E B I D M O T O R

Loading

Arkib: 2021 Jun
30 keputusan dijumpai.

Cek Perkara 'INI' Dulu Sebelum Beli Motosikal.

Banyak faktor yang harus dititik beratkan oleh penunggang baru apabila ingin membeli motosikal buat kali yang pertama supaya motosikal tersebut tidak membuatkan mereka terbeban dan menyesal kelak.

SPEC TAK PADU KE? APASAL KORANG TAK BELI?

Yamaha Y16ZR telah dilancarkan pada awal tahun 2021. Ramai peminat Ysuku masih ragu-ragu nak angkat Y16ZR ataupun abangnya Y15ZR. Kenapa ramai masih ada keraguaan ini? Adakah Y16ZR tak cukup padu, so ada ramai masih tak dapat buat keputusan

Hand Starter Buat Hal Sebab Problem Bateri Je Ke??

Dah la dah terlambat nak pergi kerja tiba-tiba hand starter korang tak function pulak. Tak pasal-pasal dah berpeluh guna kick starter nak hidupkan motor tu. Memang tak jadi masalah cuma takkan hari-hari nak guna kick starter je.

Tak Bayar Saman Boleh Masuk Penjara! [Bukti Ada Sini]

Ramai yang kata saman tu tak yah bayar pun tak pe, takkan berlaku apa2 pun. Tahukah anda kalau tak bayar saman, waran tangkap akan dikeluarkan jika surat perintah hadir ke mahkamah telah dihantar ke rumah tapi anda tak hadir?

Side Mirror Standard Merimaskan Ramai Penunggang?

Normal lah bagi setiap pemilik motosikal kita akan mengubah suai sedikit motosikal kita. Terutamanya apabila kita akan terasa kurang berkenan dengan cermin sisi asal motor kerana kurang menarik, dan menggangu ketika menyelit di celah kenderaan lain.

Posisi Badan Salah Ketika Menunggang Penyebab Tubuh Sengsara!

Balik je rumah mesti badan akan rasa sengal-sengal.. Ingatkan penat kat tempat kerja. Rupa-rupanya salah cara bawak motosikal. Ini juga antara penyebab badan korang rasa sakit selepas balik kerja atau berjalan jauh.

Butang Kill Switch Pada Motosikal Diciptakan Bagi Tujuan Keselamatan??

Selain kapcai atau motosikal berkapasiti enjin rendah, pada bahagian kanan pemegang, anda pasti akan dapat melihat butang merah yang boleh mematikan enjin, tetapi kelengkapan lain yang menggunakan kuasa elektrik seperti lampu masih lagi berfungsi.

Ada Ke Motosikal Second Hand Kualiti Tip Top Macam Ni???!

Bila beli motosikal ni mula la pening nak pilih yang mana bukan? Ada yang jimat minyak tapi harga mak aiii boleh kelar leher. Musim-musim PKP ni ramai yang nak berjimat selagi boleh..Takkan nak beli motosikal mahal-mahal kot...

8 Faktor Motosikal Tiba-tiba Bergegar & Tak Sedap Tunggang

Setiap penunggang motosikal pasti akan peka dengan perubahan pada motosikal masing-masing. Sebagai contoh, tiba-tiba korang rasa bergetar pada bahagian depan motosikal dan belum pasti apakah puncanya.

Jika Kelajuan dan Bacaan Spidometer Moped Berbeza Tanda Meter Rosak Ke?

Kadang kala pasti ramai diatara pemilik motosikal akan pelik mengapa bacaan spidometer motosikal moped mereka tidak sama. Baca artikel ini untuk ketahui apakah punca hal ini berlaku.

Ikuti 3 Langkah Ini Jika Anda Ingin Menghidupkan Motosikal Yang Lama Terbiar

Ramai yang tidak tahu cara tepat untuk menghidupkan motosikal yang telah lama terbiar. Jika menghidupkan dengan cara biasa kemungkinan motosikal anda akan meragam. Artikel ini akan berkongsi cara yang betul untuk menghidupkannya.

Yang Mana Adalah 'King Of The Road'?

Memang banyak motor yang dalam kategori 150 cc.. Tapi macam mana nak pilih? Yang mana sesuai anda? Yang mana lebih laju? Mai tengok perbandingan 3 buah jenis kapcai yang sangat famous ini!

Brembo Mahal Sebab Kualiti Atau Nama Je?

Brembo adalah satu jenama yang sangat terkenal. Kalau anda minat motor, memang takkan tak kenal jenama ini. Tapi kenapa barang motor ini mahal sangat? Mahal sebab kualitinya atau jenama sahaja?

Motor Besar Bawah RM12,000! Berbaloi Beli Pada Tahun 2021!

Belum survey dah kata tak mampu beli motor besar? Tengok sini dulu. Banyak sangat pilihan motor cc besar tapi harga, fuhh rendah giler!!! Senarai motor ini harga jual balik tinggi juga tau.

Nak Tukar Accessories Ini, Kos Tinggi Ke Tak?

Selepas beli motor, pastilah anda semua rasa nak tukar ini, upgrade accessories part tu untuk buat motor anda nampak lebih ganas dan handsome kan. Memang ramai yang recommend jenama2 besar seperti NSR dan Brembo. Tapi kalau nak tukar tu, kos berapa?

Apa Itu 'Choke' Dan Apa Kegunaannya Pada Motosikal?

Anda pernah nampak tuil choke pada motosikal anda? Bukan semua motosikal ada choke, tapi kalau ada apa kegunaannya sebenarnya? Boleh ke usik? Penting choke ni pada waktu pagi kalau anda nak start enjin motor.

Yamaha Y15ZR V1 V2 Engine Standard Kilang! [STOK TERHAD]

Telah lama survey Yamaha Y15ZR tapi belum dapat cari yang anda minat? Mai tengok sini! Condition motor masih BEST dan bulanan yang mampu anda miliki! Stok sangat limited!

Tayar Apa Sesuai Layan Corner & Tahan Mileage Jauh?

Cara penjagaan untuk motor besar adalah berbeza dengan motor kapcai biasa terutama bahagian tayar. Bukan semua jenis tayar pun sesuai untuk motosikal dan kegunaan anda.

Cuba start part time Foodpanda atau GrabFood dengan motosikal bawah RM 5,000!

Pelbagai faktor yang wajib dipertimbangkan oleh seseorang yang bekerja sebagai Foodpanda dan GrabFood. Termasuklah pemilihan motosikal yang sesuai dan berbaloi. Ini kerana pemilihan yang tepat akan memberikan impak yang terbaik kepada rezeki anda!

Tahukah Anda Warna Motosikal Boleh Menyebabkan Kemalangan?

Sebelum beli motosikal, memang banyak yang kita akan pertimbangkan, seperti bagaimana rupa dalaman dan luarannya, sebagus manakah enjin motosikal itu, serta sejauh mana teknologi keselamatannya boleh melindungi penunggang.

Kelebihan pam gas nitrogen pada tayar motosikal.

Korang yang menggunakan motosikal mesti selalu pam tayar kat stesen minyak je kan... Sebab ianya lagi mudah dan percuma.Tetapi bukan bagi pencinta kenderaan, mereka sanggup membayar RM20 hanya untuk mengisi gas nitrogen pada tayar kenderaan mereka.

Ramai Kaki Motor Suka Dry Clutch Walaupun Kos Agak Mahal..

Dry clutch sememangnya lebih berprestasi berbanding wet clutch tetapi ia tidak mendatangkan sebarang kelebihan kepada jentera biasa di jalanraya. Walaupun begitu masih ramai yang tergila-gilakannya.

Pilih Motosikal Yang Tepat Baru Laju Kejar Order!

Bekerja sebagai penghantar makanan mahupun bungkusan bukanlah sesuatu yang mudah. Pemilihan jenis motosikal yang sesuai dan mudah dikendalikan sangat penting dalam menjalani tanggungjawab tersebut.

Motor Yang SATU KAMPUNG Mampu Milik!

Motosikal yang sesuai ulang alik kerja, buat kerja delivery, pergi pasar, dan ronda-ronda taman! Motor ini bukan sahaja harga sangat mampu milik, tapi kos maintenance juga sangat rendah!

RM2,800 Sahaja? Rugi Korang Tak Angkat!

Motosikal CC tinggi memang best nak pakai terutama nak pakai untuk ulang alik kerja setiap hari. Korang pasti ingat motor cc yang tinggi, bajet yang perlu ready pun perlu tinggi kan.. Sebenarnya, tidak semestinya.

Motor Ini Gaya Sahaja Yang Cun Atau Betul-Betul Cun?

Yamaha YZF-R15 telah dilancarkan beberapa tahun. Tapi ia masih terima sambutan yang hangat. Kenapa? Sebab harga, design, maintenance mudah, atau teknologi canggih ?

Harga Motor Rendah, Jimat Minyak.. OK Ke Motor Ni?

Sportbike Modenas Pulsar RS200 ini boleh percaya ke? Harga motor ditawarkan jauh berbeza dengan motosikal lain yang dalam kategori yang sama. Nak tahun pengalaman selepas pakai motor Modenas Pulsar ini? Teruskan baca!

Betul Padu Atau Cuma Gaya Je Kawasaki Versys 650 Ini?

Ramai yang tertanya-tanya, Kawasaki ER 6 N atau Kawasaki Versys 650 patut angkat? Yang mana lebih berbaloi? Mai, admin cuba bantu korang membuat pilihan antara kedua-dua sportbike ini!

Kualiti Setanding Honda EX5. Inilah Dia!

Tengah cari motor yang kualiti setanding kapcai honda ex5, tapi bajet tak keras, Admin ingin cadangkan motor ini! Selain harga lebih murah, maintenance kos juga rendah, dan cukup tahan lasak.

KTM Duke 390 Anda Sesuai Memilikinya?

KTM DUKE 390 ini berbaloi untuk beli ke? Sesuai jalan jauh ke? Harga maintenance boleh tahan ke? Beginner sesuai pakai motor ni ke tak eh? Sini Admin share 8 info mengenai motosikal ini dengan anda semua.

EbidMotor
Hi there,
How can I help you?
00:01
Start Chat