika menilai penggunaan visor gelap ini. Ia dijadikan peraturan dengan matlamat untuk menjamin keselamatan penunggang itu sendiri dalam suasana lalu lintas yang tak menentu. Perkara selebihnya yang muncul selepas itu adalah hal-hal sampingan dan terpencil.

Ketika dimaklumkan tentang perkara ini, ia sebenarnya masuk akal juga. Saya kemudiannya membandingkan pengalaman sendiri berkayuh basikal di atas jalan raya terbuka, dengan kehadiran banyak kenderaan lain yang lebih laju. Pendekatan untuk memandang wajah pemandu atau penunggang motosikal, dan dalam masa yang sama memberi kesempatan kepada mereka untuk mengambil maklum kehadiran serta tindakan yang akan anda ambil sejurus selepas itu ketika sedang berbasikal menjadikan satu-satu situasi itu selamat untuk semua.

Pandangan terus ke mata mereka yang mengawal stereng, diikuti isyarat tangan untuk memaklumi mereka, sebagai contoh ketika anda sedang ingin menukar lorong dan menyeberang ke laluan lain, akan membuatkan pengguna jalan raya lain sedar akan tindakan anda, dan kemudian akan memberi ruang sebaiknya untuk anda berbuat demikian. Secara peribadi, saya boleh faham sudut pandangan dari mana datangnya penetapan dan matlamat peraturan ini. Anda pula bagaimana?

Kemudian, kita panjangkan pula kepada contoh ketika menunggang di malam hari dengan visor gelap. Ia akan menyebabkan pandangan penunggang terhad, kerana suasana di luar sememangnya sudah gelap. Ini akan membuatkan penunggang terpaksa juga menolak visor ke atas agar tidak menghalang penglihatan – dan mata akan terdedah juga kepada habuk dan lain-lain perkara.

Ada juga argumen yang menyatakan, dengan visor lutsinar yang cerah, penunggang perlu menggunakan cermin mata hitam di dalam ketika di siang hari. Ini juga akan menjadikan matlamat asal untuk mengadakan eye contact tadi tidak bermakna – tambahan pula jika penunggang menggunakan helmet penuh (full face). Juga, sekiranya berlaku kemalangan, kemungkinan cermin mata hitam itu pecah dan menyebabkan kecederaan pada mata dan itu sangat bahaya.

Tentang hal yang pertama, saya perpendapat, dalam apa pun situasi di atas jalan raya yang biasanya penuh curiga kini, untuk kita dapat melihat sedikit bahagian wajah penunggang motosikal akan menerbitkan rasa yang lebih menyenangkan berbanding sekiranya kita langsung tidak dapat melihat menembusi visor yang digunakan.

Dan untuk hal yang kedua, sekiranya berlaku kemalangan, kecederaan di bahagian muka tetap saja ada kemungkinan untuk berlaku, dan visor yang digunakan boleh saja pecah dan serpihannya sama juga membahayakan seperti cermin mata. Apa yang boleh kita buat untuk mengelak keadaan ini daripada berlaku? Jadilah pengguna jalan raya yang berhemat.

Walaupun penggunaan visor gelap ini salah di sisi peraturan jalan raya, sepanjang pengetahuan kami, JPJ tidak pula pernah mengadakan operasi khas semata-mata untuk memburu penunggang dengan visor gelap. Cuma, anda perlu tahu, sekiranya nasib tidak menyebelahi dan anda ditahan di atas sebab berkenaan, undang-undang rasmi tidak menyebelahi anda. Yang tersisa ketika itu hanyalah budi bicara di antara anda dan pegawai penguatkuasa itu sahaja.

Apa pula pandangan anda tentang perkara ini? Ikuti juga liputan yang kami lakukan terhadap isu-isu lain berkaitan jalan raya sebelum ini, seperti pertukaran lampu biasa ke HID bagi kenderaan, tayar kangkang serta penggunaan pelekat body-wrap.

Sumber: paultan.org


Ebidmotor.com - Platform pembidaan motosikal pertama di Malaysia. Harga Motosikal Kami Lebih Rendah Daripada Harga Pasaran..! Pembeli boleh membeli motosikal melalui Walk In showroom Ebid Motor Sdn Bhd di Ampang Selangor atau melalui Online Bidding / Online Purchase! 

 

12 SEBAB-SEBAB ANDA WAJIB BELI MOTOSIKAL DENGAN KAMI ......

 • Harga motosikal kami terendah dalam pasaran
 • Melebihi 100 buah motosikal di dalam showroom kami
 • Test Ride / Pandu Uji dibenarkan untuk semua motor
 • Free cuci motosikal & chemical sanitize
 • After Sales Service yang cemerlang (Terbukti)
 • 30 MINIT sahaja motosikal boleh bawa pulang*
 • Penghantaran motosikal percuma*
 • LOAN boleh diuruskan sekiranya umur motor bawah 9 tahun (Downpayment 10% diperlukan)*
 • Konsultasi seumur hidup
 • Trade-in / Buy In semua jenis motosikal secara tunai tanpa sebarang syarat*
 • Tidak memerlukan lesen dalam pembelian motosikal
 • Trade-in motosikal dengan kami tanpa sebarang SYARAT dengan nilai sehingga 25% lebih tinggi

*T&C

VISIT US NOW:
Ebid Motor Sdn Bhd (SSM 1357737-M) 🏠 🏠

(HQ) No 6, Jalan AWF 1, 
Ampang Water Front, 68000 Ampang,
Selangor.
https://g.page/ebid-motor-sdn-bhd
(Berdekatan dengan Oldtown White Coffee)
ISNIN - SABTU: 9:30AM - 6.30PM

HUBUNGI KAMI MELALUI

 • 1700 81 7700
 • Mr Bazli: 010-8833396
 • Mr Anwar: 010-8833397
 • Mr Danial: 010-8833398
 • www.ebidmotor.com
   

Selagi Iklan Ada, Motor Masih Ada! WhatsApp kami sekarang:

📞 Mr Bazli: http://www.wasap.my/60108833396
📞 Mr Anwar: http://www.wasap.my/60108833397
📞 Mr Danial: http://www.wasap.my/60108833398

Kami Ebidmotor.com ada menjual pelbagai jenis motosikal terpakai atau motor baru seperti Yamaha Y15 ,  LC 135 , EGO S ,  Lagenda 110 / 115Z Fi ,  125ZR , Solariz , Avantiz , FZ 150 , Nmax 155 , NVX , Nouvo LC , R15 , R25 , Honda BeAT , Ex5 , Wave , Dash , Future 125, PCX , RS150 Repsol Trico , RS 150 , Vario 150 , RFS 150 , TNT 135 , KTM Duke 200 , Duke 250 , Duke 390 , RC 200 , RC 250 , RC 390 , Modenas Kriss 100 , Kriss 110 , Kriss 120 , MR1 , MR 2 , Dinamik 120 , Pulsar NS 200 , Pulsar RS 200 , SYM E Bonus 110 , Evo 250 , SM Sport , Sport Rider 125 , VF3i VTS 200 dan lain lain.

Share:

© EbidMotor.com. Hak cipta terpelihara

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat
Login Modal Trade-in Modal Trade-in Submitted Successful Modal Place Deposit Modal Place Deposit Modal Loan FAQs Modal Enquiry Modal Loan Calculator Modal Homepage Loan Calculator Modal
Alamak! Something went wrong. Tutup Tidak Lihat Teruskan Beli Sekarang! Lihat Lagi Harga Pemasaran Percuma Laman Utama Alamat emel diperlukan Akaun Anda Tidak Disahkan Alamak! Akaun anda tidak disahkan. Sila sahkan akaun anda untuk meneruskan. Sahkan Akaun Sekarang Sahkan Kemudian Sila klik "Pergi ke Halaman Temujanji" untuk melihat janji temu anda. Pergi ke Halaman Temujanji tukar gambar profil Maklumat Peribadi Temu Janji Saya Dompet saya Permohonan Loan Saya Kegemaran Saya Iklan saya Log keluar Sejarah Pembelian Saya Kod pengesahan tidak sah! Tiada temu janji. Batal Teruskan memadamkan kad ini? Tindakan ini tidak boleh dibuat asal. Padam Batal Belum ada transaksi. Alamak, anda belum memasukkan maklumat akaun bank peribadi anda. Sila pastikan anda memberikan maklumat akaun bank peribadi yang betul supaya kami boleh memproses bayaran balik. Masukkan maklumat akaun bank peribadi Tiada permohonan pinjaman. Ditolakkan Diluluskan Memproses Menunggu Keputusan Draf Tiada iklan. Kemas kini Padam Teruskan memadam iklan ini? Adakah anda pasti mahu menyimpan sebagai draf? Simpan Sebagai Draf Permohonan Loan Saya Teruskan dengan draf Produk telah diturunkan! Kredit Tidak mencukupi Alamak! Kredit dalam aplikasi tidak mencukupi untuk meneruskan pembayaran untuk RM300. Sila tambah nilai di sini untuk meneruskan. Tambah Nilai Berjaya! Tambah nilai Nanti Pembayaran berjaya! Sila klik "Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang" untuk meneruskan penyerahan pinjaman. Hantar Permohonan Pinjaman Sekarang Sila klik "Beli dengan Tunai Sekarang" untuk meneruskan perbelian. Beli dengan Tunai Sekarang Sila klik "Tawarkan Harga Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Tiada motosikal! Harga Terkini: Wang Tunai Pinjaman Tambah ke kegemaran Padam dari kegemaran Tiada motosikal! Harga Motosikal: Jual Telah Ditempah Sahkan Sahkan Pembelian Anda Anda hanya perlu membayar yuran pendahuluan RM300 untuk tempahan motor. Baki yang perlu dijelaskan boleh dibayar melalui dalam talian atau hadir ke bilik pameran kami dalam masa 3 hari. Pegawai kami akan menghubungi anda dalam masa 2 jam waktu bekerja (Isnin- Sabtu) untuk proses seterusnya. Motosikal: Yuran pendahuluan Baki Yang Perlu Dijelaskan Batal Harga Motosikal: Harga Motosikal Harga termasuk: Cukai Jalan Insurans Pemeriksaan Pemindahan Hakmilik Alamak! Akaun anda tidak dapat memasuki halaman Pembidaan/Lelong Pembidaan/Lelong hanya dibuka untuk akaun syarikat / peniaga. Pergi ke halaman Motosikal Terpakai Sesi Pembidaan Seterusnya : MASA YANG TINGGAL : jam minit saat Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Bidaan tutup, halaman akan dimuat semula dalam masa [10] saat. Bidaan bermula, halaman akan dimuat semula dalam masa 10 saat. Harga Bermula Dari Harga yang telah dijual Extended Tawaran Sekarang * Tawaran Tertinggi Semasa Tawaran Semasa * Anda adalah penawar yang lebih rendah * Anda adalah penawar yang tertinggi Jumlah Max Bid Anda Harge bidaan maksimum mestilah berganda dengan 50! Jumlah Max Bid anda mestilah lebih tinggi daripada harga tawaran terkini Sila sahkan Max Bid Anda Motosikal: Jumlah Max Bid Anda Harga Tawaran Terkini Masa Waktu Tawaran Kami: 12:00 petang hingga 7 malam Confirm Tukar Jumlah Tambah Nilai Berjaya! Sila klik "Letak Bidaan Sekarang" untuk meneruskan pembidaan. Tawarkan harga sekarang Nanti Harge bidaan manual mestilah berganda dengan 50! Sila sahkan Manual Bid Anda Motosikal: Tawaran Anda: Harga Tawaran Terkini: Masa Confirm Tukar Jumlah Permulaan Pembidaan : Tawarkan Harga Saya "Max Bid" adalah satu taktik pembidaan secara automatik yang membolehkan anda tetapkan JUMLAH MAKSIMUM untuk membida motosikal tertentu. Sistem pembidaan kami akan membuat tawaran bagi pihak anda secara automatik. Ia akan sentiasa meletakkan jumlah bidaan yang terendah dan tidak akan melebihi jumlah yang anda tentukan untuk "Max Bid". Turn on screen reader support Pilihan "Manual Bid" membolehkan anda meningkatkan jumlah penawaran dari minimum RM50 hingga maksimum RM1,000. Sebut harga anda harus lebih tinggi daripada harga tawaran semasa. Anda perlu memasukkan jumlah bidaan baru setelah seseorang letak harga tawaran lebih tinggi daripada anda. MaxBid Manual Bid * Sila masukkan Max Bid anda Tawaran manual akan menjadi jumlah yang anda bida lebih tinggi daripada harga penawaran semasa. * Klik untuk meletakkan tawaran manual anda dengan meningkatkan Tawaran Sebelumnya lihat tawaran penawar Padamkan item ini Adakah anda pasti mahu padamkan item ini dari senarai tawaran langsung? Tiada motosikal yang dibeli. Harga Motosikal: Order No. Tarikh Loan No. Jumlah Pinjaman Termasuk Yuran Pemprosesan & Insurans Bayaran Pendahuluan Ansuran Bulanan Tiada motosikal yang digemari. Padam dari kegemaran Wilayah Harga Sila hubungi kami 1700-81-7700 untuk mempercepatkan proses pengesahan. (9.30AM-6.30PM Isnin - Sabtu) Insurans diperlukan Wilayah diperlukan Bandar diperlukan Tidak termasuk Insurans dan pengangkutan/penghantaran Insurans Pengangkutan/Penghantaran Wilayah Bandar Bayaran Insuran Bayaran Penghantaran Pilih Insurans Pilih Wilayah Pilih Bandar Tidak Perlu Insurans pihak pertama Insurans pihak ketiga Ambil sendiri Penghantaran terus ke lokasi anda Jumlah Motosikal Telah Terjual